Cât de „sărac” e județul Caraș-Severin?

4170

Se consideră în general că, din punct de vedere economic, Caraș-Severinul e în coada Regiunii Vest. Statisticile, analizele economice spun asta și aserțiunea a intrat în limbajul comun al jurnaliștilor. Și totuși, cât de sărac este cu adevărat județul Caraș-Severin?

Aceasta este o percepție falsă, susține economistul Horia Irimia, fost secretar de stat.

”Am avut o discuție contradictorie cu un tânăr și inteligent coleg – doctor în geografie Liviu Jigoria  – pornind de la o afirmație din interesanta carte File din istoria industriei cărășene și perspective de dezvoltare, al cărei co-autor este împreună cu Elisabeta Spunei, volum publicat la Editura Eftimie Murgu din Reșița, spune Horia Irimia. Se afirmă în volum că județul a ajuns unul dintre cele mai sărace din țară… Cred că este o percepție foarte răspandită printre locuitorii județului… dar este falsă ! Știu că-mi voi atrage multe critici legate de opinia mea… În cele mai multe cazuri oamenii se raportează 1) la vecinii din imediata apropiere (și atunci, da, suntem mai săraci decât Timișul, Aradul, Hundeoara ) la trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat (și atunci, da, suntem pe poziții inferioare decât a fost Caraș-Severinul în clasamentele naționale în urma cu 30 de ani și cu atât mai mult dacă comparăm cu perioada interbelică…). Dar ca să facem analize științifice, corecte, trebuie să pornim de la date statistice, nu de la percepții. După ce indicatori facem clasamente? Cel mai frecvent utilizat este PIB-ul pe locuitor. Pe de altă parte, ce înseamnă printre cele mai sărace județe? Într-un clasament de 41 judete+Bucureștiul, după mine cele mai bogate sunt primele zece, bogate sunt cele din al doilea sfert, sărace sunt cele de pe pozițiile 21-30 , iar cele mai sărace, cele din ultimul sfert – după poziția 31… Analizând diverse surse, avem certitudinea că au un PIB/locuitor sub cel al Caraș-Severinului, județele Botoșani, Vaslui, Teleorman, Vrancea, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, Mehedinți,Sălaj, Bistrița Năsăud, Covasna.

Într-o hartă pe care v-o prezint – sursa fiind indirect Comisia Națională de Prognoză – vedem că stăm chiar mult mai bine. Sigur că aceste clasamente pot să se schimbe de la an la an. Dacă vine un mare investitor în județ și creează 2000 de locuri de muncă ce produc mărfuri superioare, PIB/locuitor poate crește semnificativ. Dar și invers, dacă se închide o firmă cu mii de angajați… Oricum, Caraș-Severinul nu se află printre ultimele zece județe din țară la PIB/locuitor, deci nu este printre cele mai sărace județe.”

Economistul Horia Irimia consideră că un alt criteriu de clasificare poate fi „salariul mediu net”. Aici sunt date mai defavorabile județului Caraș-Severin. Alt criteriu poate să fie „venitul mediu net”, iar pensia medie netă este mult peste medie în Caraș – foarte mulți pensionari au lucrat în minerit, siderurgie, au pensii mult peste media națională ( sunt poate un milion care au pensia minimă în România, cei care au lucrat în CAP-uri mai ales).

”Nu sunt date despre veniturile provenite de la cei ce muncesc în afara țării, explică fostul secretar de stat, și care trimit parte din veniturile lor familiilor rămase acasa. Un alt criteriu de stabilire al săraciei este averea. Poate fi considerat  sărac cineva care are o casă de peste 200 mp? Chiar dacă astăzi este șomer? Din ce este construită casa? Din cărămidă în Caraș și din chirpici în Vaslui (am fost prin mai multe sate de acolo, în urmă cu câțiva ani, după inundații și se topeau case frumoase după ce au venit apele). În concluzie, știu că percepția multor cetățeni din județul nostru este că am sărăcit, dar puțini au fost să vadă care este situația din Moldova, din Sudul Munteniei, din Covasna. Și mai ales în localități mai mici sau în mediul rural. Desigur că avem cu toții o nostalgie după vremurile când Reșița era unul dintre marile centre industriale ale României sau anterior, chiar ale Austro-Ungariei.”

Horia Irimia este absolvent al  ASE Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, fost cadru didactic al Universității Eftimie Murgu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Caraş-Severin, director general al CJ, expert parlamentar, consilier al prefectului de Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.