0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Boala ar putea să mai dureze un an sau trei, trebuie să regândim total procesul de învățământ VIDEO

Profesorul Virgil Popescu liderul județean al sindicatului Spiru Haret al învățământului preuniversitar face o analiză a începutului de an școlar. Poate începe, poate se amână? Deși mai sunt doar puține zile incertitudinea este singurul lucru cert!


– Domnule profesor Popescu, acuși începe școala. Dar nu prea se știe cum. Ba acasă, ba la ore sau cu jumătățile de clase. Dumneavoastră ca lider sindical ce impresie aveți despre acest start?
– Adevărul este că această criză crează foarte mari probleme. Nu se știe evoluția bolii. Ea poate să crească foarte rapid și atunci sigur că se va trece pe un alt scenariu. Se știe că pentru sistemul de învățământ avem trei scenarii: verde. galben și roșu. Scenariul roșu este cel mai grav unde copiii nu vor veni la școală. Scenariul galben înseamnă un mix din amvâbele variante. Scenariul verde înseamnă că vor veni la școală în mod normal.
Este o boală foarte gravă și nu se știe cum evoluează. Evoluția poate fi foarte rapidă, în două- trei zile se pot schimba datele problemei. Problema este că guvernul nu a venit cu o serie de măsuri care să prevadă clar care sunt obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească fiecare dintre cele trei scenarii. Cel puțin până la această dată, concret, ce se întâmplă în fiecare din scenarii. Sunt date foarte vagi pe care nu avem de unde să știm cum se va întâmpla.
Al doilea aspect. Profesorii din sistemul de învățământ preuniversitar, la fel ca cei din învățământul universitar, sunt oameni de prima linie. Or dacă sunt de prima linie ar trebui să fie văzuți ca atare. Dar știm foarte bine bâlbele guvernului, prin care se spunea că, masca de protecție ( o chestie elementară) pe care trebuie să o purtăm cu toții, trebuie să fie asigurată de persoană și nu de stat. Ori se știe bine că fiind în prima linie și învățământul obligatoriu și gratuit ( cel puțin învățământul preuniversitar) ar trebui ca statul să fie cel care asigură aceste materiale. Nu doar masca de protecție ci toate celelalte materiale ca dezinfectanți sau altele. Lucrul acesta, până la data la care vorbim nu este reglementat.
A venit premierul și a declarat ceva. A venit președintele și a spus altceva. În unitățile școlare dar și la nivelul InspectoratuluiȘcolar nu se știe ce trebuie făcut.
Alt aspect de remarcat. Dacă se va acorda gratuitatea acestor materiale toată „vina” este aruncată asupra autorităților locale. Noi credem că nu este doar autoritatea locală este vinovată sau parțial vinovată. Ci asta este o problemă generală. de guvern, de minister, care trebuie reglementată unitar la nivel de toate unitățile școlare. Deci dacă trebuie reglementată la nivelul ministerului, la nivelul sistemului, atunci trebuie niște măsuri unitare în toate unitățile școlare. Dar nu toate unitățile școalre au dotările corespunzătoare. Avem peste 2000 de unități școlare care au toaleta în mijlocul curții. Nu au foarte multe unități școlare rețea de apă curentă. Asta este o boală care necesită igienă aplicată super. Pentru că dacă nu avem condiții nu se poate realiza acea protecție de care vorbeam.
Deci, guvernul este total nepregătit și mai ales bâlbele pe care folosește pare să fie o lipsă de vedere clară asupra acestei probleme.
E adevărat că sunt specialiști care unii spun că purtarea măștii trebuie să fie obligatorie. Alții spun un nu! Că nu ar trebui/ Însă copiii pe care noi îi educăm sunt copii cere vrând sau nevrând vor lua cunoștiință și legătura cu colegii lor. Ei sunt totuși copii și atunci trebuie asigurate măsuri de protecție. Mai ale că după orele de școală ei vin acasă la părinți, bunici și alte rude care pot fi bătrâni și au comorbidități. Pot avea fel și fel de boli și atunci lucrurile pot deveni extrem de grave.

În concluzie, mie, guvernul îmi pare total nepregătit cu măsurile care ar trebui luate pentru a protejapopulația așa cum se cere de către specialiști. Dar nici specialiștii nu au o unitate de vedere. Lucrurile sunt foarte complicate. Eu personal am văzut această pandemie cu efecte pe termen lung. Nu pentru o săptămână sau două-trei, așa cum au crezut foarte mulți. Probabil că sistemul de învățământ se va modifica radical. Dacă această boală se menține un an sau doi sau trei, atunci categoric, că trebuie să ne adaptăm unor metode noi și învățământului on-line.
Învățământul on-line nu va putea suplini niciodată învățământul clasic, mai ale la clasele mici. Acolo copilul învață bastonașe. Trebuie luată mâna copilului în mâna educatorului ca să învețe să scrie. Ori toată această chestiune evident că nu se poate realiza on-line.
Lucrurile sunt complicate nu doar pentru noi din România, ci pentru întreaga lume. Trebuie totuși să privim cu foarte mare atenție acest aspect. Lucrurile pot degenera. De la învățământ se duce economia. De la economie știm bine unde putem ajunge. La o sărăcire a populației. extraordinare cu măsuri și mai drastice.
Trebuie cu foarte multă atenție vîzut în amănunt ce trebuie făcut. Dacă nu privim lucrurile așa cum trebuie vom ajunge într-o situație dezastruoasă.

Acum este așa zisa campanie pentru alegerile locale. Începe școala, vor avea loc alegeri. Ce se va întâmpla? Alegerile înseamnă grupuri mari de oameni care se vor înghesui, probabil, dacă vor veni: La școală grupuri mari de elevi, vrând-nevrând, se vor întâlni, se vor îmbrățișa, șe vor hârjoni în toate felurile pentru că sunt copii. Și de aici avem două elemente care pot degenera în această boală. Deci lucrurile sunt extrem de grave.
Pe mine mă interesează ca guvernul, în totalitatea lui, nu ia măsurile care cred că sunt cele necesare.
În concluzie, trebuie niște măsuri de igienă colosale pentru a putea să evităm o parte din efectele acestei crize. Pentru că toate efectele nu pot fi înlăturate.

– Dumneavoastră, ca sindicat, cu ce puteți ajuta membrii sindicatului, profesorii?
– Deja am făcut o adresă la ITM ( Inspectoratul Teritorial de Muncă), la care am și primit răspuns. Acum facem demersuri la unitățile școlare, la inspectoratul școlar, la minister. Suntem primul județ din țară ce am făcut această adresă la ITM. Răspunsul lor este foarte clar, mai ales cu privire la materialele care trebuiesc asigurate de către angajator. Spune clar: învățământul este obligatoriu și gratuit. Avem trei legi care ne protejează. Și toate aceste materiale trebuie asigurate de către angajator. Ori, cum spuneam, cadrele didactice sunt în prima linie ca și medicii.

Ca o mică paranteză, Suntem în prima linie dar nici măcar salariile care trebuiau mărite de la 1 septembrie și alea au fost anulate. DE fapt amânate pentru la anul sau cine știe când.
Deci care este rostul acestei legi în condițiile în care nu se respectă în fața unor greutăți uriașe?

Alegerile înseamnă o chestiune foarte gravă. Cred că se puteau amâna până la un moment în care boala să cunoască un recul. Alegerile trebuiau să fie în luna iunie. Atunci aveam mult mai puține cazuri de boală decât acum. Avem la ora asta 1500 sau 2000 de cazuri, înseamnă teribil de mult pentru această țară cu o populație nu grozav de mare.

– Deci la momentul de față sindicatele nu pot acum să-și ajute membrii?
– Pot să ajute cu legale ele pe care le au la îndemână. Am făcut această scrisoare. Am înaintat inspectoratului școlar pentru ai sensibiliza și a le pune în vedere măsurile pe care să le ia angajatorul sunt foarte clare și legale. Nu sunt povești. Mai mult de atât nu putem facem decât să sensibilizăm. Proteste nu cred că ar fi cazul să facem, mai ales acum. Pentru că nu câștigăm nimic. Ar fi doar o îngrămădeală de oameni și atât. E vorba de viața noastră ce poate fi pusă în pericol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :