3.1 C
Timișoara
miercuri 18 decembrie 2024

Călin Dobra : „Județul Timiș este pregătit pentru ce va urma” VIDEO

Continuăm discuția cu președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, despre situația medicală de la noi din zonă. Pentru moment încă nu este obligatorie masca de protecție pentru toată lumea. Dar ar putea urma când va fi nevoie.

– Vă transmit o sugestie primită de la un cititor. Doamna sugera posibilitatea de a comasa spitalele de la Gătaia și de la Jebel. Astfel la Gătaia, unde este un loc foarte izolat ar putea fi un mare centru ce carantină sau de tratarea bolnavilor. Ar putea fi viabilă această soluție?

– Asta ține mai mult de actul medical. Aș vrea să transmit un mesaj foarte clar. Nu ar trebui să ne panicăm și să înțelegem foarte bine că, aceste cazuri care se tratează în spital, nu trebuie să izolăm chiar total pe acei oameni pentru că până la urmă sunt oameni nevinovați. Nu trebuie să o luăm ca o izolare de societate. Dacă observăm că la spitalul „Victor Babeș”, unde sunt internați toți cei pozitivi, în momentul acesta am ajuns la pestre 200 de cazuri pozitive, gestionarea foarte bună în cadrul spitalului a dus la bucuria ca nici un cadru medical din sistemul de sănătate nu s-a infectat. Deci asta arată foarte clar că nu trebuie duși bolnavii neaparat în zone nepopulate. Spitalul Gătaia, chiar dacă are o poziție extraordinar de bună, are și un regim aparte. Are acel regim în ceea ce înseamnă gestionarea acelor persoanele cu un anumit proble psihice și afecțiuni de cu totul altă factură. E altceva. Nu cred că spitalul Jebel are capacitatea de a prelua toți pacienții de la Gătaia și să eliberăm spitalul respectiv. La momentul acesta în prim planul de sănătate la nivel de județ Timiș avem asigurate aceste situații privind creșterea numărului de pacienți pozitivi. Cum am mai spus, cele trei unități ce sunt în linia a doua și sunt suport, sunt pregătite (Municipal Lugoj, Municipal Timișoara și spitalul CFR), urmînd ca celelalte din județ, în cazul în care numărul va crește, să fie eliberate de pacienții cu afecțiuni mai ușoare. Vor apare locuri pentru pacienții confirmați cu virusul COVID 19.

– Ar mai fi o ultimă chestiune de lămurit. O seamă de județe din țară au luat măsuri de obligativitate de a purta măști de protecție în orice împrejurare în public. Urmează și în județul Timiș o măsură similară? Sau lăsați la libera opțiune a primarilor locali? Se știe că la Buziaș s-a luat deja măsura. Urmează și alte localități?

– Așa e. S-a început deja la nivel de autorități locale. A fost o discuție și la nivel de Comitet Județean de Situații de Urgență despre obligativitatea purtării măștilor sau mai exact a protecției nasului și a gurii (căilor respiratorii) de toți cetățenii ce ies în spațiile publice. La momentul ăsta așteptăm ca echipa de medici ce gestionează situația, să facă o propunere clară în Comitet. Este de luat în calcul o astfel de decizie. Dar în același timp trebuie să înțelegem și următorul lucru: dacă impui populației o astfel de decizie trebuie să și vii în sprijinul lor. Asta înseamnă achiziționarea de măști. Noi, Consiliul Județean, la momentul acesta, am făcut demersuri de achiziționare de măști și mănuși de unică folosință, în mod special pentru cei care sunt în prima linie în această luptă. Și aici mă refer unitățile spitalicești( Babeș, Lugoj, Municipal, CFR) dar și structurile Ministerului Afacerilor Interne ce au primit de la CJT echipament: Inspectoratul de Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră. Plus cei ce au contact mult cu populația: Poșta, operatorii de colectare de deșeuri, medicii de familie, cei de la vamă, ce au în continuare activitate și care trebuie să mențină activitatea într-o normalitate astfel încât să nu intrăm într-un blocaj la nivelul județului.

Astea sunt măsuri doar de la noi. Vorbim cam de 100 000 de mănuși și măști. Mai trebuie să adaug și Direcția Generală de Protecție Socială și a Copilului, instituție din subordinea CJT și unde avem o maximă atenție. Trebuie să avem o atenție sporită la vârstnici, copii și persoane cu deficiențe pentru a nu ajunge virusul la ei. Dar dacă vom lua o astfel de măsură de obligativitate trebuie să luăm în calcul și posibiliatea de a achiziționa milioane de măști la un preț decent. Nu să dăm posibilitate unor samsari și intermediari sau afaceriști ce profită de aceste vremuri grele să facă bani pe seama auttorităților.

– Aș vrea să profit de această ocazie să transmit prin intermediul dumneavoastră un mesaj cetățenilor județului Timiș să aibă încredere, să respecte deciziile și măsurile impuse și să încerce să stea cât mai mult acasă. Știu că este aproape imposibil în totalitate. Sunt și anumite situații pe care trebuie să le gestionezi și necesită ieșitul din casă. Dar este important și statul acasă și să se protejeze. e important să înțeleagă că suntem împreună în această luptă. Și împreună vom depăși această situație delicată. Mulțumesc tuturor!

Prima parte a interviului poate fi citită aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

CCIA Timiș sprijină companiile cu actualizarea codurilor CAEN

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș invită companiile pentru a le sprijini în procesul de actualizare...

Un tânăr din Timișoara a ajuns la Psihiatrie după ce a atacat-o pe bunica iubitei lui

Un tânăr din Timișoara a ajuns la Spitalul de Psihiatrie din Jebel, după ce a atacat-o pe bunica iubitei lui cu o cruce. Tânărul...

Citește și :