1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Calitatea vieții în oraș, pe mâinile timișorenilor. Vezi cele 12 proiecte care își propun să aducă Timișoara la standarde occidentale

Upgrade My City este primul program care își propune să vină cu soluții inovative pentru rezolvarea problemelor specifice Timișoarei, utilizând una dintre cele mai importante resurse de care poate dispune un oraș: inteligența colectivă pusă în acţiune. Programul vine cu o viziune orientată spre locuitori: „orașul este casa casei noastre, pentru că strălucirea orașului este dată de însumarea cetățenilor lui, pentru că orașul ne privește”, spune Dan Bugariu, coordonatorul programului.

Programul va debuta cu un eveniment sub același nume, care va aduce în fața audienței 12 profesioniști activi în cele patru secțiuni vitale pentru un oraș cu un grad înalt de calitate a vieții: Sănătate, Educație, Urbanism și Antreprenoriat. Acest eveniment va avea loc în perioada 2-3 noiembrie, la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

Evenimentul Upgrade My City se adresează tuturor locuitorilor Timișoarei, care activează în comunitatea locală, companii, universităţi şi administraţie publică, indiferent de pregătire profesională, elevi, studenți, profesioniști și antreprenori.

macheta-upgrade-my-city

Sănătate, Educație, Urbanism, Antreprenoriat

Prin intermediul secțiunii „Sănătate”, se urmărește ca, prin schimb de experiențe, dialog și colaborare, să se identifice noi modalități de acțiune, în plan individual și colectiv, pentru o stare de sănătate mai bună a locuitorilor Timișoarei. Proiecte comunitare de succes pentru îmbunătăţirea calității vieții, importanța echilibrului și a unei relaţii armonioase cu mediul în care trăim, precum și alți factori care ne afectează sănătatea se numără printre temele abordate de speakerii din cadrul acestei secțiuni: Teodora Borghoff, membră a inițiativei comunitare Stanciova, Dan Gaiță, profesor de Cardiologie în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Andrei Condoroș, de la Asociaţia Peisagiștilor.

„Educația” este o altă secţiune de interes pentru Upgrade My City, al cărei scop este de a promova exemple remarcabile de oameni și organizații care au avut curajul să pună lucrurile în mișcare, precum și prezentarea de rezultate și soluții care pot aduce îmbunătățiri sistemului educațional românesc. Printre invitați se numără Mirela Ștețco, Director de training și suport la Teach for Romania, Simona David Crisbășanu, lider al Asociației ROI și Andy Szekely, Fondator Bootcamp University, împreună cu care vom extrage bune practici pe care un oraș poate decide să le implementeze în propriile școli.

Secțiunea ‘Urbanism’ din cadrul Upgrade My City aduce în discuţie modurile prin care informaţiile esențiale în dezvoltarea urbană pot fi introduse în uzul comun al tuturor actorilor implicaţi şi interesaţi de îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane prin transparenţă, accesibilizare şi aplicare. Christopher Bohlens va împărtăși din experiența sa în cadrul Open Knowledge Foundation, Germania, urmat de inițiatorul proiectului de design urban Hack your City, Yannick Haan și Vera Marin, Preşedinte Asociaţia pentru Tranziţie Urbană. Prezentările și discuțiile de pe marginea lor vor urmări clarificarea modului în care datele deschise pot influența puternic evoluția inteligentă a orașului.

„Orașul este, în tot mai mare măsură, mediul în care ne desfășurăm cu toții existența. Astfel, procesele prin care se construiește acest mediu, calitatea sa și modul în care îl utilizăm și prețuim, capătă o tot mai mare importanță pentru fiecare dintre noi. Implicarea filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România în evenimentul Upgrade My City are ca fundament misiunea noastră, ca organizație de interes public, de a contribui la îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele”, explică Oana Simionescu, vicepresedinte OAR Timiș, coordonator BETA.

Cea de-a patra secțiune, „Antreprenoriat” va aduce în fața audienței povești exemplare de evoluție antreprenorială, trăite de către tineri oameni de afaceri, sesiune urmată de organizarea unei zone de lucru unde participanții pot contribui la definirea și detalierea unor proiecte-suport pentru dezvoltarea antreprenorială viitoare a Timișoarei. Speakerii din cadrul acestei secțiuni sunt antreprenori ale căror afaceri s-au extins peste hotare sau au primit investiții: Florin Cornianu, co-fondator și CEO 123contactform.com, Sonia Oprean, Senior manager NESsT și Adrian Erimescu, co-fondator și CEO Imobiliare.ro, de la care vom extrage câteva idei și sugestii pe care să le putem folosi la dezvoltarea sistemului antreprenorial local.

Proiectele înscrise în cadrul programului Upgrade My City tratează diverse probleme specifice zonelor urbane dezvoltate: tehnologii de monitorizare a calității aerului, programe de colectare și management de date deschise, instrumente de finanțare locale și academii non-formale de antreprenoriat ș.a. Aceste proiecte aparțin unor profesioniști și antreprenori timișoreni care au nevoie de implicarea comunității pentru a se concretiza.

Cele două zile de eveniment se vor concluziona cu activități de colaborare și sesiuni de lucru pe echipe formate din inițiatorii proiectelor și voluntari.

Accesul la eveniment este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Citește și :