Astăzi la prânz, conducerea Consiliului Județean a făcut un anunț mult așteptat. Este gata, într-un final, proiectul de buget județean și în trei zile mai mult ca sigur va fi aprobat în ședința de plen. A fost deja văzut în comisiile de consilieri și nu au fost ridicate obiecții foarte importante pe marginea sa. Dar așa cum spune președintele Călin Dobra, orice ședință de aprobare a unui buget poate fi cu emoții.
Cei 770 de milioane de lei ce se preconizează a fi folosiți anul acesta sunt, față de fondurile avute la dispoziție anul trecut (2018), o creștere evidentă de circa 32 milioane de lei.
Acești bani vor acoperi cele două componente majore după cum urmează: 370 de milioane de lei vor fi necesare pentru ”funcționare” și 267 milioane de lei vor merge la ”dezvoltare”.
La componenta ”funcționare” o mare importanță se va da sectorului de Educație, unde vor fi alocate 12 milioane de lei. La Spitalul Județean vor merge 5 milioane de lei, iar la Drumuri județene, 26 de milioane de lei.
Având în vedere proximitatea anului în care vom conduce treburile culturale ale continentului, pentru Cultură vor fi alocați 35 de milioane de lei. Pentru agenda Sportivă, atât cea de masă, cât și pentru sportul de performanță se vor aloca 3,2 milioane de lei.
Dar cea mai substanțială felie din buget va merge la Asistența Socială și Protecția Copilului, instituție căreia îi vor fi alocate 145 de milioane de lei.
Conform președintelui CJ Timiș Călin Dobra și la componenta ”dezvoltare” există o creștere în acest an de 46 milioane de lei. Dar, de asemenea, strategia județeană este de a întări și mai mult colaborarea internațională prin atragerea de fonduri europene. Prioritate va avea sectorul Sănătate, unde principala investiție ce va demara este viitoarea maternitate ce se va ridica în colaborare cu partenerii din Ungaria.
Pentru sectorul Social se va continua măsura de a diminua marile case de copii și de a se trece la locuințe (case) de tip familial cu un număr de 12 – 16 beneficiari. Astfel se obține o mai bună integrare a lor în societate.
Din fondurile guvernamentale se vor finaliza cele 10 proiecte importante ce însumează 150 milioane de lei. Un exemplu în acest sens este lărgirea la patru benzi a drumului Timișoara-Moșnița, proiect ce deja este foarte întârziat.
Din bugetul propriu al CJT, cu prioritate vor merge 11,5 milioane de lei pentru modernizarea și dotarea Spitalului Județean.
Ca o noutate absolută se va demara construirea bazinelor de înot ce vor fi în orașele județului. Cel de la Jimbolia este în fază avansată, fiind deja începute lucrările.
Nu sunt uitați nici cei ce luptă cu dezastrele. Pompierii (ISU) vor primi circa 3 milioane pentru echipament și autospeciale în valoare de trei milioane de lei. De asemenea, pompierii vor mai beneficia de bani europeni în urma unei colaborări cu partenerii unguri în vaza căreia vor mai primi încă trei autospeciale. Acestea sunt necesare pentru cele două noi stații ISU ce se vor deschide la Făget și Cărpiniș.
La Giroc se construiesc un număr de 88 de locuințe din care, conform protocolului cu Ministerul Apărării, jumătate vor fi pentru cadrele militare.
Vicepreședintele Nicolae Oprea a anunțat că din acest buget, care este cel mai mare de până acum, la Drumurile Județene se vor moderniza și dota un număr de 14 parcări aflate pe aceste drumuri. Dar în avans au început deja igienizarea drumurilor, fiind adunate până acum zeci de tone de deșeuri de pe marginea arterelor județene.
Vicepreședintele Valentin Tudorică dorește ca din banii acestui buget să eficientizeze aeroportul utilitar de la Cioca. Aici au început deja lucrările de împrejmuire a spațiului. Iar la deponeul de ecologic de la Ghizela se va extinde stația de epurare și capacitatea rețelelor electrice.
Dar până la aprobarea definitivă a acestor proiecții bugetare mai sunt câteva zile. Abia atunci se vor cunoaște cu exactitate sumele și domeniile.
Judeţul Cluj are 1,4 miliarde de lei,adică dublu?