Vineri la amiază chiar în în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a fos inauguată o casă deosebită. Este cea mai nouă și ultima casă special dedicată celor mai tineri concetățeni ai noștri ce au nevoie de un cămin adevărat. Cu acest edificiu a fost terminat în județul nostru un proiect ambițios ce urma să ofere un cămin tuturor pruncilor și tinerilor instituționalizați. Nu mai există nici un copil în azilele de tristă amintire. Toți prichindeii sunt acum în astfel de case sau dați în plasamentul unor familii.
Locul nu este ales întâmplător fiind doi pași de Spitalul Louis Țuranu. Cei mai mulți copii au divese afecțiuni și astfel pot și duși imediat la spital pentru orice problemă.
Casa Mihăiță oferă o cămin adevărat unui număr de 12 copii.
Prin Strategia Județeană privind Dezvoltarea Serviciilor Sociale la nivelul Judeţului Timiş pentru perioada 2023 – 2027, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș are ca obiectiv pentru protecția copilului – Dezvoltarea de servicii alternative la îngrijirea instituțională – Închiderea tuturor instituțiilor de tip clasic prin înființarea de case de tip familial și apartamente.
Printre aceste centre, se numără şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timişoara, ultimul centru de plasament din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş care a fost închis.
Procesul de închidere a centrului face parte din Strategia naţională de dezinstituţionalizare a copiilor din sistemul de protecţie specializată. Printr-un parteneriat al DGASPC Timiş şi beneficiind de finanţare prin intermediul fondurilor europene acordate prin Programului Operațional Regional 2014-2020, au fost identificate alternative de tip familial pentru toţi copiii care au fost rezidenţi ai acestui centru. Ultima etapă a acestui program de reorganizare s-a finalizat în acest an, cu puţin timp în urmă, prin mutarea celor 12 copii în Casa de Tip Familial „Mihăiţă”.
„Această casă de tip familial, care a prins contur în incinta Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, acolo unde, cȃndva, se afla leagănul de copii, poartă numele unui copil special, care acum locuieşte şi el în această căsuţă. Este vorba despre Mihăiţă, un băiat care s-a născut cu grave probleme de sănătate – un cumul de boli, cea mai gravă dintre ele fiind boala oaselor de sticlă, care a dus la apariţia a zeci de fracturi de-a lungul anilor. Fiind părăsit în spital, Mihăiţă a ajuns în grija noastră încă de cȃnd avea 3 ani. A crescut aici, iubit şi protejat de toţi, îngrijit cu multă dragoste. Am ales ca numele căsuţei de tip familial să poarte numele lui Mihăiţă pentru că povestea de curaj a copilului nostru va merge, astfel, mai departe şi, prin ea, vom oferi încredere şi speranţă altor copii şi tineri cu nevoi speciale, precum şi familiilor acestora”, a precizat doamna director general Monica Truşcă.
Prezent la eveniment vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Popoviciu, şi-a arătat aprecierea pentru serviciile sociale dezvoltate în cadrul DGASPC Timiş: „Vă mulţumesc, în numele Consiliului Judeţean Timiş, pentru tot ceea ce faceţi. Sunteţi o echipă extraordinară, care aţi făcut şi faceţi o treabă minunată. Am aflat povestea lui Mihăiţă şi mă bucur că l-am cunoscut astăzi şi că am putut, de asemenea, să ofer cadouri tuturor copiilor din această căsuţă. Alături de echipa Consiliului Judeţean Timiş, vom avea grijă ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine, iar beneficiarii să aibă tot ceea ce le este necesar”.
Casa de Tip Familial Mihăiţă reprezintă un model în ceea ce priveşte serviciile de tip rezidenţial pentru copii. Fiecare cameră adăposteşte cȃte doi copii, aceştia avȃnd la dispoziţie spaţiu suficient pentru desfăşurarea activităţilor cotidiene (joacă, învăţat, relaxare), dar şi pentru derularea procedurilor de recuperare fizică şi psihică.
Alături de Casa de Tip Familial „Mihăiţă”, se află Serviciul de zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilităţi, care oferă servicii de recuperare pentru 120 de copii din sistemul de protecţie a copilului şi din comunitate.
Casa de tip familial și Centrul de zi pentru Copii cu Dizabilități Timișoara au fost ridicate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale.
Obiectivul general al proiectului constă în creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale la nivelul judeţului Timiş prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii sociale necesare asigurării cadrului favorabil de sprijinire a grupurilor vulnerabile, respectiv în urma dezinstituţionalizării copiilor aflaţi cu măsură de protecţie în Serviciul de Îngrijire de Tip Rezidențial din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timișoara. Valoarea celor două servicii sociale este de 7.500.000 lei.
Dotările casei de Tip Familial „Mihăiţă” şi cele ale centrului de recuperare sunt de ultimă generaţie, cele mai multe achiziţionate cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Timiş, dar şi o parte oferite sub formă de donaţie de cluburi de servicii din Timişoara. Toate au rolul de a sprijini recuperarea mai rapidă a copiilor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale, dar şi din comunitate.