4.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

„Candelă împotriva timpului”, volum de amintiri din Revoluție FOTO-VIDEO

La fiecare final de an se comemorează actul revoluționar al celor ce nu mai aveau nimic de pierdut în acel 1989. Pentru unii sunt doar „evenimentele din decembrie” pentru alții a fost marea schimbare ce a năruit o structură anchilozată ce scârțiîa în toată Europa.

Niciodată nu vor fi suficiente mărturii despre ce s-a întâmplat atunci. Fiecare din noi cei ce am trăit acele momente are părticica sa, mai mică sau mai amplă, de adevăr. Doar din punerea laolaltă a frânturilor se va putea cândva citi uriașul mozaic de spărturi de adevăruri.

Asociația „Memorialul Revoluției” continuă neabătută efortul de a scoate la lumină cît mai mult din acel amalgam de mărturii, amintiri sau opinii ale celor ce au avut o implicare în Rewvoluția de la Timișoara.
În ingrijirea Asociației, la propria editură, a apărut recent o a doua ediție revăzută și adăugită a volumului „Candelă împotriva timpului” de Titus Suciu și Vasile Bogdan.

Lansată într-un cadru prea restrâns față de ced a însemnat revoluția cartea a fost foarte bine primită de cei ce au avut ocazia să o răsfoiască. Este o absolută necesitate de a tine trează acea curizitate despre 89. Altfel ne vom trezi în curând că memoria atât de volatilă se va estompa de tot și noile generații nu vor mai ști nimic. Sau și mai periculos vor rămâne doar acele informații distorsionate intenționat ale celor ce vor trage foloase din ce nu le aparține.

Cartea este rezultatul unei fructuoase colaborări între autori, editură și televiziunea română. Au fost adunate în formă scrisă peste 60 de mărturii filmate în mulți ani de migală. Cei ce au trăit revoluția au vrut să vorbească. Autorii au adunat aceste filme și au reușit un amplu volum de amintiri din zilele crâncene de îndârjire și speranță.

Sala Orizont a Uniunii Scriitorilor a fost gazda lansării de carte. Profesorul Cornel Ungureanu, gazda evenimentului a depășit pozsiția de critic literar și a vorbit din perspectiva unuia ce a văzut și simți acele zile. Moderatorii discuțiilor Gino Rado și Lucian Vasile Szabo de asemenea au vorbit și ca implicați ai revoluției nu doar ca autori de cărți despre revoluție.

Un curs vorbe și amintiri din urmă cu trei decenii. Cei ce au memoria vie spun de atunci ce au de spus. Din păcate tot mai puțini apleacă urechea la vorbele doctorului Nicola Trăilă ce a operat zile la rând împușcații din revoluție ce acum sunt contestați de mulți. Ca și cum nimeni nu a murit sau a suferit atunci.

O altă personalitate de seamă a revoluției timișorene Ioan Savu a povestit simplu și plin de emoții încă proaspete că nu putea să stea acasă când se murea pentru a putea privi în ochii pe urmașii săi. Este legătura ce se formează în timp peste generații așa cum și dânsul a fost educat de tatăl său în spiritul demnității.

Iată că din cele 2900 de minute de filmări cu martori ai revoluție a rezultat un important volum de aducere aminte foarte necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cazinourile din Macao: rivalul asiatic al Las Vegas

Când te gândești la cazinouri și jocuri de noroc, aproape instant îți vine în minte Las Vegas, cu toate luminile și nebunia lui de...

Premiere, promoții și oferte speciale la EXPO MOBILA TIMIȘOARA / FOTO-VIDEO

În 21 noiembrie, ora 10.00, EXPO MOBILA TIMIȘOARA și-a deschis porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie...

Citește și :