-0.9 C
Timișoara
vineri 8 noiembrie 2024

Caravană medicală a voluntarilor Asociației pentru ATI Aurel Mogoșeanu din Timișoara la Vălenii de Munte

O echipă de 30 de medici voluntari de la spitale din Timișoara au participat, weekendul trecut, la o caravană medicală organizată de Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu din Timișoara, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara (care marchează toamna aceasta 50 de ani de la inaugurare), în Vălenii de Munte, județul Prahova. Desfășurată, ca de obicei, sub egida „ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ”, această caravană a reunit medici timișoreni voluntari, aflați în afara orelor de program, care și-au pertecut zilele de vineri, sâmbătă și duminică pe drum și lucrând, pentru a-și putea ajuta semenii aflați în suferință – de data aceasta, la Vălenii de Munte.

La acțiune au participat profesorii Dorel Săndesc, Dana Stoian și Tiberiu Bratu și conferențiarul Ovidiu Bedreag, alături de medici primari, specialiști și rezidenți. De asemenea, de la Ministerul Sănătății a participat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

În jur de 150 de persoane au beneficiat, în data de 2 noiembrie, de consulturi de specialitate multiple (nouă specialități) și de analize de laborator, și au primit ochelari gratuit, după testări.
Aceasta a fost o caravană de screening și de consulturi de specialitate, iar parteneri au fost Hellimed SRL, Essilor, Diamedix și Samsung Medical. Sponsorul local al acțiunii a fost Maspex România iar partener a fost Primăria Vălenii de Munte. Aparatura a fost trimisă cu mașinile din Timișoara și din București, medicii au făcut deplasarea până la București cu avionul, apoi cu mașinile. Vineri a fost zi dedicătă montării aparatelor și pregătirii compartimentelor în spațiul folosit pentru consulturi, la Sala de sport „Stelian Manolescu”. Paturile, elementele despărțitoare, birourile și consumabilele au fost obținute cu sprijinul primăriei locale.

După terminarea acțiunii, duminica, echipa timișoreană a vizitat Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
La întoarcere, tot duminică, pe aeroportul Otopeni, o parte din echipă, (și anume doctorii ATI Raluca Velovan, medic primar la SCJUPBT, Samir Rimawi, medic specialist la SCJUPBT, Raluca Cheresteș, medic specialist la MedLife și Vlad Tuturaș, medic rezident la SCJUPBT) a avut prilejul de a-și practica iar meseria, într-un caz inedit, cum un tânăr de 16 ani, care trecuse de mai puțin de un an printr-un transplant cardiac, a făcut un stop cardio-respirator la câțiva metri distanță de medicii timișoreni. Tânărul a fost resuscitat de două ori și a fost preluat de un echipaj de ambulanță iar în momentul de față se simte bine.

De mai mulți ani, Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” desfășoară sitematic caravane medicale și educaționale în zone izolate din țară (Munții Banatului, Munții Apuseni, Munții Orăștiei, sate de romi din diferite regiuni ale țării, Delta Dunării etc) sau adresate unor categorii sociale vulnerabile (cămine de bătrâni, aziluri de noapte, închisori, cartiere sărace, comunități de romi etc).

În aceste acțiuni, zeci de medici și alt personal medical asigură:

– consulturi de specialitate diverse (medicină internă, cardiologie, pneumologie, neurologie,
pediatrie, oftalmologie/optometrie, ORL, ortopedie, endocrinologie, chirurgie. Pentru aceste consulturi se asigură la fața locului echipamentele medicale necesare (aparate EKG, ecografe, spirometre, optimetre, echipamente ORL, ETC.). De asemenea, se efectuează analize de laborator cu echipamentele mobile care sunt puse la dispoziție, cu rezultate pe loc. Pacienții, numeroși, care sunt descoperiți cu tulburări de vedere, primesc gratuit ochelari de vedere corespunzători.
– acțiuni de educație medicală cu populația, cursuri de prim-ajutor, educație sanitară cu privire la reguli de igienă, palparea sânilor de către femei, pentru depistarea precoce a unor leziuni, igiena dentară etc.

Majoritatea oamenilor care beneficiază de aceste consulturi au acces foarte dificil la servicii medicale de specialitate, unii având pentru prima dată, cu ocazia caravanelor, prilejul de a se întâlni cu un medic. De asemenea, de fiecare dată când sunt depistate probleme serioase de sănătate, care necesită internarea, medicii implicați se ocupă și asigură oamenilor accesul la spitalele cele mai potrivite.
Participarea tuturor cadrelor medicale la aceste caravane este neretribuită, voluntară și are loc în timpul liber al fiecăruia dintre cei implicați.


Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” s-a dovedit a fi, în timp, vizibilă în peisajul social românesc din domeniul sănătății. Astfel, în anul 2022, Asociația a câștigat marele trofeu ,,Campania anului” la competiția ROMANIAN HEALTHCARE AWARDS, singura competiție cu juriu internțional în domeniu iar creatorului Asociației, prof. dr. Dorel Săndesc a fost câștigător al Trofeului ,,Medicul anului” la aceeați competiție – acestea datorându-se unei liste impresionante de inițiative și proiecte, care au determinat o solidaritate fără precedent a corpului medical, implicând sute de profesioniști în sprijinul semenilor aflați în nevoi.

Companiile care doresc să sprijine și pe mai departe realizarea acestor caravane pot accesa pagina Asociației, https://www.atitimisoara.ro/, pentru contact.
Prof. Dr. Dorel Săndesc, inițiator al proiectului caravanelor, președinte de onoare al Asocației și manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara se afirmă ca un adevărat pol al microelectronicii, la cea de-a XVI-a ediție a ISETC de la UPT

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 7 noiembrie 2024, deschiderea celui de-al XVI-lea Simpozion Internațional de Electronică și Telecomunicații (International...

Succes timișorean la nivel național

Aquatim, din nou pe locul I în Topul Național al Firmelor Compania timișeană Aquatim câștigă, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament...

Citește și :