Cât de importantă este folosirea energiilor regenarbile? În câți ani vom rămâne fără resurse? VIDEO

369

„Dacă energie nu e, nimic nu e! În cazul în care asociem energia cu informația, atunci obținem cel mai puternic element care poate exista. A combina energia cu informația înseamnă, în cadrul domeniului nostru de activitate, a obține rețele inteligente. Rețele care în termenii de specialitate se cheamă smart grid. Scopul este de a obține producția, transportul și consumul de energie electrică în cel mai eficient mod posibil. Laboratul, care se află în incinta UPT și aparține de Institutul de Cercetare pentru Energii Regenerabile, este rodul a trei contracte de cercetare obținute de Universitatea Politehnica. În urmă cu trei ani de zile am început dotarea acestui laborator. Cele trei proiecte au fost finanțate din fonduri europene, fonduri ale spațiului economic european, și printr-un program care a generat chiar problematica acestor rețele, utilizând în special surse regenerabile. Energia folosită din combustibili folosili, la un moment dat, se va sfârși. Aceștia având o viață limitată, nu va mai fi posibilă extragerea energiei din aceste surse, care nu sunt regenerabile. Toate celelalte, care au ca și sursă primară energia solară, fie că vorbim de vânt, de energia hidro, geotermală sau biomasă, toată energia primară este luată și convertită de la energia solară. Energia solară este inepuizabilă. Asta înseamnă o energie regenerabilă. O energie care poate fi tot timpul la dispoziția celor care o utilizează. Statisticiile sunt diferite, în funcție de sursa de la care provin, dar se pare că în câțiva zeci de ani, energia preluată din hidrocarburi se va termina. Va reveni cărbunele în discuție, după ce energia hidrocarburilor se va epuiza, pentru o perioadă de timp. Apoi vom trece la folosirea energiei primare de la soare. Structura laboratorului este decshisă, deoarece tehnologia evoluează. Ca să ținem la zi această dotare, este necesar să obținem fonduri în continuare. Aici vorbim de fonduri pe cercetare, europene, astfel încât structura aceasta să fie dezvoltată continuu”, declară Nicolae Muntean, profesor al UPT, din cadrul departamentului de inginerie electrică.

lab-upt-2

Oamenii ar trebui să învețe să folosească într-un mod cât mai eficient resursele energetice. Eficientizarea consumului de energie înseamnă de fapt a utiliza sursele cu discernământ. Totodată, profesorii experți în domeniul energiei ne sfătuiesc să ne folosim propria energie și să mergem mai mult pe jos. De asemenea, societatea trebuie să știe că ”Ziua pământului”, care se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie, nu are un efect economic, ci unul mental. „A stinge lumina 30 de minute nu înseamnă foarte mult în consumul de energie electrică, dar crează în mentalul colectiv ideea de a fi eficienți”, spune profesorul Nicolae Muntean, din cadrul departamentului de inginerie electrică.

Studenții din Timișoara care își doresc să profeseze în domeniul ingineriei au la dispoziție un centru de cercetare modern, care se ridică la standardele europene. Masteranzii și doctoranzii își desfășoară lucrările de cercetare cu ajutorul laboratoarelor speciale. În cadrul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică, departamentul de energie electrică, se află laboratorul care studiază conversia și stocarea energiei. Laboratorul face parte din cadrul Centrului de Cercetare pentru Energii Regenerabile. În fiecare semestru, cel puțin 5 studenți masteranzi își consolidează lucrarea de cercetare în cadrul laboratorului. Totodată, studenții de la licență, îndrumați de cadrele didactice, au parte de lucrări demonstrative precum producerea energiilor regenerabile, care în cele din urmă să fie utilizate de consumatori. „În ceea ce privește cercetarea doctorală, nu poți face lucruri ce le-au făcut și alții. Astfel că încercăm să abordăm teme de doctorat care să fie prioritare, la nivel mondial. Un exemplu de o astfel de tematică ar fi studierea unei rețele inteligente, de producție, distribuție și consum de energie”, adaugă profesorul Nicolae Muntean.

lab-upt-4

Institutul de Cercetare pentru Energii Regenerabile și-a pus bazele în anul 2009. Finalizarea construcției a avut loc în ianuarie 2014. Pentru realizarea centrului de cercetare a fost nevoie atât de resurse financiare europene, peste 68 de milioane de lei, cât și de resurse naționale. Institutul include 18 laboratoare de cercetare, nou create prin proiect, 5 laboratoare de cercetare modernizate, 12 echipamente CD cu valoare de peste 100.000 de euro, 120 de echipamente CD achiziționate prin proiect și peste 30 de locuri de muncă. Centrul este susținut de către UPT și parteneriatele pentru cercetare, cu firme mari. Valoarea totală a investiţiei în institutul de cercetare este de peste 66 de milioane de lei.

„Institutul reprezintă o punte de lansare, un loc unde studenții masteranzi și cei doctoranzi își pot începe activitatea de cercetare. Sub conducerea colegilor de la institut, expertiza ia amploare și se dezvoltă”, spune Liviu Cădariu, prorector al UPT. Astfel studenții pot fi recrutați de firmele cu care institutul încheie contracte de colaborare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.