Călin Dobra a mai primit un titlu de președinte. Foto

253

Foarte multă lume din zona noastră a auzit de euroregiunea DCMT sau DKMT. Dar, în realitate, foarte puțini ar putea explica ce este acestă construcție transfrontalieră și la ce ajută.

Unul dintre artizanii realizării acestei regiuni de cooperare transfrontalieră ce a crezut de la început în ideea unei Europe unite cu poli de dezvoltare regională a fost Marossy Zoltan. De ani de zile a văzut toate etapele, de la o utopie, până la o realitate viabilă. Dânsul povestește că o primă încercare de deschidere a frontierei pentru o zi a fost în anul 1996. Tentativa s-a lovit de refuzul categoric al unui șef de la actuala poliție de frontieră ce se temea de vulnerabilitatea României ce ar putea fi atacată. Cu un an mai târziu, când proiectul de deschidere a trecerii peste hotar, la borna dintre cele trei țări, a reușit, același mare șef militar era foarte amabil și își aroga merite.

De atunci parteneriatului dintre judeţele Timiș, Caraș-Severin, Arad și județele Bács-Kiskun, Bekes din Ungaria, respectiv provincia autonomă Voivodina din Serbia funcționează fără poticneli în plan cultural, economic și social. Din acestă construcție, în anul 2004 s-a retras județul maghiar Jász-Nagykun-Szolnok.

Euroregiunea DKMT (română Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, maghiară Duna-Körös-Maros-Tisza, sârbă: Dunav-Kriš-Moriš-Tisa sau Дунав-Криш-Мориш-Тиса) este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înființată în 1997, între România, Ungaria si Serbia.

La Triplex Confinium, locul unde se întâlnesc cele 3 ţări, a avut loc, ieri, o ceremonie scurtată drastic de furtuna ce se anunța cu picături rare, dar mari. Fanfara Pro Amicitia din Timișoara a intonat pe rând cele trei imnuri naționale, dar și pe cel al Europei unite. Graniţele au fost deschise de reprezentanţii celor 3 ţări: Igor Mirović – preşedintele Guvernului Provincial Voivodina (preşedinte în exerciţiu al DKMT), Călin Dobra – președintele Consiliului Județean Timiș, Kakas Béla – președintele Consiliului Judetean Csongrád. Câteva zeci de bicicliști au stat de dimineața la rând să treacă într-una din țările vecine. Dar și suficient de multe mașini erau pregătite.

Triplex Confinium este cel mai vestic punct din România, în comuna Beba Veche. Tot în acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema fiecărui stat. (semnarea Tratatului de la Trianon).
Delegațiile celor trei țări s-au deplasat la o sală de conferințe din localitatea Novi Knezevac de pe malul Tisei, unde au avut loc lucrările acestei sesiuni de sedință comună.

Reprezentatntul județului Arad a citit raportul perioadei scurse de la precedenta sesiune.
Momentul festiv a fost completat de predarea președinției de către Igor Mirović, către Călin Dobra, care astfel devine pentru un an președintele adunării transfrontaliere DCMT. Predarea simbolică a fost dublată și de predarea efectivă a simbolului regional, o frumoasă lucrare de artă, din cristal, ce reprezintă cele trei țări.

Călin Dobra a mulțumit pentru cele ce s-au făcut până acum și a promis continuarea eforturilor de colaborare. A amintit două mari evenimente ce se vor suprapune peste regiunea de colaborare. Este vorba de preluarea președenției europene de România pentru o jumătate de an, ceea ce va aduce o serie de evenimente în zona Banatului. Un alt eveniment de peste trei ani (dar timpul trece destul de repede) este oportunitatea deosebită ca două orașe din euroregiune să fie concomitent implicate în conducerea culturii europene din postura de capitală în 2021. Este vorba de Timișoara și de Novi Sad. Călin Dobra a promis tot ajutorul pe care-l va putea da pentru accelerarea proiectelor culturale, dar și de infrastructură, ce vor lega orașele noastre. Indirect, dar tot legat de această colaborare este și proiectul mult discutatei autostrăzi ce ar trebui să lege Timișoara de Belgrad. Proiectul a căzut momentan într-un con de umbră, dar sigur se va putea revigora.
În partea a doua a ședinței solemne s-au discutat probleme punctuale ridicate de fiecare din județele participante.

În prezent, există în discuție un proiect de construcţie a unui parc industrial „Triplex Confinium”, ce ar putea duce la revigorarea economică a comunităților locale.

Din tot momentul festiv al deschiderii frontierei și a lucrărilor comune a membrilor DCMT, cei mai intristați au fost cei câteva zeci de copii ce doreau să participe la crosul dedicat lor. Dar ploaia le-a stricat planul și alergarea a fost anulată din motive de siguranță.

1 COMENTARIU

  1. Unul dintre artizanii euroregiunii DKMT a fost Viorel Coifan, președinte al CJT în peroada 1992-2000. El a fost și președintele delegației române la Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.