Bulevardul Take Ionescu își schimbă fața. Dintr-o banală dar foarte aglomerată arteră de circulație tinde să devină ceva nemaivăzut. În curând, va concura la titlul de cea mai inteligentă stradă. Noul sistem de semaforizare este aproape terminat. Vechile semafoare cam proaste pe care nu le ducea capul la nimic sunt înlocuite cu noile, modernele și cel mai important, inteligentele lămpi de dirijare.
Și dacă aceste lămpi deja au început activitatea (spre disperarea conducătorilor auto) era normal să se mai încerce o nouă metodă de încetinire a circulației. De ceva vreme se circulă de la Fântâna „Punctelor Cardinale” până la „Piața Badea Cârțan” bară la bară pe o singură bandă de circulație. A început marea acțiune cu numele de cod „borduriada”. Fostul mare mahăr din Capitală, de tristă amintire, ce și-a propus să schimbe sau chiar să dubleze bordurile a făcut repede adepți și la Timișoara. Vechile borduri din ciment mozaicat ce erau cam vechi, dar majoritatea nu aveau nimic, sunt cu frenezie schimbate cu altele tot din beton (dar simplu nu din cel cu mozaic) la fel de paralelipipedice și la fel de cenușii la culoare. Poate sunt ceva mai slabe la rezistență, ținand cont de faptul că deja unele sunt ciobite și crăpate. Așa că se circulă pe o singură bandă strâmtată la maxim. Dacă deja celebrele blocuri de beton nu au nimic în plus la prima vedere ce noimă are înlocuirea lor?
După lungi cercetări și analize, specialiștii au ajuns la concluzia că nu cadrează deloc la o stradă cu semafoare bubuind de inteligență să mai lase bordurile alea vechi și cu minte puțină. Că realmente erau cam proaste de dădeau în gropi. De mult se cerea o upgradare la IQ-ul bordurilor. Trebuiau unele la fel de inteligente ca sistemul de dirijare a circulației. Că la fel de inteligenți sunt cei ce au aprobat acest șantier nu poate fi vorba. Ei nu pot fi decât slabi cu duhul dacă odată cu blocările inerente lucrărilor de pe strada Popa Șapcă și cele de la Pasajul Jiul, au găsit cu cale să îngusteze și acest bulevard vital circulației. De circulat se circulă ca într-un oraș devastat de un uragan.
Inteligența bordurilor va fi apreciată atunci când vor începe să se spargă conform vorbei ce susține că cel mai inteligent cedează. În unele locuri s-a lucrat și la gurile de canal de la marginea drumului. În buna (?) tradiție locală au fost înălțate peste nivelul de scurgere al apei. Asta ca sa fim siguri ca la următoarele ploi nu se va scurge diluviul în canal. Că după un principiu al fizicii atât de drag edilului-șef și atât de des citat, apa nu va curge la deal!
Pietonii nu prea mai au pe unde trece strada, nimeni nu ține cont de drepturile lor. Șoferii stau cu cutiile de calmante lângă volan. Muncitorii trebăluiesc cu frâna de mână trasă. Singurii ce-și freacă mâinile fericiți sunt antreprenorii ce au câștigat așa o lucrare bănoasă din fonduri publice. Ar mai fi o singură necunoscută în ecuația de față: apartenența politică a firmelor ce se ocupă de borduriadă?