În România, în cursul anului 2016, un număr de 155 de cetăţeni străini care deţin terenuri agricole au solicitat fonduri prin APIA, pentru o suprafaţă de peste 2.500 de hectare, însă în statistică nu sunt incluse şi persoanele juridice.
Senatorul PSD Lucian Trufin a adresat o întrebare Ministerului Agriculturii cu privire la statistică privind suprafaţă terenului agricol din România care se află în prezent în proprietatea privată a cetăţenilor străini.
Ministerul a transmis că în datele existente sunt incluse doar persoanele care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit APIA şi sunt excluse persoanele juridice pentru care cererile pentru măsurile de sprijin pot fi depuse de către administrator/împuternicit/delegat, persoană cu cetăţenie română.
„Din interogarea bazei de date a Agenţiei, în campania 2016 au depus cereri pentru măsurile de sprijin finanţate din fonduri europene şi bugetul naţional un număr de 155 de persoane străine, cu o suprafaţă solicitată de 2.637,90 ha. Din cei 155 fermieri persoane străine, până la această dată a fost autorizată la plată suma de 291.027,65 euro pentru un număr de 119 fermieri persoane străine”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.
În luna noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis declara că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt străini, proporţie care „îl îngrijorează” şi consideră că este nevoie de o altă legislaţie, care să protejeze românii, propunând un sistem de preempţiune pentru stat şi pentru comunităţi.
Numai în Timiş se estimează că în jur de 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, sunt exploatate de companii italiene. În afară de acestea mai sunt firme austriece, germane, olandeze, sârbeşti, care deţin şi exploatează suprafeţe mari de teren.