Eventualii turişti care ar dori să viziteze Castelul Huniade, din centrul Timişoarei, se lovesc de refuzul paznicilor care spun că imobilul este în lucrări.
Cândva sediu al Muzeului Banatului, castelul este în renovare de peste 10 ani, iar şansele ca măcar o parte din lucrările la castel să fie terminate până în 2021 sunt minime. O recunoaşte chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, potrivit căruia abia acum este în pregătire licitaţia pentru desemnarea unui proiectant.
„Acum lucrăm la documentaţie pentru a realiza proiectul pentru întreg castelul şi punerea lui în funcţiune. Proiectul acesta prevede consolidarea restului de castel ce a mai rămas, reabilitare şi punerea lui în funcţiune. Încercăm până în anul 2021 parţial dacă reuşim să deschidem castelul”, spune Călin Dobra.
În tot acest timp, turiştii trec pe lângă uşile încuiate ale castelului. Ludovic Satmari, ghid touristic în Timişoara a mărturisit că se simte nevoit să le spună turiştilor istoria ruşinoasă din ultimii ani de existenţă a Castelului Huniade.
„Le spun importanţa istorică şi le spun că da, e închis de vreo 12 ani, cu mare scandal, din păcate. Lumea se întreabă dacă o fi gata în 2021. Dacă nu e gata acum măcar să facă un pic de ordine în jurul lui că arată în paragină”, spune Ludovic Satmari.
Georgiana este din Bucureşti şi a venit împreună cu soţul să viziteze Timişoara. Ajunşi în faţa Castelului Huniade, turiştii au găsit doar o uşă închisă.
Castelul Huniade este considerat cea mai veche clădire din Timişoara, construcţia ei datând de la începutul secolului XIV. Înainte de începerea lucrărilor de renovare din 2009, Castelul Huniade a găzduit Muzeul Banatului, denumit în perioada comunistă „Complexul Muzeal Judeţean Timiş”, în tentativa de a şterge din toate denumirile oficiale termenul istoric de Banat.