1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Caz cutremurător la spitalul din Deva. Cadavrul unui copil născut mort a fost incinerat, fără acordul părinților.

Caz cutremurător la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva. Un medic de la Secția de Anatomie Patologică a decis incinerarea unui cadavru de bebeluș născut mort, fără acordul părinților. Acum, rudele mamei îndurerate vor să se facă lumină în acest caz.

În data de 17 iulie, Lăcrămioara Budur ajunge de la Orăștie la spitalul devean în stare de comă, pentru o operație de cezariană. Copilul pe care îl avea în pântece se naște mort. A doua zi este operată din nou, din cauza unei hemoragii interne. Femeia în vârstă de 23 de ani rămâne în comă cinci zile. Medicii de la Ginecologie au făcut minuni pentru a-i salva viața, spune tatăl femeii, Pavel Zgăvîrdean.

Însă, adevărata dramă începe abia acum. Cu fiica luptându-se pentru viață pe patul de spital și cu un nepot născut mort, Pavel Zgăvîrdean s-a ocupat și de formalitățile de deces ale bebelușului. Din spusele bărbatului, în data de 19 iulie, el și ginerele său au fost chemați la spitalul din Deva pentru întocmirea actului constatator de deces al copilului. În baza acelui act, a fost eliberat certificatul de naștere al nou-născutului decedat.

Bărbatul susține că în aceeași zi le-a cerut reprezentanților spitalului să păstreze cadavrul copilului, până când mama lui își va reveni din comă, ca, mai apoi, să-l poată înmormânta. Totodată, s-a arătat dispus să plătească pentru acest serviciu, dar a fost refuzat. Pavel Zgăvîrdean spune că a vorbit cu medicul Adriana Marian, șeful Secției de Anatomie Patologică. Din partea medicului a primit asigurări că trupul bebelușului va fi păstrat în morga spitalului atât timp cât va fi nevoie.

În data de 31 iulie, Lăcrămioara Budur se externează din Secția de Ginecologie, iar în 4 august, prin Serviciul de Urgență, se reinternează la Cardiologie. Acolo râmâne până în data de 12 august, când în jurul orei 15.00 iese din spital.

„În data de 14 august mi-a venit sicriul pentru înmormântarea copilului. În aceeași zi, am sunat la spitalul din Deva, la centrală, să aflu dacă se lucrează a doua zi, de Sfânta Maria. Mi s-a spus că este sărbătoare. În data de 16 august, ginerele meu Ionuț a mers la spital cu mașina funerară și cu sicriul să ridice copilul. Acolo, i s-a spus sec că bebelușul a fost incinerat. Pentru ginerele meu a fost o traumă. Ca să nu mai zic ce reacție a avut fiica mea”, relatează Pavel Zgăvîrdean printre lacrimi pentru Ziar de Hunedoara.

Bărbatul a mai afirmat că medicul Adriana Marian a refuzat să le spună când și unde a fost incinerat cadavrul bebelușului. Ceea ce i-a îndurerat și mai mult.
Drept urmare, tatăl copilului a depus plângeri la Poliția Municipiului Deva, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva și la Colegiul Medicilor pentru a-i trage la răspundere pe reprezentanții spitalului care au decis incinerarea cadavrului fără acordul familiei.

„Vrem să se facă dreptate în acest caz și vom merge până la ministrul Sănătății. Copilul a fost incinerat fără acordul nostru. Ginerele meu nu a semnat nimic. Aveau nevoie de acordul părinților pentru incinerare. În actele medicale aveau numărul nostru de mobil. Ne puteau suna, dar nu au făcut-o. Fata mea a făcut depresie, plânge încontinuu. Ea nu va mai putea face alți copii. Nu ni l-au dat ca să-l înmormântăm, să poată și ea să meargă la mormânt, să pună o floare, o lumânare la căpătâiul lui”, afirmă Pavel Zgăvîrdean.

Medicul șef Adriana Marian susține că a decis să incinereze cadavrul copilului, după o lună de la deces. Asta, pentru că, în tot acest timp, aparținătorii nu s-au interesat deloc și nu au trecut pe la Secția de Anatomie Patologică să-și exprime opțiunea pentru înhumarea cadavrului. Aceasta a mai afirmat că, la data la care au solicitat păstrarea cadavrului, bunicul și tatăl copilului erau indeciși în privința înhumării sau incinerării, prin urmare nu au semnat niciun document.

„Cadavrul copilului a ajuns la noi cu bilet de însoțire al nou-născutului mort și cu declarația de incinerare/înhumare nesemnată, pentru că mama copilului era în stare de comă. S-a efectuat necropsia fătului mort. Tatăl copilului, împreună cu bunicul matern au solicitat păstrarea cadavrului până când mama va deveni conștientă, pentru a lua o decizie împreună. Nu erau deciși cu înhumarea sau cu incinerarea. Dacă într-adevăr voiau să-l înhumeze, ar fi trebuit să semneze fișa la această opțiune. A trecut o lună, am aflat că mama a fost externată și, totuși, nu a venit să semneze pentru incinerare sau înhumare. Am sunat pe secție să văd care-i starea ei. Mi s-a transmis că a fost externată. Și atunci ne-am întrebat ce să facem cu el? Nu aveam încotro. Atât timp cât și pe declarație era mamă comatoasă. Am zis, asta este. Nu a venit, nu-l putem ține la nesfârșit. Pe lângă asta, conform legii, deșeurile biologice se țin la frigider doar o perioadă de șapte zile. Noi l-am ținut o lună de zile, timp în care aparținătorii nu s-au interesat să ridice cadavrul”, a declarat medicul Adriana Marian. Întrebată de ce nu a încercat să contacteze telefonic aparținătorii pentru a-i anunța despre incinerarea copilului, aceasta nu a dat un răspuns lămuritor.

Explicațiile medicului Adriana Marian sunt contrazise de documentele înregistrate la spital. Cadavrul bebelușului a fost incinerat cu mult înainte de o lună de zile.

„Cadavrul a fost incinerat la data de 29 iulie”, a informat Delia Băda, managerul SJU din Deva.

În acea perioadă, mama copilului se afla internată în spital, la Ginecologie, fiind externată abia în 31 iulie.

Ca și concluzie, am cerut un punct de vedere din partea medicului Dan Mărculescu, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Hunedoara, pentru a afla pe ce perioadă poate fi ținut un cadavru la morgă.

„Noi păstrăm cadavrele la Serviciul de Medicină Legală atât cât situația o impune. Dacă sunt cadavre cu identitate necunoscută, până la eventuala lor identificare. Asta presupune o perioadă de timp cât de cât rezonabilă. Se întâmplă ca o persoană să fie identificată și după două luni sau chiar mai mult. Nu ne grăbim cu înhumarea lor, cazurile medico-legale neputând fi incinerate”, a precizat șeful SJML Hunedoara.

Trebuie menționat că nici în Legea nr. 104/2004 privind manipularea cadavrelor umane nu este prevăzută o dartă limită până la care este permisă păstrarea acestora în unitățile medicale în care a fost efectuată necropsia. Textul legislativ prevede o perioadă limitată pentru păstrarea cadavrelor neidentificate sau fără aparținători, ceea ce nu se referă la cazul de față.

Sursa: ziardehunedoara.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Citește și :