Care sunt urgenţele Consiliului Județean Timiş în 2017? VIDEO

459

Conducerea Consiliului Județean Timiș, cu toate că este în această funcție doar de jumătate de an, este destul de mulțumită de ce au reușit să realizeze până acum. Președintele și cei doi vicepreședinți, cu toate că provin din partide diferite, cred că au reușit să formeze o echipă. În Palatul Administrativ se vor preocupa doar de rezolvarea problemelor județului și ale cetățenilor săi. Aici nu vor face politică partizană. Toți trei sunt noi pe funcțiile pe care le ocupă și cred că până acum au reușit să înțeleagă care sunt cele mai urgente nevoi, iar din anul ce vine spun că se apucă de punerea proiectelor în practică.

Anul 2017 pare a fi cu precăderea anul infrastucturii rutiere a județului. De altfel, aceasta este cea mai mare din țară, cu nu mai puțin de 1300 de kilometri la care se mai adaugă și drumurile comunale. Președintele Sorin Grindeanu dă asigurări că în foarte scurt timp se va înainta mult cu așa-zisa centură alernativă a orașului. Aceasta nu face decât să mărească posibilitățile de a evita circulația din municipiu de către cei ce vor să ocolească, indiferent de când și cum se va realiza cealaltă centură, promisă de guvern.

Se așteaptă cu nerăbdare intrarea în atribuțiuni a noului guvern pentru a debloca Programele Operaționale ce ar trebui să aducă bani de investiții. Cum se știe, acestea au stat într-o stare de blocaj aproape un an. Dacă totul merge bine, Programul Operațional pentru Marea Infrastructură ar facilita venirea a 35 de milioane de euro pentru proiectul mult vorbit dar încă nedemarat al Centrului Regional Intermodal de Transport Marfă Timişoara. Acesta, odată funcțional, ar permite legarea de principalele șosele din zona de autostradă și de aeroportul din apropiere. Toată economia zonei de vest ar avea de câștigat din acestă investiție.

Tot una din prioritățile anului ce vine este și noua maternitate de care se vorbește de asemenea de mulți ani dar de fiecare dată a fost amânat proiectul de la centru, ca fiind de o importanță secundară.

Roxana Iliescu, vicepreședinte al CJT, a adus câteva lămuriri despre prima etapă de renovare a aripii de nord-vest a Castelului Huniade, sediul Muzeului Național al Banatului. Această lucrare este terminată. Pe 20 ianuarie se va întruni comisia de recepție pentru a verifica toate aspectele ce țin de calitatea lucrării. Șantierul a avut o expertiză tehnică făcută in 2012 dar între timp au apărut multe modificări ale proiectului. De aceea se așteptă specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții să se alăture comisiei. Iar dacă nu este totul în regulă, cei ce au făcut abuzuri nu vor scăpa fără a răspunde, conform legii, promite președintele Grindeanu.

Din punctul de vedere al vicepreședintelui Traian Stancu, o altă prioritate este de a descâlci responsabilitățile de la Aeroportul Utilitar Cioca. Până nu se știe a cui este fiecare din componentele acestui obiectiv nu se pot face adevărate lucrări de investiție. Acest aerodrom ar fi atât de necesar județului prin multiple activități ce s-ar putea desfășura acolo, de la aeroclub, sport, gararea și folosirea unor avioanelor ultra ușoare sau activități de zboruri medicale. Societatea mixtă de exploatare la care și Consiliul Județean vrea să fie parte, nu poate porni fără cunoașterea în amănunt a unui Plan de Urbanism General pentru acestă zonă. E păcat că acest obiectiv este ca și nefolosit de aproape 27 de ani.

Acestea ar fi cele mai urgente proiecte de pornit în anul 2017. Dar multe altele așteptă banii necesari, indiferent că vor fi de la nivel local, național sau europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.