Borna Triplex Confinium trebuie să devină un simplu monument de beton uitat undeva într-un lan

1742

Tinerețea unui proiect pornit acum două decenii începe să renască ușor după ani de stagnare.
„Se schimbă oamenii politici și de-a lungul timpului se schimbă și politicile din comunități sau dintre state, doar DCMT este veșnic”, crede președintele Consiliului Județean Csongrád, Kakas Béla. Sub acest slogan s-au deschis azi festivitățile ce au marcat cei 20 de ani de când există acest organism interregional de cooperare ce cuprinde provincii și județe vecine din trei țări: Serbia, Ungaria și România. Un adevărat optimist politicianul maghiar, dacă consieră două decenii a fi o eternitate.

Punctul Triplex Confinium, ce marchează locul unde converg liniile de frontieră ce mărginesc statele România, Serbia și Ungaria a găzduit un nou eveniment de celebrare a cooperării euroregionale Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. În cadrul tradiționalei festivități de deschidere a graniței triple pentru două zile, reprezentanții autorităților locale care au luat cuvântul au vorbit despre importanța cooperării transfrontaliere în regiunea noastră dintre cele patru râuri citate.

„În urmă cu 20 de ani, devansând evenimentul festiv al semnării actului de constituire al Euroregiunii din noiembrie, în luna mai a anului 1997, aici la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire a granițelor dintre țările noastre, a avut loc prima deschidere a frontierei dintre cele trei țări, act cu caracter profund simbolic. Prin aceasta, s-a deschis calea către un proces natural al reînnodării vechilor relații dintre locuitorii din această regiune. De atunci, în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, ne întâlnim pentru a sărbători apropierea dintre regiunile noastre, a locuitorilor din aceste zone și a relațiilor de bună colaborare. Înființarea Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa în urmă cu 20 de ani, prin semnarea protocolului de la Szeged, a așezat bazele cooperării transfrontaliere în formă instituțională, a creat cadrul necesar desfășurării diferitelor acțiuni de parteneriat în variate domenii, statuând un exemplu pentru autoritățile publice locale, comunitățile din regiune, pentru actorii economici și pentru cetățeni”, a subliniat Călin Dobra, vădit emoționat că acestă construcție administrativ politică funcționează cu bine în ciuda greutăților, în general de natură financiară.

Președintele Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirović, a atras atenția că trebuie continuate eforturile de conlucrare pentru a lega și mai bine comunitățile de toate părțile celor trei granițe. Dacă acum două decenii colaborarea culturală, economică sau sportivă erau doar cuvinte frumoase, acum toți sunt destul de maturi pentru ca proiectele comune chiar să se materializeze. A dat și câteva exemple concrete. Calea feroviară ce va lega Szeged-Subotica-Baja este un vechi deziderat ce acum se pare ca în sfârșit se îndreptă spre realizare. Centrele culturale de la Palić și de la Mórahalom trebuie finalizate într-o cooperare ce va pune în valoare localitățile și valorile lor.

De asemenea, autoritățile maghiare și sârbe ar trebui să facă eforturi pentru a lega cu un drum practicabil localitățile Rabe și Kübekház. Lucrarea a pornită de mult, dar tot de mult stagnează. În acest caz Timișul stă mai bine, deoarece drumul este asfaltat până la frontieră. Aceste drumuri ar pune bazele unei treceri de frontieră comune de care se vorbește de mult dar nu a mai avansat proiectul din diverse motive de centralizare excesivă de toate trei părțile.

Dar după discursurile politicienilor, așa cum deja se știe de mulți ani, a urmat alergarea copiilor în crosul Triplex. La băieți au câștigat primele trei locuri copii din Beba Veche iar la fete două de la noi și una din Serbia. Dar au fost toți răsplătiți cu medalii și diplome de participare.

După partea festivă a evenimentului s-a trecut la deschiderea efectivă a frontierei și a început un aflux de pietoni, bicicliști sau automobiliști în toate trei direcțiile. Din păcate, doar în aceste două zile ale sfârșitului de săptămână, zilnic până la ora 18. De luni iar vor trebui să ocolească zeci de kilometri pe la vamele bine cunoscute cei ce au treabă doar trei-cinci kilometri dincolo de frontieră. Pentru mulți este frustrant să vadă cu ochiul liber dintr-un sat în altul dar să ocolească preț de mai multe ore pe la alte treceri de graniță.

Ideea comună a celor ce au vorbit este de a face mult mai mult pentru cooperare, ca aceste frontiere să devină inutile, chiar până la desființarea totală. Borna Triplex Confinium trebuie să devină un simplu monument de beton undeva într-un lan, pe lângă care să se trecă cu grăbire.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.