5.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Cât mai valorează un pacient timișorean? Răspunsul șefilor din Sănătate: cam cât un pet tocmai bun de reciclat!

Medicii de ambulatoriu ar putea fi nevoiți să închidă cabinetele medicale fiindcă nu-și mai permit să le susțină. Cu tot mai puțini bani de la CNAS, ei spun că diferența dintre cât cheltuiesc și cât câștigă nu e foarte vizibilă. Ba mai mult, întreținerea cabinetelor medicale devine tot mai scumpă, iar toate aceste probleme se vor răsfrânge asupra pacienților vulnerabili, bătrânii cu pensii mici, tinerii, dar și muncitorii cu simbrie mică. La mai bine de 30 de ani de la legendarul „Dați un leu pentru Ateneu!”, urmează sloganul „La doctor cu PET-ul!”.

Medicii de ambulatoriu din toată țara se plâng că nu au bani să-și susțină cabinetele medicale. Nu primesc suficiente fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cheltuielile sunt multe, iar un cabinet medical atrage foarte multe costuri. Ambulatoriile din spitalele din toată țara primesc 10,8 puncte de consultație pentru fiecare pacient. Până acum punctul de consultație costa 4,5 lei. În medie, un medic primea de la CNAS suma de 48,6 de lei pentru fiecare pacient consultat în cabinetul său. Aceste valori s-au schimbat, însă nu cu mult, iar schimbarea este una mai degrabă infimă.

Administrarea unui cabinet de ambulatoriu costă în jur de 3.000–4.000 de euro. În acest preț intră programele medicale pentru calculator, ratele pentru aparatele medicale achiziționate, salariul personalului medical din interiorul cabinetului, precum și alte cheltuieli legate de întreținere. Spre exemplu, un ecograf de calitate medie costă în jur de 35.000­–40.000 de euro. Este doar unul din aparatele medicale necesare unui cabinet și este cumpărat adesea în rate de către medic. O altă cheltuială ar fi programele medicale, pentru care medicii plătesc atunci când sistemul de asigurări de sănătate nu funcționează.

„În momentul de față, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Venitul devine derizoriu, așadar medicii sunt tot mai puțin motivați să susțină un cabinet”, afirmă Flaviu Petrica, reprezentantul Filialei Timiș a Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

Medicii de ambulatoriu sunt tot mai descurajați să continue să profeseze. Pentru ei, o variantă mai bună ar fi să închidă cabinetele medicale din spitale și să se mute la clinici private, acolo unde pacienții ar ajunge să plătească chiar și câteva sute de lei pentru un consult medical. În acest caz, pacienții cronici, care chiar au nevoie constant de servicii medicale, ar putea avea de suferit fiindcă ar trebui să plătească pentru consultația pe care, în mod normal, într-un cabinet de ambulatoriu, ar primi-o cu ajutorul unui bilet de trimitere.

„Acest lucru se va răsfrânge asupra pacientului, care nu-și va mai găsi medicul cardiolog, endocrinolog, neurolog în ambulatoriu. Îl va găsi în altă parte, la altă policlinică cu plată”, susține Flaviu Petrica.

În luna aprilie, medicii de ambulatoriu din Timișoara au intrat în grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Zeci de medici și asistente de ambulatoriu au avut, prinsă la braț, o panglică roșie în semn de protest. Cadrele medicale nu și-au întrerupt însă activitatea. În urma eforturilor depuse, reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu au negociat cu Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Atunci, reprezentanții medicilor de ambulatoriu au fost asigurați că vor fi sprijiniți în demersul lor — majorarea punctului de consultație.

„Medicii au protestat întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dorit să scadă valoarea finanțării, atât în cazul medicinei de ambulatoriu, cât și la medicina de familie. Ulterior, Guvernul a renunțat la intenția de a scădea valoarea punctului, însă cu mențiunea că în iulie medicii, atât cei din ambulatoriile de specialitate, cât și cei de la medicina de familie, vor semna alte noi contracte, însă cu noi valori financiare pentru punctele de consultație. Reprezentanții guvernului au promis, acum trei luni, că vor face o analiză a sectorului medical pentru a determina noi valori de finanțare”, explică Flaviu Petrica.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg

În realitate, însă, lucrurile au stat altfel. La finalul lunii iulie, toți medicii de ambulatoriu au primit un email prin care li se cerea să semneze noile acte adiționale, valabile până la sfârșitul anului. Pe trimestrul III, valoarea punctului de consultație a rămas, într-adevăr, la fel, dar, legat de trimestrul patru, în momentul semnării nu a fost menționat niciun buget, iar medicii au fost îndemnați să semneze oricum.

„Au întocmit acte adiționale, însă fără buget, iar când au văzut ce se întâmplă, au început să se sperie. Ei semnează, dar cu ce buget? Pentru trimestrul IV, adică lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, nu era menționat nicăieri nici de unde erau banii luați, nici câți bani primeai, dar contractul era valabil până la finele ultimelor patru luni din an”, spune Flaviu Petrica.

Ceea ce i-a deranjat pe medici a fost incertitudinea. Aceștia erau speriați că valoarea punctului de consultație va scădea, așadar vor primi mai puțini bani pentru fiecare pacient.

„Dacă eu mi asum și semnez un contract și spun că eu voi presta aceste servicii la un anumit preț, dar în ultimele luni voi fi nevoit să prestez aceleași servicii la costul de un 1 leu, 2 lei, eu nu aș putea, ca medic, să susțin cabinetul. Aici nu vorbim de profit, ci despre faptul că tu trebuie să reușești măcar să acoperi propriile costuri de funcționare, fără să ai grija banilor. Dacă tu nu-ți poți acoperi propriile costuri de funcționare, ori vii cu bani de acasă, dacă ai, ori închizi”, precizează Flaviu Petrica.

Problema banilor, rezolvată numai parțial

Medicii de ambulatoriu se tem de o creștere a prețurilor, dar și a taxelor de la anul. Cabinetele riscă să se închisă din cauză că sunt subfinanțate. Este cazul cabinetelor mici de ambulatoriu, ale medicilor independenți, nu vorbim aici despre clinicile mari. Dacă se închid, ele lasă cu ochii în soare numeroși pacienți, care ori vor fi nevoiți să meargă în altă parte, ori vor fi nevoiți să plătească pentru serviciile medicale care acum le sunt oferite gratuit în ambulatoriu.

„Deși există o categorie de oameni care își permite să plătească, controalele medicale nu vor mai fi la fel de accesibile pentru toată lumea. Vorbim aici despre oamenii care nu au bani — nu au sute de lei să plătească pentru un control medical. Aici fac referire la bătrânii cu pensii mici, la tineri, dar și la populația largă, cea care lucrează pe salarii mici, adică minimul pe economie. Cumva, ajung în situația în care vor fi puși să aleagă serviciile CNAS versus cabinetele medicale private. Nu toată lumea are bani, dar trebuie să creăm soluții și pentru pacienții care nu au”, detaliază Flaviu Petrica.

Un pet pentru fiecare pacient

În cele din urmă, soluția a fost găsită. Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul din Sănătate cu peste 3 miliarde de lei, sub formă de credite de angajament aprobate între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cabinetele medicale, cum ar fi cele de medicină de familie, medicină dentară, dar și cele de ambulatoriu.

Strategia Națională de Sănătate 2023–2030 — Ministerul de Finanțe acordă bani tuturor sectoarelor din sănătate astfel: spitalele primesc 54% din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate; pentru achiziționarea de medicamente se acordă 27% din bugetul în sănătate, iar medicina de ambulatoriu, alături de cabinetele pentru medicină de familie, primesc, împreună, 15,8%. Din acest procentaj, ambulatoriile clinice de specialitate se aleg cu 4%.

 

Bugetul a fost suplimentat suficient cât să mențină valorile de finanțare, însă nu a mai ajuns până la sfârșitul anului. A fost suplimentat cu 3 miliarde de lei, bani proveniți din Fondul de Rezervă a Guvernului. Valoarea fondurilor oferite de CNAS a fost majorată de Guvern cu 50 de bani pentru fiecare punct de consultație. Astfel, valoarea unui punct de consultație devine 5 lei, iar cea a unui consult se ridică la 54 lei.

 

„Nu vrem să fim absurzi, fiindcă nu dorim să cerem nivelul finanțărilor pe care le au deja medicii de familie, însă ne-am fi dorit o creștere mai mare a punctului de consultație — spre 1 leu, 1,5 lei sau chiar 2 lei, nu cu procentul din ultima perioadă. Este umilitor să spui că această creștere, de 50 de bani, ajută. Nu poți să-i dai unui medic un pet! El prestează servicii medicale, iar majorarea punctului echivalează cu valoarea pe care românii o primesc în urma reciclării unui pet. Nu se poate ca, pentru un serviciu medical, să dai în plus un pet”, este de părere Flaviu Petrica.

 

Luați prin surprindere de veste, medicii de ambulatoriu au ales să treacă peste situație cu umor:

 

„Fraților, ne-am scos! Vă dați seama că, dacă vine pacientul și, pe lângă bilet, îți întinde sfios o plasă cu 10 PET-uri de gust puternic și amărui, nici nu mai trebuie să iei pomana de la CNAS? De ce credeți că se reciclează acum? Credeați că din spirit ecologic? Nu! Pentru a putea folosi și în medicină moneda forte a României! PET-ul reciclat! De fapt, avem parte de o gândire proactivă la nivel guvernamental și transguvernamental. Pentru că este o strategie complexă, urmărită cu cerbicie de peste un deceniu. Nu adoptăm euro pentru că avem… PET-uri. Văd deja cu ochii minții cum șiruri disciplinate de halate albe se vor îndrepta seara de seară, la sfârșitul programului, spre automatele RETURO! 28 de pacienți înmulțit cu 10 PET-uri… 280 de PET-uri. O comoară! Toți drojdierii ne vor invidia. Se vor dori medici și ei!”, după cum a scris, pe Facebook, Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

 

Cabinetele nu o duc prea bine, în special cele mici, iar medicii se văd nevoiți să-și întrerupă activitatea. În acest sens, Asociația AMPA va desfășura pichete de protest pentru a atrage atenția asupra finanțării precare de la CNAS, dar și a problemelor pe care colegii lor le întâmpină.

 

Daiana Rob

 

 

1 COMENTARIU

  1. Vindeti-va masinile de sute de mii de euro si vilele din strainatate si o sa aveti bani sa va intretineti cabinetele.Nu va mai satura Dumnezeu de avere,nesatuilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la...

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor...

Citește și :