1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș 2019, primul semestru în cifre. Partea a III-a

Continuăm prezentarea principalelor activități organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în prima parte a anului 2019.

Târguri, expoziții: 9 expoziții, 550 expozanți, peste 50.000 vizitatori.

14 – 18 februarie – Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit ediția de primăvară a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE, eveniment devenit tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul țării. Peste 60 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, au expus spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, dulciuri. Târgul de produse tradiţionale din exteriorul CRAFT a întâmpinat publicul vizitator cu produse specifice de sezon.
9 – 10 martie – Cea de-a 3-a ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT), organizat de Tion.ro, PubliTim și Agenda, în parteneriat cu CCIA Timiș, a reunit peste 20 de expozanți din sectorul imobiliar și cel bancar. Au fost prezenți unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Regiunea Vest, cu cele mai ample proiecte imobiliare. Ediția 2019 s-a bucurat de un real succes, cu peste 1000 de vizitatori.
28 – 31 martie – Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiş a fost gazda manifestării Universul Casei Tale & Expo Mobila, care a reunit 26 de expozanţi din din întreaga țară. Publicul vizitator a găsit mobilier clasic şi modern, la prețuri accesibile de producător: bucătării, canapele, mese, scaune, paturi, saltele, livinguri, decorațiuni interioare. În cadrul expoziţiei au fost prezenți și consultanţi care au oferit informaţii pe domeniul amenajărilor dar și specialişti hi-tech care au promovat sisteme inteligente pentru „smart homes”.
4-7 aprilie – Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit cea de-a 8-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, cu o ofertă de excepție: peste 25.000 de volume, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, titluri pentru toate gusturile și interesele.
Programul a cuprins lansări de carte, întâlniri și sesiuni de autografe la care au participat cele mai importante personalități culturale ale literaturii române actuale. Au fost prezenți 38 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România, distribuitori de carte și librării, distribuitori de muzică dar și distribuitori de jocuri interactive pentru copii. Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, în parteneriat cu Consiliul Local Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest Timișoara.
10 – 14 aprilie – CCIA Timiș a organizat o ediție specială a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale. Peste 65 de firme din întreaga țară au expus spre vânzare o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, decorațiuni de Paște hand made etc.
18 aprilie – 21 aprilie – Peste 30 de producători și distribuitori de vin, furnizori de echipamente și servicii conexe și peste 250 de sortimente de vinuri au fost prezente în cadrul Salonului Internațional de Vinuri VINVEST. Cel mai mare eveniment dedicat vinului și unul dintre cele mai vechi şi de tradiţie evenimente din România este organizat anual de S.C. VINVEST, Asociația Degustătorilor Autorizați din România și CCIA Timiș. Președintele Executiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a moderat deschiderea oficială a VINVEST 2019.
16 – 18 mai 2018 – CCIA Timiș a organizat cea de-a 3-a ediție a StomaTim Expo, dedicată produselor și echipamentelor tehnico-medicale stomatologice. Evenimentul este prilejuit de Congresul internațional “Zilele Stomatologiei Bănățene”, aflat la cea de-a 24-a ediție, în organizarea Colegiului Medicilor Dentiști Timișoara.
24 – 26 mai – Universitatea de Științe Agricole, Medicină Veterinară a Bantului împreună cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș au organizat cea de-a 17-a ediție a expoziției BanatAgralim, în colaborare cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, al Primăriei Municipiului Timișoara și al unor asociații profesionale de profil.
Ediția 2019 a adus mai multe premiere: prezența tehnologiilor „smart”, implicarea Academiei de Științe Agricole și Silvice cu componenta importantă a cercetării românești și o premieră, de data aceasta, cantitativă – peste 200 de expozanți din țară și din străinătate (Serbia), dar și calitativă conferită de ținuta înaltă a firmelor și produselor expuse.
Manifestarea a vizat promovarea şi evidenţierea performanţelor din domeniile: agricultură, creșterea animalelor, industrie alimentară și ambalaje, produse ecologice, silvicultură și cinegetică, cercetare-extensie universitară-finanțare, produse tradiționale.
Pe durata celor trei zile, publicul profesionist dar și publicul larg au putut asista la demonstrații cu mașini și utilaje agricole, concursuri de echitație și dresaj canin, momente folclorice.
22 – 26 mai – Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit ediția de vară a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE.
Manifestarea a reunit peste 65 de firme din întreaga țară, în special producători, care au expus spre vânzare articole de sezon: îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii dar și produse cosmetice și naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri etc.

CCIAT Timiș
· a promovat interesele economice ale comunităţii de afaceri locale în cadrul întâlnirilor și vizitelor oficiale: 8 întâlniri și vizite oficiale 25 februarie – La invitația Primăriei Municipiului Timișoara, reprezentanții CCIA Timiș au participat la o masă rotundă cu delegația Landului Renania-Palatinat din Germania.
Acțiunea s-a înscris în cadrul misiunii de afaceri pe care Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) împreună cu Ministerul Economiei, Transporturilor, Agriculturii și Viticulturii din Landul Renania-Palatinat o organizează în România (Timișoara, Oradea) și Ungaria (Debrecen, Budapesta), în perioada 24 – 28 februarie 2019. La întâlnire au fost prezenți E.S. Dl. Ralf Krautkrämer, Consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, reprezentanți ai Universității de Vest Timișoara și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest. Din delegație au făcut parte și reprezentanți ai unor companii germane din domeniile: construcții de mașini și utilaje pentru industria auto, industria alimentară, lucrări de instalații electrice, consultanță și proiectare în domeniul electric etc. – interesați să își facă o imagine de ansamblu asupra situației socio-economice a orașului și a potențialului de investiții în perspectiva dezvoltării de relații de afaceri.
27 februarie – O delegație de afaceri din Taiwan, formată din Directorul Taiwan Trade Center București, dna Eirian Yang, Andreea Tudor, project manager și Charles Hsieh, reprezentant al FIRMEI CHIA CHERNE INDUSTRY CO. din orașul Changhua s-a întâlnit cu conducerea CCIA Timiș, în cadrul unei misiuni de prospectare a pieței din vestul României și din Ungaria, privind realizarea unei investiții importante. Firma dorește să construiască o fabrică de cabluri pentru biciclete și, pentru aceasta, are nevoie de informații detaliate despre facilități oferite investitorilor de către administrațiile locale, costurile cu utilitățile, prețuri la terenuri și construcții industriale, alte informații utile.
4 martie – Aflată într-o vizită oficială în Județul Timiș, Ambasadorul Republicii Tunisia în România, E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, a avut o întâlnire cu Președintele Executiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ. Excelența Sa a fost însoțită de Secretarul I al Ambasadei, dna Hasna Tizaoui Dkhilalli și de Sevastiean Armașu, Consul Onorific al Republicii Tunisia la Timișoara.
Scopul vizitei a fost unul de identificare a oportunităților de afaceri și investiții atât în Tunisia cât și în România. După o prezentare a avantajelor competitive și calitative ale Județului Timiș și a serviciilor oferite de CCIAT, s-a convenit asupra unei agende de lucru comună pentru anul acesta, care prevede participarea firmelor timișene la un forum economic organizat de Ambasada Tunisiei la București, în 11 aprilie a.c. cât și organizarea la Timișoara, în toamna acestui an, a unui eveniment similar complex, sub genericul „Ziua Tunisiei la Timișoara”, care să cuprindă un forum economic, întâlniri de tip B2B, o expoziție de produse tunisiene și un eveniment cultural. Totodată, s-a discutat despre reactivarea convenției de colaborare semnată în 2008 de către CCIA Timiș și CCI Sousse, document care să constituie cadrul formal de organizare a unor viitoare misiuni economice și schimburi de delegații între firme din județul Timiș și regiunea Sousse.
26 – 29 martie – În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, o delegaţie formată din reprezentanţi ai CCIA Timiș și ai mediului de afaceri, ai Consiliului Județean Timiș și ai Proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană a participat la un eveniment de promovare a Județului Timiș în orașele Praga, Plzen și Karlovy Vary din Republica Cehă. Evenimentul a fost sprijinit de Ambasada României la Praga, prin E.S. Carmen BURLACU – Ambasador.
La întâlnirea care a avut loc în 27 martie, la sediul Ambasadei, invitații din mediul economic, diplomatic și cultural din Cehia au aflat informații despre potențialul de business din vestul României, despre programul Timișoara 2021 și despre oportunitățile turistice ale Banatului.
Președintele Executiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a prezentat avantajele calitative și competitive ale județului Timiș cât și oportunitățile de colaborare și investiții. Totodată, firmele timișene și-au prezentat produsele și au explorat posibilitatea unei intrări pe piața cehă. Au fost deosebit de apreciate vinurile ARAMIC și THESAURUS, apa AUR’A, mierea de albine TERRA APIS și ceramica de Făget. Ambasada României a făcut posibilă întâlniri între CCIA Timiș și camere de comerț regionale din Cehia. Astfel, Președintele Executiv CCIAT și Președintele Camerei de Comerț Regionale a Boemiei Centrale au discutat posibilitatea unei colaborări concrete între cele două instituții.
Programul a continuat cu întâlniri cu conducerea Camerei de Comerț din Plzeň și cea a Camerei de Comerț Karlovy Vary.
Discuțiile au vizat în principal organizarea unei vizite și unui schimb de experiență și bune practici a agențiilor de turism timișene cu omologi din Karlovy Vary și organizarea de misiuni economice pe domenii de interes.
24 aprilie – CCIA Timiș împreună cu Central European Trade and Logistics Cooperation Zone Budapesta și Casa România-China au organizat un eveniment de promovare a CHINA BRAND FAIR, care are loc la Budapesta, în perioada 3 – 5 iunie 2019. Târgul este unul din cele mai mari și complexe evenimente din Europa Centrală și de Est, care cuprinde expoziții, prezentări de firmă, conferințe tematice și întâlniri de afaceri de tip B2B, o platformă de întâlnire a producătorilor, exportatorilor și importatorilor din China cu oameni de afaceri din țările europene.
17 mai – Aflat într-o vizită oficială la Timișoara pentru a prezenta Acordul Economic și Comercial Cuprinzător între Uniunea Europeană și Canada (CETA), Ambasadorul Canadei în România, E.S. Kevin HAMILTON, a avut o întrevedere cu Președintele Executiv al CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, cu scopul de a identifica noi oportunități de colaborare și de afaceri între Canada și județul Timiș. În debutul întâlnirii, Președintele Executiv al CCIAT a făcut o prezentare succintă a principalilor indicatori economici ai Județului Timiș și a locului ocupat de județ în context național. În continuare, a fost prezentată activitatea Camerei, cu accent pe preocupările menite găsirii de soluții la criza forței de muncă. Au fost lansate câteva propuneri de colaborare cu Canada, care să fie realizate cu sprijinul și prin intermediul Ambasadei Canadei în România:
organizarea unei misiuni economice timișene în Canada;
participarea firmelor timișene la expoziții sectoriale din Canada în cadrul unor programe guvernamentale de susținere financiară;
organizarea la Timișoara de întâlniri de tip B2B cu firme canadiene interesate de a face afaceri în județ.
În cuvântul său, Ambasadorul Canadei a confirmat potențialul deosebit al județului Timiș, poziția privilegiată în proximitatea frontierelor cu Ungaria și Serbia și interesul investitorilor canadieni în domenii precum: agricultura, industria alimentară, high tech, comerț direct cu bunuri de consum, servicii.
18 iunie – CCIA Timiș a primit vizita delegației Camerei de Comerț și Industrie din Virovitica, Croația. Delegația a fost formată din Milan VANĐURA, consilier al Președintelui, Kristina PLEŠA, Director și Suzana KOLESARIĆ, consilier superior. Scopul principal al vizitei a fost de identificare de oportunități de afaceri și investiții între firmele din județele Timiș și Podravina. La nivel cameral, au fost stabilite câteva acțiuni comune care vizează organizarea de misiuni economice și participări la manifestări expoziționale în cele două regiuni. În acest sens, CCIAT a fost invitată să participe la VIROEXPO – cel mai mare târg de economie, agricultură și meșteșuguri, care va avea loc la Virovitica, în perioada 13 – 15 martie 2020.
26 iunie – CCIA Timiș a participat la un eveniment transfrontalier ocazionat de semnarea Acordului de Cooperare între patru camere de comerţ şi industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés) şi patru camere de comerţ şi industrie din România (Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare). Întâlnirea a avut loc la Debrecen, la sediul CCI a judeţului Hajdú-Bihar, în prezența reprezentanților camerelor de comerț semnatare, a Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, oficialilor administrației publice la nivel regional și național din Ungaria și ai mass media. CCIA Timiș a fost reprezentată de dl. Emil MATEESCU, consilier al Președintelui CCIAT. La eveniment a fost prezent şi dr. János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al judeţului Csongrád, care a prezentat oportunitățile de cooperare și dezvoltare a infrastructurii în regiunea transfrontalieră. Dr. László Parragh, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, a subliniat că România este al doilea partener important al Ungariei, după Germania. “Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenţi în ţara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deşeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcţii. În ceea ce privește învățământul profesional dual, acesta se bucură de susținere politică și financiară din partea guvernului maghiar, iar camerele de comerț vor avea un rol important în asigurarea forței de muncă calificată“, a adăugat acesta.
Pe baza acordului încheiat, părțile vor colabora în următoarele domenii: sprijinirea relațiilor de afaceri dintre companiile maghiare și cele române pe sectoare de interes (ex. industrie alimentară, IT&C etc.); organizarea de forumuri de afaceri și prezentări de firmă; explorarea și promovarea oportunităților pentru crearea de firme mixte și proiecte de investiții pe terțe piețe; identificarea de proiecte europene, tranfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experiență și bune practici în domeniul educației și a învățământului profesional în sistem dual; proiecte de mobilitate a forței de muncă;
elaborarea de proiecte comune de dezvoltare și promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii tranfrontaliere. La realizarea obiectivelor propuse, vor fi implicate universitățile, institutele de cercetare și administrațiile publice județene.
Convenții de colaborare încheiate: 4
§ Camera de Comerț și Industrie Salonic, Salonic (Grecia), 4 iunie 2019
§ Camere de Comerț și Industrie ale județelor Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) și Arad, Bihor, Satu-Mare, Timiș (România) – Debrecen (Ungaria), 26 iunie 2019
§ Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Timișoara, 27 iunie 2019
§ Uniunea “Camera de Comerț și Industrie Moscova”, Moscova, 1 iulie 2019.

Sinteză elaborată de Rodica Olinic, Consilier Relații Publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Municipiul Timișoara va negocia achiziționarea unui pachet de acțiuni pentru Aeroportul „Traian Vuia”

La inițiativa primarului Dominic Fritz, Municipiul Timișoara va negocia achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20% deținut de Fondul Proprietatea....

PNL dorește încă o dezbatere publică despre taxele și impozitele locale

Pentru interesul comunității timișorene, pentru ca cetățenii și mediul economic din Timișoara să câștige cu adevărat, cu înțelepciune și precauție, PNL cheamă decidenții politici...

Citește și :