Recent, în Consiliul Județean, a fost votat bugetul pe anul în curs, dar cu opoziția unuia din partide, mai exact cu o împotrivire din partea vicepreședintelui PMP Roxana Iliescu. A stârnit destule comentarii de ambele părți acel gest de atunci. A fost explicat și răstălmăcit de ambele tabere implicate.
Acum a venit rândul ca și în Consiliul Local Timișoara să se repete votarea de data asta de către consilierii locali. Dan Idolu și Gabriela Popovici, cu toate că au destul de multe obiecții întemeiate la actualul proiect de buget, îl consideră ceva mai echilibrat față de alți ani. Parcă se vede o mai mare grijă a celor ce au lucrat la împărțirea banilor să fie ceva mai realist și eficient cheltuiți.
O mai veche meteahnă ce dăinuie de o bună vreme, cea de a miza pe venituri mai mari decât cele ce sunt certe că vor intra în vistieria primăriei, nu a mai fost atât de evidentă de dată acesta. Se promiteau mari venituri, ce nu veneau pentru a face giumbușlucuri financiare. Nimic mai păgubos decât această practică. Veniturile erau doar fictive (scriptice). Ea aducea după sine arierate ce creșteau de la an la an. Chiar și în acest moment sunt școli și grădinițe ce au datorii neachitate de peste 90 de zile. Mai sunt și datorii la firmele de construcții ce au lucrat la cele două pasaje reabilitate.
Cei doi consilieri locali consideră că și acum sunt câteva puncte ce în mod cert le vor contesta ca fiind fantezii ce doar cheltuie banul public fără o utilitate evidentă, ci doar pentru a satisface vanități găunoase. Dar nu mai sunt atât de multe și de fanteziste ca cele din exercițiile fianciare trecute.
Unul din exemple este al mult controversatei fântâni arteziene ce ar urma să cânte și să lumineze în mii de culori ce ar trebui să se ridice în Parcul Botanic. Locul este impropriu, banii foarte mulți, iar utilitatea foarte discutabilă. În locul acesteia, echipa PSD propune o serie de câteva sau chiar câteva zeci de fântâni mai puțin spectaculoase de doar doi-trei metri amplasate în majoritatea parcurilor și lângă locurile de joacă din cartierele mai periferice, nu doar în centru. Și acei cetățeni au dreptul la destindere lângă o arteziană, chiar mai modest, în zilele caniculare tot mai dese. Cetățenii din cartiere știu cel mai bine de ce au nevoie.
Gabriela Popovici a dat un exemplu de cheltuieli ineficiente și chiar o risipă a banului ce se putea evita. Toată Calea Șagului a fost reabilitată în toamnă cu eforturi destul de mari și se spune că s-a folosit o tehnologie înaltă de cea mai mare actualitate. Dar aceste tehnologii nemaivăzute s-au dovedit a fi simple cacialmale din moment ce acum asfaltul este deja degradat vizibil și ai început alte reparații. Astfel, se dovedește că și SDM (cei ce se ocupă de repararea și întreținerea drumurilor monicipale) sunt tot un fel de găură neagră ca și celebrele RATT și Colterm. Consilierii locali au ajuns să regrete că au hotărât să dea drumurile pe 15 ani în custodia SDM.
Ar mai trebui alocați bani pentru școli și pentru grădinițe. Există două cartiere ce sunt lipsite de astfel de utilități obligatorii. Cartierele Steaua și Calea Aradului sunt văduvite de grădinițe.
Se vor opune de asemenea la fantezii ce prevăd bani pentru studii de fezabilitate pentru celebrul metrou. Au mai fost studii și au demonstrat că nu este pertinent a construi o cale subterană la nivelul orașului nostru în acestă etapă. Mult mai ieftin ar fi să se țină cont de alte studii ce prevăd alternative de realizare a unui inel de cale ferată ce ar lega principalele puncte importante din oraș și împrejurimi.
Consilierii Idolu și Popovici dau asigurări că echipa PSD va vota acest buget, dar cu amendamentele ce le vor formula. În general este un buget axat pe problemele sociale și ar fi absurd să se opună la ce este corect. Dar vor contesta derapajele de la normalitate și bun simț.