Cinci ani de închisoare și 20.000 de dolari amendă! Atât riscă cei care ar încerca să serbeze, în vreun fel, Crăciunul. Pare de necrezut, dar aceste pedepse se pot aplica într-o ţară: Brunei.
Măsura a fost instituită acum 11 ani, într-o ţară în care cea mai mare parte a populaţiei este musulmană. Unii nu au acceptat restricţiile, iar în mediul virtual şi-a făcut loc o campanie constând în postarea de pomi de Crăciun, denumită sugestiv #MyTreedom.
Noul Cod Penal Sharia: pentru ce rişti închisoarea, biciuirea, chiar şi pedepsa capitală în Brunei
Brunei este, în general, o țară pașnică, existând o amenințare scăzută de terorism, nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
MAE transmite că ofensele care se referă la imigrare sunt pedepsite cu bătaia cu bastonul/biciuirea. Lucrătorii care depășesc timpul de ședere legală în Brunei riscă sentințe cu închisoarea, amenzi și bătaia cu bastonul. Persoanele asociate cu aceștia – cum ar fi contractorii sau angajatorii – sunt și ele pasibile de pedeapsă, dacă persoana în cauză este găsită vinovată.
Noul Cod Penal Sharia prevede pedepse corporale severe, precum și pedepsa capitală, pentru o serie de infracțiuni, iar unele dintre aceste situații se aplică și străinilor. Adulterul (implicând un musulman) și apropierea de persoane de sex opus poate fi considerată infracțiune în legile din Brunei și poate atrage aplicarea unei amenzi, închisoare sau ambele pedepse. Este infracțiune consumarea hranei, băuturilor sau fumatul în public în perioada postului din Ramadan, putând fi aplicată o amendă de până 4.000 de dolari bruneeni și închisoare până la un an. Posesia de materiale pornografice şi homosexualitatea sunt ilegale. Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracțiuni pot atrage biciuirea sau închisoare pe termen lung.
„Majestatea Sa Sultanul și ceilalți membri ai familiei regale din Brunei sunt respectați, iar eventualele critici exprimate public la adresa lor ar putea crea o mare ofensă”, atrage atenţia MAE.