“Cartea năsoaselor” s-a lansat “La Două Bufniţe”

574

Autoarea, Alexandra Rusu, şi-a lansat prima carte intitulată “Cartea năsoaselor” la librăria “La Două Bufniţe” din Timişoara. Prezentarea a început vineri, 27 ianuarie, de la orele 18.00. Invitatele speciale, alături de autoare, au fost scriitoarea Daniela Raţiu şi bloggeriţa Adina Borcan.

“Este o carte foarte frumoasă, recomandată pentru vârsta de 9 până la cea de 99 de ani! Un basm atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Este plină de imaginaţie şi vă invităm să o descoperiţi”, a precizat una dintre organizatoarele lansării, Oana Doboşi-Potcoavă.

Autoarea povesteşte despre cum a putut să zâmbească din nou odată cu scrierea poveştii, despre ce descrie cartea sau cum a parcurs mai multe variante până să desluşească titlul potrivit: “Este vorba despre nişte fiinţe, întâmplător, despre nişte prinţese cu nasurile gigantice, aproape infinite. Sunt fiinţe care nu se pot adapta în lumea lor şi încearcă foarte mult să depăşească asta. În momentul în care reuşesc să se adapteze şi să găsească o cale de a se conforma cu standardele lumii, acestea, însă, se schimbă. În cazul lor este vorba despre standardele de frumuseţe. Ele cad mereu la mijloc. Reuşesc cu eforturi foarte mari să nu aparţină lumii lor, să nu se conformeze acelor standarde. La un moment dat, fiecare găseşte o soluţie de supravieţuire. Treaba asta de a nu aparţine lumii în care eşti, deşi încerci foarte mult, are o mâhnire a ei. Chiar cred că este o carte veselă, dar eu am scris-o într-o perioadă de tristeţe foarte mare. Cartea a fost terapeutică pentru mine. În plan personal, chiar a fost vindecătoare. Aveam nevoie de tipul acesta de umor. În privinţa titlului, am trecut prin foarte multe variante, unele care nu au nicio legătură cu cel prezent. Până la urmă, acesta a fost titlul de lucru şi s-a dovedit a fi cel mai bun. Uneori, chiar prima variantă este cea mai bună soluţie”.

Alexandra Rusu a explicat de ce cartea sa nu are un mesaj moralizator: “Sper să nu aibă lucrul acesta deoarece nu asta am vrut. Nu am dorit să te conducă undeva şi nu am scris cu o idee în minte. Contează pentru fiecare cititor care este mesajul. Este o carte despre frumuseţe, dar şi despre lumea consumeristă în care trăim. Nu este o carte cu mesaj moral, social sau politic. Există nişte lucruri care au ieşit inconştient din carte”. Autoarea a avut numai cuvinte de laudă pentru creatoarea ilustraţiilor, Loreta Isac. Aceasta crede că “a ieşit ceva minunat din punct de vedere grafic” şi că ţine foarte mult la ea.

“Cartea Năsoaselor” este despre frumuseţe, despre relativitate, adaptare şi inadaptare. “În momentul în care am deschis cartea şi am început să o citesc, vă spun, nu te poţi opri din citit. Este greşit să spui că aparţine copiilor, când de fapt, este o carte pentru toţi, fiind şi uşor ironică. Am citit-o pe nerăsuflate”, a precizat scriitoarea Daniela Raţiu. Adina Borcan a spus că, din punctul ei de vedere, “este o carte pentru copii mari şi pentru adulţi mici. Pentru oameni care cunosc ironia şi autoironia. Pentru cei care caută jumătatea plină a paharului”.

Alexandra Rusu este editor de carte, digital copywriter, co-fondator Booktopia.ro. A publicat în Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute și în antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (Humanitas, 2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.