Iluminatul arhitectural a fost redat Bisericii Romano – Catolice din Elisabetin, mai precis cea din Piața Bălcescu. Anunțul a fost făcut de primarul Dominic Fritz, pentru care redarea iluminatului arhitectural este o mândrie.
„Biserica din Bălcescu: am pornit iluminatul arhitectural în seara asta.
De peste 100 de ani ne încântă mintea și sufletul cu frumusețea ei. Din nou poate fi admirată inclusiv pe timpul nopții”, a transmis edilul Domic Fritz pe pagina sa de Facebook.
Cu toate acestea, voci din politica locală scot la iveală faptul că lucrările de reabilitare a iluminatului public trebuiau realizate mai demult…
„Sunt şapte ani de când tot atrag atenția că biserica din Bălcescu nu are iluminatul corespunzător. În condițiile în care lucrarea inițială s-a făcut nu chiar atât de demult, în 2010. Pe bani grei, 115.500 euro + TVA, banii Primăriei Timişoara. Banii noştri. Văd mare ştire a săptămânii, anunțată de primar şi preluată de presă, cum că s-a reluat iluminatul nocturn. Probabil că s-au schimbat becuri, cabluri, doze. Nici nu ştiu dacă să mă bucur că în sfârşit e rezolvată problema sau să mă întristez că a durat şapte ani reparația şi că e anunțată ca realizare”, este de părere Prefectul Mihai Ritivoiu în cadrul unui mesaj adresat public, pe rețelele sociale.
Adevărul?… stă undeva la mijloc, însă cert este deosebita fațadă a Bisericii Romano – Catolice din Elisabetin a stat în întuneric mulți ani de zile. Iată că acum ea poate fi admirată de timișoreni, fiind pusă în adevărata sa valoare, chiar și după atâția ani.
Biserica romano – catolică din Elisabetin, numită „Preasfânta Inimă a lui Isus” a fost edificată în anul 1912. Pe atunci înfrumuseța în perioada stăpânirii austro – ungare „Telekház tér”.
Piața a purtat un nume maghiar aproape jumătate de secol, până când a fost redenumită în 1919 „Piața Lahovari”, după fostul ministru de Externe Alexandru Lahovari.
Din 1950, piața a devenit ceea ce noi cunoaștem astăzi drept Piața Bălcescu, cea care poartă numele soldatului, istoricului și jurnalistului Nicolae Bălceascu, membru în Revoluția de la 1848.
Biserica din Elisabetin este atât de veche încât a văzut, deopotrivă destrămarea impreiului Austro – Ungar, dar și Revoluția din 1989.
[…] Biserica din Elisabetin se bucură iarăși de iluminat arhitectural, însă realizarea vine cam tâ… […]