Ediţia din această toamnă a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, desfaşurată vineri, 20 octombrie, la Casa Tineretului din Timişoara, a făcut posibilă interacţiunea directă dintre agenţii economici şi persoanele care doresc să se angajeze.
Cele 61 de firme prezente la bursa de job-uri recrutează personal calificat şi necalificat. S-au oferit peste 1000 de locuri de muncă, dintre care doar 108 necesită studii superioare. Se caută ingineri construcţii, mecanici, sudori, lăcătuşi, pompieri, controlori calitate, îngrijitori clădiri, lucrători în bucătărie, recepţionişti, graphic designeri, IT manageri, IT traineri, agenţi vânzări, consultanţi vânzări.
Unii angajatori au rămas plăcut surprinşi de numărul de persoane interesate în obţinerea unui job. Pe de altă parte, alţii au fost nemulţumiţi. Aceștia susţin că tinerii sunt pasivi şi nu au intenţii serioase. Reprezentanţii mai multor firme au declarat că, după ore în şir de aşteptare, s-au ales cu cel mult 5 CV-uri, dintre care doar 2-3 corespund criteriilor.
Camelia Tufiş, reprezentant Super Imposer, a primit doar 3 CV-uri. Aceasta susţine că nu se găsesc şoferi cu categoria D în judeţul Timiş, ceea ce constituie o problemă majoră pentru o firmă de transport persoane.
Reprezentanta Securitas Romania, Mihalcea Liliana, s-a arătat nemulţumită de prezenţa slabă a potenţialilor angajaţi: „Anul acesta au fost mai multe firme, dar mai puţini oameni. Cu părere de rău, nu am văzut tineretul, ci au venit tot oamenii care au avut un serviciu, dar li s-a desfiinţat postul.”
Pentru alţi angajatori, situaţia a fost mai senină. Lavinia Fiştoc, de la Sodexo, a obţinut 40 de CV-uri, atât de la persoane calificate, cât şi necalificate. Reprezentanţii BoxElyte, firmă care se ocupă cu producţia de ambalaje de lux, au primit 15 CV-uri, un număr satisfăcător.
Angajatorii au declarat că au nevoie de oameni deschişi, disponibili şi care să îşi dea interesul. Există posturi pentru care experienţa în domeniu este obligatorie. Pentru celelalte experienţa constituie un avantaj, dar, în cazul lipsei acesteia, se desfăşoară traininguri speciale pentru proaspeţii angajaţi.
La eveniment şi-au făcut apariţia şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat, care au promovat Şcoala Militară pentru Pompieri şi Protecţie Civilă din Judeţul Prahova. Cei care vor să urmeze o şcoală militară se pot înscrie până în 5 decembrie.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocupara Forţei de Muncă Timiş, Marcel – Dumitru Miclău, se declară mulţumit de modul în care s-a desfăşurat evenimentul în acest an, dar mai ales de implicarea agenţilor economici şi a potenţialilor angajaţi din rândul tinerilor.
„Spre deosebire de alte burse, noi am încercat să venim cu elemente atractive atât pentru tineri, cât şi pentru angajatori. În acest sens am organizat şi o expoziţie documentară cu breslele şi firmele din Timiş din perioada interbelică. Prin parteneriatul cu penitenciarul, cu care avem o colaborare foarte veche, cei care vor fi într-un timp scurt eliberaţi din detenţie vin şi avem un feedback pozitiv în acest sens. Foarte multe firme consideră că aceste persoane se integrează foarte rapid în activitate şi dobâdesc în timpul detenţiei competenţe sporite, fiind utile apoi în activitatea de pe piaţa muncii. Au fost multe licee cu ani terminali, pentru ca elevii să fie familiarizaţi cu ce înseamnă tranziţia de la şcoală la piaţa muncii. Bursa a fost, ca de fiecare dată în Timiş, un succes”, afirmă Marcel – Dumitru Miclău.
La eveniment au participat peste 1100 de persoane în căutarea unui loc de muncă, dintre care care 712 au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă.
Autor: Cătălina Ştefîrța
am trecut si eu pe acolo….oferte care sunt de cand lumea pe site-urile pt locurile de munca si ajofm…salarii mizere, de ce va mirati ca nu lasa lumea cv-uri?