Elevii care aleg să se înscrie la școala profesională, și nu la liceu, după ce termină clasa a VIII-a, au parte de o serie de beneficii.
Pe lângă faptul că au șansa să își găsească un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor, pentru că învață o meserie, acești elevi sunt recompensați și financiar pe durata celor trei ani. Vorbim de două burse pe care le primesc, în valoare de 200 lei fiecare: una oferită de statul român și alta venită din partea agenților economici cu care unitatea de învățământ a încheiat parteneriate.
Din păcate, reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș se plâng de faptul că tot mai puțini elevi aleg școala profesională, ci se îndreaptă spre liceele tehnologice.
„Părinții ar trebui să fie convinși să aleagă profesionalul, decât tehnologicul. La școala profesională, elevii primesc două burse: una de la stat și una de la agentul economic, aproximativ 400 de lei în total. Dar unii elevi merg la liceu și din dorința părinților. Îndreptându-i spre liceu în detrimentul școlii profesionale, toată lumea pierde, dar mai ales copilul, pentru că nu promovează Bacalaureatul. Sper ca această tendință să se oprească la un moment dat. Sunt copii care, trebuie să recunoaștem, au un nivel de pregătire pentru școala profesională, unde pot să obțină o calificare, să învețe o meserie și primesc o bursă care-i ajută să nu abandoneze școala„, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Pentru anul școlar următor au fost propuse 24 de clase profesionale în județul Timiș, cu șase mai puțin față de anul acesta.