Transplantul renal va fi reluat la Timișoara la secția de Urologie a Spitalului Județean
Astăzi, reprezentanții Spitalului Județean și ai Consiliului Județean Timiș au semnat contractul în valoare de 1,2 milioane de euro, cu firma care a caștigat licitația pentru amenajarea secției de Urologie și al compartimentului pentru transplant renal.
Ultima oara când s-a realizat un transplant renal în Timișoara a fost in 2006, după care în 2007 România a intrat în Uniunea Europeană. Aceste intervenții nu au mai putut fi posibile deoarece nu s-au mai respectat condițiile impuse.
Primul transplant renal efectuat în Romania a fost efectuat acum 40 de ani, la București, al doilea fiind realizat în Timișoara. Astăzi, s-a semnat un contract în urma căruia se va reînființa Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Județean, după ce întreaga secție de Urologie a spitalului va fi reabilitata.
„Începem demersurile pentru acreditări începând de astăzi. Partea de infrastructură este realizată pe banii Consiliului Județean la standarde europene, deci din acest punct de vedere nu vom întâmpina nicio dificultate iar la partea de resurse umane, dl. dr. Alin Cumpanas, care actualmente este șeful secției de urologie are datoria medicală și morală să realizeze toate demersurile și toate condițiile pentru acreditarea din punct de vedere medical al secției pentru transplantul renal.”, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina.
„Este unul dintre cele mai importante pe care îl desfășoară Spitalul Județean din Timișoara și cu fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș, discutam de un proiect de o valoare de 5 milioane 200 de mii de lei, cu tot cu TVA, un proiect foarte important prin prisma domeniului de activitate, prin prisma faptului ca vom putea în momentul încheierii lucrărilor efective, contractul având o durată de 24 de luni, să discutăm de reluarea transplantului renal. Avem specialiști în cadrul acestui departament și sunt ferm convins că vom reuși să repunem în valoare activitatea lor profesională.”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
“Noi, nefrologii suntem cei care beneficiem de transplant, urologii sunt cei care fac transplantul. Noi beneficiem de transplant si prin asta reușim să reducem necesitatea de dializă, ceea ce este un lucru foarte important și mult mai puțin costisitor și cu supraviețuire mult mai bună pentru bolnav. Eu sper să avem o echipa entuziastă de urologi, entuziasmul nefrologilor l-am avut dintotdeauna, și din momentul în care, în sfarșit, avem și condițiile optime de pornire a acestei activități, eu sper că Timișoara să revină în topul asistenței medicale uro-nefrologice din România și nu numai din România.”, a spus Prof. Dr. Schiller Adalbert, medic primar nefrologie și medicină internă, Spitalul Județean din Timișoara.
„Transplantul renal înseamnă automat și imunosupresie, tratament imunosupresor. Adică a lua un organ de la un donator și al pune în organismul primitorului înseamnă automat o reacție din partea sistemului imun al primitorului și atunci pentru a putea fi acceptat acest organ implantat avem nevoie de tratament cu imunosupresoare, adică de reducere a răspunsului imun al organismului primitorului. Din motivul ăsta, condițiile acolo trebuie sa fie absolut sau mult peste ceea ce este într-o secție chirurgicală obișnuită. Dincolo de partea de construcție trebuie să construim echipele și să sudam echipa in sine. Transplantul renal în străinătate este o procedură de rutină, sunt centre în care se fac aceste proceduri fără niciun fel de probleme, au oamanei antrenați numai sunt niște circuite bine puse la punct, niște echipe sudate, niște protocoale și dacă sunt astea reușim să le implementăm…sigur nu o să fie un număr impresionant de mare.”, a spus Alin Cumpanas, medic primar urolog – Clinica Urologie Spitalul Județean Timișoara.
În circa un an și jumătate clinica de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara va fi modenizată în proporție de 100% și va reprezenta cea mai modernă unitate de Urologie din întreaga țară. După finalizarea reabilitării secție de Urologie vor putea fi reluate procedurile de transplant renal, adică peste 2 ani. Momentan, în România, doar la București se mai efectuează transplant renal, centru de la Cluj fiind de aemenea închis.
Preluare de la Televiziunea Medicală