Premierul Ludovic Orban a dat detalii cu privire la amenzile care se vor da după data de 15 mai. Reacția primului-ministru vine după ce Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.
Ludovic Orban a venit cu noi precizări referitoare la amenzile care vor fi date după data de 15 mai. El a explicat că amenzile pentru neresectarea ordonanțelor militare au revenit la nivelul anterior Ordonanței de Urgență care a mărit valoarea acestora, OUG declarată neconstituțională de CCR. Valoarea inițială a amenzilor era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei.
”Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat deizia CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței de urgență”, a spus joi premierul Ludovic Orban, întrebat despre modul în care polițiștii îi vor sancționa pe cei care nu respectă prevederile ordonanțelor militare.
Orban a precizat că executivul va face o analiză pentru a vedea dacă se impune un act normativ pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendați în baza OUG declarată neconstituțională de CCR.
„Vom face o analiză a situației plății încasării amenzilor și în funcție de asta vom lua decizia dacă luăm în calcul o amnistie”, a declarat premierul.
Ludovic Orban a vorbit din nou despre decizia CCR, despre care spune că este o decizie „împotriva ordonii de drept”.
„Mi se pare o decizie împotriva ordinii de drept dată în favoarea celor care nu au respectat regulie, dată în dispretul milioanelor care au respectat regulile și au contribuit la menținerea în limite rezonabile a răspândirii coronaviruslui”, a punctat premierul.
Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”
Amenzile la nivelul anterior OUG 34 erau stabilite prin OUG 1/1999. Însă printr-o altă decizie dată tot miercuri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional și articolul 28 din această ordonanță de urgență referitor la cuantumul amenzilor.
Sursa: www.capital.ro