Aproape o mie de românce mor și alte aproape 2000 se îmbolnăvesc, în fiecare an, din cauza acestei boli. Oricare femeie poate fi în pericol să fie atacată de cancerul ovarian și, cu atât mai mult, acelea care urmează tratamente hormonale. Ferește-te, căci poți!
Cancerul ovarian este a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei și una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici șanse de supraviețuire. Cancerul ovarian ucide! Și asta pentru că e ignorat, simptomele sale putând fi ușor confundate cu cele ale unor afecțiuni comune. În cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea târziu, în stadii avansate, când niciun tratament nu-și mai are rostul. Or, depistat în fazele de debut, șansele de supraviețuire cresc până la 90%.
Cancerul ovarian vine tiptil, pe furiș
Ai dureri de burtă sau în zona pelvină? Te simți balonată, obosită? Suferi de modificări ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipația? Ți-au apărut sângerări vaginale anormale? Mergi cât de repede la ginecolog! Deși ai putea crede că este vorba despre simptome banale cauzate de menstruație, menopauză, digestive ori de alimentație, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient. Trebuie să iei în considerare că menopauza târzie, vârsta înaintată, cazuri de cancer de sân sau ovarian în familie, prima sarcină după vârsta de 30 de ani sau absența sarcinilor, obezitatea, toate acestea constituie potențiali factori de risc, la fel ca și tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcină. Majoritatea pacientelor care au reușit să supraviețuiască acestei cumplite boli spun că au ajuns la medic în urma unor controale de rutină sau a unor suspiciuni de boală care nu aveau nimic în comun cu cancerul ovarian (simptome precum splina mărită, dureri intercostale, senzație de balonare prelungită).
Testează-te din vreme!
„Controlul anual periodic este o chestiune de bun simț”, spune dr. Dragoș Median, specialist oncolog la Spitalul Filantropia din București. Dar, ceea ce ar trebui să fie o rutină pentru toate femeile, mai exact controlul periodic, este evitat pe cât posibil de marea majoritate. Or, pentru început, ecografia abdominală și, mai ales, cea transvaginală pot fi deajuns. În cazul în care se suspectează cancerul ovarian, computerul tomograf și RMN-ul dau verdictul împreună cu testul de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125. Atenție! Testul Babeș-Papanicolau nu detectează cancerul ovarian! Acesta are rolul de a depista modificările pre-canceroase la nivelul colului uterin.
„Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare”, spune dr. Dragoș Median.
Sursa: www.liberateapentrufemei.ro