Campania Guvernului „Informare acasă! Siguranță în lume!”, prezentată la Timișoara de Natalia Intotero FOTO-VIDEO

168

O campanie națională pornită de către Guvern a ajuns și la Timișoara. Este vorba de a atenționa și a conștientiza tineretul (dar nu numai) despre o temă mereu de actualitate.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” a avut loc la Colegiul C.D. Loga, în prezența a numeroși elevi, dascăli și membrii ai Inspectoratului Școlar Județean.

Invitatul de onoare a fost ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Dânsa a ținut ca înainte de a părăsi postul de ministru pentru un eventual loc la Bruxelles să mai aibă o întâlnire cu tineretul ce este avid de a afla cât mai mult despre situația de peste hotare, acolo unde mulți doresc să ajungă. Dar pentru a evita inconveniențele ce se pot ivi, este bine ca toată lumea să fie bine informată. Sunt atâtea cazuri de familii disfuncționale tocmai din cauza exodului spre locuri de muncă în Occident. Este doar unul din cazurile tratate în această campanie. Dar ele sunt extrem de multe cuprinzând o arie largă de probleme.

Totul a plecat de la ideea că un cetățean informat este un cetățean câștigat!

Potrivit Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, țara noastră are aproximativ 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. De aici apar și o multitudine de situații și probleme.

În mod oficial nimeni nu împiedică tinerii români să plece la studii sau la muncă oriunde în lume. Dar este bine ca plecarea acestora să fie conform legii și cu cu maximul de cunoștiințe despre această experiență pentru a evita necazurile. La toate aceste probleme încearcă să răspundă broșura editată de Guvern care se adresează mai cu seamă tinerilor.

Toate ministerele abilitate în problematica românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara granițelor țării s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate. Problemele apar adesea din cauza lipsei unui contract de muncă legal, a necunoașterii limbii statului de rezidență, precum și a lipsei cunoștințelor drepturilor, dar și a responsabilităților în calitate de cetățeni europeni.

Foarte repede prezentarea generală s-a transformat în discuții libere cu răspunsuri la diversele întrebări la care încercau să ofere toate răspunsurile Natalia Intotero și Aura Danielescu, inspector școalar șef din Timiș.

Broșura este un document extrem de important de cunoscut de toată lumea chiar dacă nu au de gând să plece toți la muncă sau la studii peste granițe. Dar poate au pe cineva în această situație și le pot acorda ajutor ori un sfat.

Cei ar dori mai multe informații le pot afla chiar din broșura guvernului ce se poate citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.