Guvernul actual condus de premierul Sorin Grindeanu a luat o serie de măsuri ce promit că în scurt timp toate salariile bugetarilor vor crește semnificativ. Dar de la anunțarea acestor măsuri deja au apăut voci ce susțin că nu ar fi benefice măsurile. Unii se îngrijorează că nu vor fi bani suficienți sau că se va dezechilibra bugetul, fie cel național, fie al administrațiilor locale.
Primarii și președinții de consilii județene ce nu sunt afiliați alianței de la putere au început să clameze lipsa fondurilor pentru aceste măriri. Parțial ar putea să aibă dreptate în oarecare măsură, dacă se ia în considerare și scăderea intrărilor la buget prin eliminarea celebrelor o sută de taxe. Ei se plâng că nu primesc nici o compensație de la bugetul de stat.
De la unele consilii judeţene din țară parvin voci critice ce spun: „Nimeni nu contestă necesitatea majorării salariilor, dar în administrația locală ea trebuie făcută de autoritățile publice locale din bugetele proprii, în timp ce în cazul instituțiilor din subordinea Guvernului au fost aprobate sume suplimentare din bugetul de stat”.
Investițiile nu ar trebui să fie în pericol. Pentru acestea se pot accesa fonduri comunitare dacă sunt fezabile și proiectele sunt argumentate în mod profesionist, nu apelând la același dosar, cu doar câteva date schimbate.
Deci se poate spune că se va descurca fiecare cum poate. Fie vor tăia din fondurile alocate altor nevoi, fie chiar vor reduce din personal. Acestă din urmă soluție nu este de dorit de nimeni. Nu ar face decât să crească presiunile sociale în altă parte.
La noi în județ situația nu pare așa gravă cum este prezentată în alte părți. Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș crede că sunt doar exagerări lansate de unii ce nu știu să-și gospodărească fondurile. Printr-o analiză corectă a priorităților, nu trebuie să se taie din bani de la nici un capitol, nici măcar de la investiții.
„La nivelul CJT și a instituțiilor subordonate a intrat în vigoare de la 1 februarie acea mărire de salarii cu 20 la sută. După cum se știe, s-a aprobat bugetul și toate instituțiile dar și aparatul CJT au fondurile necesare asigurate pentru această creștere salarială. Prioritar pentru noi este alocarea fondurilor pentru personal și după acea discutăm despre investiții, dezvoltare și alte proiecte. Cred că bugetul are o construcție echilibrată, ce acoperă cheltuielile salariale, acoperă cheltuielile cu utilitățile și, bineînțeles, avem alocată și o sumă importantă pentru dezvoltare. La noi nu se pune problema tăierilor de la nici un capitol bugetar. Așteptăm cu interes legea salarizării unitare unde se vor reglementa foarte clar toate aspectele legate de salarii. Nu se pune în discuție de a tăia ceva și nu vom afecta alte domenii”, a întărit poziția sa președintele Dobra.