Cei ce se ocupă de implementarea unuia din cele mai ambițioase programe menite să scoată în față Timișoara în contextul european au făcut noi pași importanți pentru ca orsașul nostru să devină capitală culturală europeană. Iată ce spun organizatorii CCE2021 despre acest nou demers făcut la Reșița.
”În momentul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, orașul și-a asumat misiunea de a împărtăși aspirațiile proprii cu restul țării și cu restul Europei. Ne-am propus să punem în mișcare energia civică și să exportăm valorile în care credem în alte orașe din țară și de pe continent. Și pentru că pentru noi e esențial ca proiectul să fie asimilat de întreaga regiune, ne-am propus să creăm o rețea de colaborare extinsă, care
să genereze impact nu doar la nivel local, ci și regional și internațional.
După parteneriatele încheiate cu alte capitale culturale din Europa (Novi Sad, Rjeka, Eleusis) și oportunitățile deschise orașelor din Alianța Vestului (Arad, Oradea, Cluj-Napoca), astăzi s-au pus bazele unei colaborări între Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală a Europei și o serie de instituții culturale din județul Caraș-Severin, mijlocită de Consiliul Județean de aici.
În perioada următoare, vom putea gândi proiecte comune și colabora la cele existente deja, astfel încât întreaga regiune să poată beneficia de pe urma deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, atât în ceea ce privește calitatea și diversitatea programului cultural, cât și în materie de turism.
Încă din anii de pregătire a candidaturii noastre, am desfășurat dezbateri participative și focus grupuri cu parteneri locali, regionali, naționali și europeni.
Acum, când Călătoria noastră spre 2021 ajunge în primul an al etapei de Acțiune/Productie exprimările culturale contemporane pe care le propunem subliniază valoarea inestimabilă a patrimoniului local și profundele sale conexiuni cu patrimoniul cultural regional, european și mondial. În acest sens, vizăm dimensiunea regională și transnațională, pregătim locuitorii să împărtășim experiențe, să evoluăm împreună și încercăm să unim
oamenii și locurile care, de fapt, vor reprezenta moștenirea intangibilă a proiectului TM2021”, precizează Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii.
Timișoara 2021 trebuie gândit ca un program nu doar al Timișoarei și al
timișorenilor, ci cel puțin ca unul al regiunii, este de părere Horațiu Rada, președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
”Ne dorim ca toată lumea să conștientizeze potențialul imens și să înțeleagă cât de mult putem câștiga cu toții pe termen lung. Județul Caraș-Severin are un potențial fantastic și ar fi extraordinar dacă ar veni alături de noi. Putem gândi proiecte împreună și putem genera activități cu impact”, a declarat Rada