Când intră în renovare fațada Palatului Administrativ

994

Clădirea ce găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura Timiş îşi va schimba înfăţişarea anul acesta.

Administraţia judeţeană a prevăzut în bugetul pe 2016 suma de 3,5 milioane de lei pentru recondiţionarea faţadei şi amenajări exterioare. Banii se vor duce atât pe proiectarea lucrării, cât şi pe execuţie şi asistenţă tehnică.

Este finalizat proiectul, așteptăm autorizația de construcție de la Primăria Timișoara și în două săptămâni sperăm să scoatem lucrarea la licitație, ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Imobilul a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul Prefecturii Timiş-Torontal.

Clădirea a fost destinată prin proiect şi apoi executată pentru a funcţiona ca şcoală de menaj, în perioada anilor ’30, fiind finanţată de la bugetul de stat. Datorită crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenţă asupra economiei României dar şi asupra părţii de vest a ţării, nu a putut fi terminată, a fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938.

Odată cu înfiinţarea ţinutului administrativ Timiş şi a numirii rezidentului regal în fruntea acestui ţinut, se punea problema găsirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la soluţia schimbării destinaţiei acestei clădiri, din şcoală în palat administrativ. Fiind însă o clădire cu destinaţie şcoală, au fost necesare mai multe modificări în toată structura clădirii.

Reproiectarea clădirii, pentru a fi funcţională ca sediu administrativ, s-a făcut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timişoreană, arhitectul Victor Vlad, în colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

Lucrările de reamenajare la clădire au început în anul 1938 şi s-au încheiat la începutul anilor ‘40. Aşa cum ni se înfăţişează astăzi, clădirea Palatului Administrativ este o construcţie monumentală în stil modern. În exterior dominante sunt însă elementele clasice, într-o realizare cu materiale moderne. Clădirea impune prin proporţii, volum şi elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decorează faţada, la care fusul este finisat în terasit, restul fiind lucrat în piatră artificială.

În perioada 1968-1989, clădirea a fost folosită şi de către Comitetul Judeţean Timiş al PCR şi UTC, Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Agricole de Producţie şi Gărzile Patriotice.

În timpul fostei administraţii conduse de Constantin Ostaficiuc, imobilul a fost extins. Noua clădire are o arie desfăşurată de 3.167 mp., pe patru tronsoane de diferite niveluri, fiind inaugurată în anul 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.