1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Bunica din partea mamei lui Charlie Chaplin era jumătate țigancă VIDEO

Charles Spencer Chaplin s-a născut la 16 aprilie 1889, la Londra, în Marea Britanie.
Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.

Părinții lui Charlie Chaplin erau animatori, tatăl – vocalist și actor, iar mama – cântăreață și actriță.
Au divorțat înainte ca Charles să împlinească trei ani.
Bunica din partea mamei era jumătate țigancă, lucru de care era extrem de mândră, dar a fost descrisă și ca „scheletul din dulapul familiei noastre”.
Tatăl său a murit din cauza alcoolului când Charlie avea 12 ani, în anul 1901.
După ce mama lui Chaplin (care avea numele de scenă Lilly Harley) a fost acceptată din nou la azilul Cane Hill, fiul ei a fost la casa de săraci din Lambeth, în sudul Londrei și a fost mutat după câteva săptămâni la școala pentru săraci Central London District, din Hanwell.
Mama lui Chaplin a murit în anul 1928 în Hollywood, la șapte ani după ce a fost adusă în America de către copiii ei, spune Wikipedia.

În anul 1916, Corporația Filmelor Mute i-a oferit lui Chaplin 670 de mii de dolari americani pentru a produce o duzină de filme de câte două role de peliculă.
I-a fost dat aproape tot controlul artistic și a produs 12 filme într-o peroadă de 18 luni și este considerat unul dintre cele mai influente filme de comedie din istoria cinematografiei.
Practic, toate comediile mute sunt clasice: Easy Street, One AM, The Pawnshop, și The Adventurer sunt probabil cele mai cunoscute.

După ce au apărut filmele cu sunet, Chaplin a făcut filmul City Lights (1931), precum și Modern Times (1936) înainte să treacă la sunet.
Acestea era filme mute, la care a adăugat propria muzică și efectele sonore.
City Lights a fost filmul în care a combinat cel mai bine comedia cu sentimentalismul.
Despre ultima scenă, criticul James Agee a scris în revista Life în anul 1949 că este „cea mai bine jucată scenă care a fost văzută într-un film”.

Primul film cu dialog al lui Chaplin, The Great Dictator (Dictatorul) (1940), a fost o parodie împotriva dictatorului german Adolf Hitler și a nazismului.
Filmul a fost filmat și lansat în Statele Unite, cu un an înainte ca S.U.A. să renunțe la neutralitate în cel de-al Doilea Război Mondial.
Chaplin a jucat rolul lui „Adenoid Hynkler”, dictator în Tomania, fiind modelat clar după Hitler.
În 1941, filmul a fost nominalizat pentru Premiile Academiei la cinci categorii.

Cu toate că Chaplin s-a bucurat de un succes major în Statele Unite și a fost rezident din 1914 până în 1953, acesta a menținut o atitudine naționalistă neutră, mai spune Wikipedia.
În timpul erei „McCarthismului”, Chaplin a fost acuzat de activități ne-americane și a fost suspectat că ar fi comunist, iar EJ. Edgar Hoover, care i-a instruit pe cei de la FBI să țină dosare secrete costisitoare, a încercat să îi încheie rezidența din SUA.
În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenția de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie pentru premiera de la Londra a filmului Limelight.
Hoover a aflat de această excursie și a negociat cu cei de la imigrări pentru a-i ridica permisiunea de a reintra în țară.
Chaplin s-a mutat în Vevey, Elveția.
S-a întors pentru scurt timp în SUA în aprilie 1972 împreună cu soția sa pentru a primi un premiu Oscar și pentru a discuta despre cum vor fi redistribuite filmele sale.

În 1977, avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile.
Charlie Chaplin a decedat în somn în ziua de Crăciun în 1977, spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Încep înscrierile pentru Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a VII-a, 2025

Lugojul va găzdui cea de-a VII-a ediție a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, un eveniment dedicat omagierii dirijorului, profesorului și muzicologului Gelu Stan. Personalitatea...

Concert special de Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită printr-un concert special, vineri, 24 ianuarie 2025, la Sala Capitol. Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, dirijată de maestrul Stefan Geiger,...

Citește și :