Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat cea de-a opta ediție a Conferinței naționale „Cultura și educația, azi”, la care au fost invitați să participe peste 400 de elevi, studenți, doctoranzi și cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar, din țară și din Serbia, într-un proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă „TimCultura 2022”.
Conferința și-a propus să reunească într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice, în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice. În deschiderea conferinței, au luat cuvântul prorectorul Universității de Vest din Timișoara, conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu, inspectorul școlar general adjunct IȘJ Timiș, prof. Cosmin Hogea, directorul DPPD – UVT, și conf. univ. dr. Marian D. Ilie.
În plenul conferinței au fost prezentate șapte comunicări, având ca tematică practicile de adaptare curriculară în școli situate în comunități defavorizate, predarea online, educația antreprenorială, integrarea proiectelor eTwinning în curriculum, mentoratul în învățământ, lecții învățate în pandemie. Lucrările conferinței au continuat cu nouă workshopuri tematice. În opt dintre acestea au fost prezentate, analizate și discutate cele 33 de secvențe filmate din timpul activităților desfășurate de participanți cu elevii și proiecte lecție. Au fost evidențiate, astfel, exemple de bune practici și sugestii pentru activității educaționale eficiente. Cel de al nouălea workshop a fost dedicat proiectelor eTwinning, fiind făcută o incursiune în povestea acțiunii eTwinning.
În ultima parte a conferinței au avut loc gala de premiere a activităților didactice propuse în competiția de schimb de bune practici. Au fost premiate, astfel, cele mai bune zece exemple de bune practici la clasă. Propunerile de proiecte și activități au fost în prealabil evaluate și clasificate de către specialiști ai Unității de Cercetare în Educație a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul galei, premiile au fost anunțate de către Cercetător Principal I dr. Laura Căpiță, în calitate de reprezentant al comisiei de evaluare. Câștigătorii competiției „Cultura și educația, azi” din acest an sunt: