1.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Câți kWh consumă un frigider sau o combină frigorifică? Iată cât vă costă cel mai mare consumator de energie electrocasnică

Iluminatul, încălzirea, apa caldă, aerul condiționat, electrocasnicele mici, electrocasnicele mari… totul se adaugă la consumul de energie electrică din locuința dumneavoastră.

Există chiar și cheltuieli „fantomatice” pe care nu le vedeți, dar care există: televizorul și aparatele electronice, chiar dacă sunt oprite, continuă să consume energie dacă sunt în stand-by: deconectându-le, în loc să le lăsăm în acest mod de „consum fantomă”, economisim până la 10% din energia electrică.

Cu toate acestea, există un vinovat principal pentru prețul ridicat al facturii de electricitate: frigiderul.

Frigiderul este aparatul electrocasnic care consumă cea mai multă energie: utilizează aproximativ 31% din totalul aparatelor electrocasnice și reprezintă 14% din consumul total de electricitate din casă.

Cât de multă energie consumă un frigider?

Consumul de energie electrică al unui frigider depinde de modul în care este utilizat (de exemplu, dacă îl lăsați deschis pentru o perioadă lungă de timp), de cât timp este pornit (dacă plecați în vacanță timp de o lună și îl opriți) și de eficiența energetică a acestuia.

Consumul de energie pe an al unui frigider, în funcție de categoria de eficiență energetică, este:

Clasa energetică A+++: 175 kWh

Clasa energetică A++: 284 kWh

Clasa energetică A+: 322 kWh

Clasa energetică A: 374 kWh

Clasa energetică B: 507 kWh

Clasa energetică C: 646 kWh

Cu toate acestea, începând cu martie 2021, în Uniunea Europeană a fost introdusă o nouă etichetare energetică, prin care clasele A+++, A++ și A+ vor dispărea și în locul lor vor exista categoriile A, B, C, D, F și G.

Combină frigorifică Arctic – oferte

Deși nu există echivalențe directe și exacte între unul și celălalt, actualele A și B ar fi cele mai eficiente din punct de vedere energetic (similare cu A+++ și A++ înainte), C și D ar fi nivelul intermediar (A+ și A înainte), iar F și G sunt acum cele mai puțin eficiente (înainte de schimbare, B și C erau considerate ca atare).

Pentru a calcula câți bani costă consumul anual al unui frigider, ar fi necesar să se înmulțească cu prețul energiei electrice. Ținând cont de prețul energiei electrice (0,8 lei/kWh), costul unui frigider cu eficiență maximă ar fi de aproximativ între 140 de lei și 228 lei (pe an); cu eficiență medie, între 258 și 300 lei; iar cu eficiență scăzută, între 405 și 517 lei.

Câți kWh consumă un frigider pe zi?

Din cifrele de mai sus privind cheltuielile anuale ale unui frigider, se poate calcula consumul unui frigider pe zi, ca medie.

Combină frigorifică Arctic – idei

Astfel, frigiderele cele mai eficiente din punct de vedere energetic ar putea consuma în medie între 0,48 kWh și 0,78 kWh pe zi, frigiderele intermediare între 0,88 kWh și 1,02 kWh pe zi, iar cele mai puțin eficiente din punct de vedere energetic între 1,39 kWh și 1,77 kWh pe zi, toate acestea fiind cifre aproximative și medii.

Cum să economisești la factura de electricitate: utilizarea mai eficientă a frigiderului

Odată cunoscut costul energetic și economic al unui frigider, precum și faptul că este aparatul care consumă cel mai mult, este clar că și acesta ar trebui să fie unul dintre aspectele din casă la care să acordați atenție atunci când doriți să economisiți la factura de electricitate.

Reglați bine temperatura acestuia (între 3 și 7º dacă nu aveți carne sau pește, și între -20 și -18º pentru congelator), curățați înghețul (doar 2 mm cresc consumul cu 10%) și țineți ușa închisă cât mai mult timp posibil, printre alte sfaturi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Colindătorii au poposit la Spitalul „Victor Babeș”

Spitalul Victor Babeș din Timișoara a primit în Ajunul Crăciunului Colindători. Peste 50 de colindători au venit să le vestească nașterea lui Iisus Hristos...

Tradiții și obiceiuri străvechi de Crăciun! Ce nu este bine să facem în această zi

An de an, este sărbătorită Nașterea Domnului, în perioada 25 - 27 decembrie. De-a lungul timpului, tradițiile și obiceiurile de Crăciun s-au dezvoltat și...

Citește și :