Bugetul Timișoarei, prezentat public. Cum vor fi alocați banii

151

Bugetul Timișoarei a fost prezentat, public, joi, de primarul orașului, Dominic Fritz. Acesta a vorbit despre împărțirea banilor anul acesta. Proiectul de buget va fi publicat pe site-ul instituției și intră în dezbatere publică.

Timișoara intră în noua eră digitală. Pentru asta, în fila de buget apare un capitol – Digitalizare și Smart City – care primește, în 2021, 3,5 milioane de lei. Va exista un ghișeu virtual pentru toate serviciile Primăriei Timișoarei, se vor automatiza procesele interne. Un nou portal de date care va conține informații despre Timișoara și plățile realizate de administrația orașului va fi, de asemenea, la dispoziția oamenilor. În ceea ce privește transformarea orașului în Smart City, autoritățile vor să implemeteze un sistem inteligent și verde de iluminat și vor să folosească noile tehnologii pentru a reduce poluarea din urbe.

Un alt capitol nou, ”Spații publice și cartiere” primește o alocare bugetară de 14,7 milioane de lei. Cu acești bani se vor crea și implementa noi PUZ-uri și vor fi regenerate câteva cartiere, spune Dominic Fritz. Mobilitatea urbană va fi dezvoltată cu 175 de milioane de lei. „Spațiul public e al tuturor: pietoni, bicicliști, șoferi. Ne concentrăm nu numai pe șosele ci pe un areal întreg”, a spus primarul Timișoarei. De exemplu, va fi construită o pistă de biciclete care va porni din centrul orașului până la Spitalul Județean Timișoara, fără întreruperi sau obstacole.

”Timișoara verde” primește 14,5 milioane de lei, dar autoritățile locale vor ca proiectele ce vor face orașul ”să respire” să fie pe cât posibil finanțate din fonduri europene. Edilul-șef a vorbit despre finalizarea registrului copacilor, astfel încât tăierile abuzive de care se plâng timișorenii să devină istorie. Capitolul ”Educație” este finanțat cu 95 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru întreținerea clădirilor unde sunt școli și care sunt deținute de Primăria Timișoara. De asemenea, se dorește construirea a 3 noi creșe în cartierelor Lipovei, Bogdăneștilor și Ciarda Roșie. Alte 4 vor fi construite cu fonduri de la București. La Campusul Școlar Lenau se continuă lucrările.

Capitolul ”Cultură” primește mai mulți bani ca anii trecuți – 32 de milioane de lei. ”Traseul Revoluției” este un nou proiect gândit de administrația Fritz. Va fi creat un tur turistic prin locurile unde timișorenii au ieșit în stradă sau au murit în lupta lor împotriva comunismului. De asemenea, monumentele dedicate acelui decembrie 1989 vor fi reabilitate pentru a intra în acest circuit.

”Sportul” primește 2,5 millioane de lei și ”Sănătatea” are o alocare financiară de 125 milioane de lei.

Vom reveni, în zilele ce urmează, cu mai multe detalii legate de noul buget al Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.