2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

„Căruţe în mişcare” prin căminele satului. Foto-video

Comuna Margina şi împrejurimile acesteia a fost gazdă primitoare a unui proiect implementat de către Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat, ce poartă numele de Cămine în mişcare.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Acţiunea a debutat vineri la ora 14.00 şi a continuat sâmbătă şi duminică cu spectacole de teatru, muzică, vânătoare de povești, cine-concert, instalații de artă, tururi ghidate, plimbări cu căruța trasă de cai și un târg de produse locale.

De ce Margina? Fiindcă este una din zonele cele mai complexe ale Banatului, am putea chiar spune că este un amestec între regiunile Ardeal şi Banat, comuna fiind chiar la graniţa celor două judeţe: Timiş şi Hunedoara.

Pentru promovarea acestei zone turistice şi pentru cunoaşterea minunaţilor oameni care te primesc în casele lor cu braţele deschise, punându-ţi pe masă tot ce au mai bun, cele două asociaţii au pus gratuit la dispoziţia celor interesaţi autobuze de la Timişoara la Margina Sat.

Cum s-a desfășurat o zi completă a proiectului

Odată cu ajungerea autocarului la Margina a fost prezentat programul zilei, care era unul destul de încărcat, și care a debutat cu o surpriză a organizatorilor locali, fiind vorba despre un spectacol de dansuri populare şi recital de poezii susținut de copiii de la Margina şi Zorani. În tot acest timp, în părculeţul din apropierea primăriei bubuia focul sub cazanele cu gulaş, care nu era altceva decât o tocăniţă de carne cu câteva firicele de ardei şi roşii. Parcă şi uitaseră că se pretează foarte bine cu cartofi şi găluşte, alături de nişte bulgări imenşi de mămăligă cu brânză, adică un adevărat bulz ciobănesc de la ciobanii din cele nouă sate ale comunei.

La terminarea programului de dansuri populare de la Afterschool, în stradă aşteptau căruţele împodobite de plimbare, care dura aproape două ore și oferea nişte peisaje mirifice, pe o distanţă de aproape 5 km, dus-întors. Era de fapt prima tură de mers de la Margina la Zorani, deoarece spre seară urma cea de-a doua tură, însă aceasta era făcută în ritmuri de fanfară.

Nu a lipsit nici vizita la Muzeul cu peşti din stică, cu sute de exponate, sau la Centrul Info-Turistic. Ziua a mai fost completată cu teatru de păpuşi, un prânz cu gulaş şi bulz de mămăligă și o vizită la biserica de lemn din localitate ce se află în restaurare și este veche de peste 300 ani.

Dar și mai interesant a fost cel de al doilea circuit de căruţe, de data asta pe ritmurile fanfarei care se afla în prima căruţă ce deschidea drumul celorlalte vehicule, dar şi a unei mulţimi de oameni ce a mers pe jos.

Nu a lipsit vornicul sau strigătorul, care nu avea nici steag în mână şi nici toiag, ci o lingură de lemn şi mergea în fruntea alaiului, oprind mulţimea din loc în loc pentru a depăna diversele poveşti ale locului şi întâmplări pur adevărate.

Finişul a fost în satul Zorani, la o casă veche de peste 100 ani. O casă bătrânească plină de amintiri, în curtea căreia actorii din Timişoara au pus în scenă o piesă de teatru unică în zonă, având-o în centru pe familia Codrea care s-a opus colectivizării şi care, în cele din urmă, a reuşit să rămână singura familie din sat ce deține pământ pe care l-a lucrat din anii 1960 şi până în zilele noastre. Ambiţie şi tenacitate.

Evenimentul s-a terminat târziu în noapte, când cerul cenuşiu a început să arunce câţiva stropi de ploaie peste curtea plină de oameni, iar vântul s-a întețit. Gazdele s-au gândit să îndulcească, dar şi să încălzească sufletele celor prezenţi cu un ceai fierbinte și cu un ştrudel cu mere. Oamenii s-au mutat apoi la Căminul Cultural unde s-a susținut o altă piesă de teatru – “MIORIŢA”, la finalul căreia s-au îmbarcat în autocare pentru a se întoarce la Timişoara.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

REVELION 2024-2025 31 decembrie 2024, Piața Victoriei

Programul artistic al trecerii dintre ani este deja finalizat. Ba mai mult decât atât chiar și zilele ce urmează au un program pentru atunci...

Ana Đapović expune ,,Soil’’ la Galeria Brăteanu

Galeria Brăteanu se bucură să invite publicul iubitor de frumos la vernisajul expoziției de pictura ,,Soil’’ a artistului vizual Ana Đapović. Ana Đapović...

Citește și :