2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Bunica din partea mamei lui Charlie Chaplin era jumătate țigancă VIDEO

Charles Spencer Chaplin s-a născut la 16 aprilie 1889, la Londra, în Marea Britanie.
Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.

Părinții lui Charlie Chaplin erau animatori, tatăl – vocalist și actor, iar mama – cântăreață și actriță.
Au divorțat înainte ca Charles să împlinească trei ani.
Bunica din partea mamei era jumătate țigancă, lucru de care era extrem de mândră, dar a fost descrisă și ca „scheletul din dulapul familiei noastre”.
Tatăl său a murit din cauza alcoolului când Charlie avea 12 ani, în anul 1901.
După ce mama lui Chaplin (care avea numele de scenă Lilly Harley) a fost acceptată din nou la azilul Cane Hill, fiul ei a fost la casa de săraci din Lambeth, în sudul Londrei și a fost mutat după câteva săptămâni la școala pentru săraci Central London District, din Hanwell.
Mama lui Chaplin a murit în anul 1928 în Hollywood, la șapte ani după ce a fost adusă în America de către copiii ei, spune Wikipedia.

În anul 1916, Corporația Filmelor Mute i-a oferit lui Chaplin 670 de mii de dolari americani pentru a produce o duzină de filme de câte două role de peliculă.
I-a fost dat aproape tot controlul artistic și a produs 12 filme într-o peroadă de 18 luni și este considerat unul dintre cele mai influente filme de comedie din istoria cinematografiei.
Practic, toate comediile mute sunt clasice: Easy Street, One AM, The Pawnshop, și The Adventurer sunt probabil cele mai cunoscute.

După ce au apărut filmele cu sunet, Chaplin a făcut filmul City Lights (1931), precum și Modern Times (1936) înainte să treacă la sunet.
Acestea era filme mute, la care a adăugat propria muzică și efectele sonore.
City Lights a fost filmul în care a combinat cel mai bine comedia cu sentimentalismul.
Despre ultima scenă, criticul James Agee a scris în revista Life în anul 1949 că este „cea mai bine jucată scenă care a fost văzută într-un film”.

Primul film cu dialog al lui Chaplin, The Great Dictator (Dictatorul) (1940), a fost o parodie împotriva dictatorului german Adolf Hitler și a nazismului.
Filmul a fost filmat și lansat în Statele Unite, cu un an înainte ca S.U.A. să renunțe la neutralitate în cel de-al Doilea Război Mondial.
Chaplin a jucat rolul lui „Adenoid Hynkler”, dictator în Tomania, fiind modelat clar după Hitler.
În 1941, filmul a fost nominalizat pentru Premiile Academiei la cinci categorii.

Cu toate că Chaplin s-a bucurat de un succes major în Statele Unite și a fost rezident din 1914 până în 1953, acesta a menținut o atitudine naționalistă neutră, mai spune Wikipedia.
În timpul erei „McCarthismului”, Chaplin a fost acuzat de activități ne-americane și a fost suspectat că ar fi comunist, iar EJ. Edgar Hoover, care i-a instruit pe cei de la FBI să țină dosare secrete costisitoare, a încercat să îi încheie rezidența din SUA.
În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenția de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie pentru premiera de la Londra a filmului Limelight.
Hoover a aflat de această excursie și a negociat cu cei de la imigrări pentru a-i ridica permisiunea de a reintra în țară.
Chaplin s-a mutat în Vevey, Elveția.
S-a întors pentru scurt timp în SUA în aprilie 1972 împreună cu soția sa pentru a primi un premiu Oscar și pentru a discuta despre cum vor fi redistribuite filmele sale.

În 1977, avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile.
Charlie Chaplin a decedat în somn în ziua de Crăciun în 1977, spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

REVELION 2024-2025 31 decembrie 2024, Piața Victoriei

Programul artistic al trecerii dintre ani este deja finalizat. Ba mai mult decât atât chiar și zilele ce urmează au un program pentru atunci...

Ana Đapović expune ,,Soil’’ la Galeria Brăteanu

Galeria Brăteanu se bucură să invite publicul iubitor de frumos la vernisajul expoziției de pictura ,,Soil’’ a artistului vizual Ana Đapović. Ana Đapović...

Citește și :