„Sărbătoarea aceasta a Bunei Vestiri are o conotație cosmică însă pentru noi și cei ce trăim în acestă parte de țară ne îndeamnă să aducem și noi vești bune semenilor noștri . Ce înseamnă o veste bună semenului tău? Când îi faci un bine, cînd îl mângâi, când îl ajuți, aceasta este o veste bună. Și așa se spune că transpunerea în bine a unei vești este o faptă. O faptă bună este o veste bună pentru semenii noştrii”, ne îndeamnă Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Sărbătoarea Buna Vestire este prăznuită în fiecare an pe data de 25 martie. Buna Vestire înseamnă veste bună, anume înștiințarea Maicii Domnului de către Arhanghelul Gavriil, că Dumnezeu a ales-o ca Fiul Său să se întrupeze din ea pentru mântuirea neamului omenesc. Este cea mai importantă veste din istorie, pentru că vestește că umanitatea nu este pentru moarte.
Sfântul Vasile cel Mare a lăsat un gând ce spune: „cel purtat în pântece a fost imediat desăvârșit cu trupul și nu a luat formă după un scurt timp”.
Astăzi este începutul mântuirii, pentru că astăzi este începutul Întrupării. Iar Întruparea aduce unirea celor două firi – dumnezeiască și omenească – în Persoana Fiului, unire pentru veșnicie. Întruparea Domnului ne arată că omul trebuie să fie unit cu Dumnezeu.
Mântuirea este un dar de la Dumnezeu, dar fără participarea omului la acest dar, mântuirea nu este posibilă. Dumnezeu nu oprește libertatea omului în lucrarea mântuirii. E nevoie de a împreuna lucrarea. Astfel, nici Întruparea Domnului nu se petrece fără acordul Fecioarei Maria. Mântuirea ține de voința lui Dumnezeu de a-l sfinți, dar și de încuviințarea omului ca el să fie sfințit.
În biserici azi se cântă: „Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu Fiu Fecioarei se face si Gavriil harul bine-l vestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigam: Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine!”
„Nici Crăciunul, nici Paștele, nici Boboteaza, nici Schimbarea la Față nu sunt numite Buna-Vestire. Și iată că Praznicul de astăzi se numește Buna-Vestire. De ce?
Ce fel de Bună-Vestire a coborât din Ceruri? Ce s-a întâmplat în amara noastră viață lumească? Oare este posibilă Buna-Vestire în lumea în care există moartea? Oare este posibilă adevărata dreptate în lumea în care totul se preface în spasmele morții, înaintea monstrului morții? Astăzi s-a petrecut cea mai mare Bună-Vestire. Ce s-a întamplat? Astăzi Sfântul Arhanghel Gavriil vine la Sfânta Fecioară și îi aduce la cunoștintă această Bună Vestire: Vei naște Fiu și vei chema numele lui Iisus-Mântuitorul și împărăția Lui nu va avea sfârșit (Luca 1, 31-33)”, tălmăcește pentru noi, nepricepuții, cuviosul Iustin de la Celie.