Calea Crucii se află în apropierea Bisericii Maria Ciclova (județul Caraș-Severin), un loc de pelerinaj al croaților și pemilor, iar de trei ani și al bulgarilor, care an de an, se întorc pe meleagurile strămoșilor lor. Este o tradiție emoționantă, ce în câteva ore umple piața mare a satului cu mașini venite din Cehia, din Croația sau de pe clisura Dunării. Când procesiunile fiecărei comunități urcă apoi spre mânăstire, o parte dintre pelerini străbat și Calea Crucii, aflată pe versantul de vest.
Această frumoasă tradiție a animat-o pe scriitoarea Adriana Cârcu, care-și petrece verile de mai bine de 20 de ani în Ciclova Montană, să pornească un proiect de restaurare, sub egida asociației culturale ArtCiclova Association, pe care o conduce de mai mulți ani.
Calea Crucii se va înnoi anul acesta cu două cruci de lemn, ale căror panouri de tablă, înfățișând cei doi tâlhari, au fost pictate de artistul vizual Călin Beloescu, iar capelele, recondiționate de Parohia Romano-Catolică din Oravița, vor găzdui, într-o expoziție permanentă, lucrările pictorului Sax Moradi din Nürnberg, înfățișând fiecare dintre cele 14 stațiuni.
Procesiunea de inaugurare, care va fi oficiată de Părintele Dumitru Daniel, paroh de Oravița și Ciclova, va avea loc joi, 15 august 2019, la ora 10 dimineața.