Marți pe la prânz trecătorii din Piața Operei au avut parte de un spectacol inedit. Un grup de majorete a evoluat pe platoul din fața ceasului de la „porumbei”. Cu mișcari atent exersate și elemente de coregrafie specifică au încântat publicul. E grupul de fete ce deține titlul de campioane pe anul 2015 la acestă specialitate în campionatul Serbiei.
Așa au găsit de cuviință autoritățile din Bela Crkva (Biserica Albă ) să invite turiștii din Timișoara la „Carnavalul Florilor” din orașul lor. Mica dar cocheta localitate din sudul cel mai îndepărtat al Banatului istoric, are cu ce să atragă excursioniștii. Clădiri vechi cu interesante fațade în stil baroc sunt mândria localității. O salbă de biserici istorice fac din orașel un loc de congruență a tuturor religiilor și a națiilor. Alături de biserica romano-catolică Sf. Ana din 1806 ce a dat numele orașului se mai află biserica ortodoxă românească cu hramul Sfintei Treimi din 1872. Tot în apropiere se află și biserica cu hramul Sfinților Petru și Pavel a pravoslavnicilor sârbi datând din 1780 dar și biserica Sf. Ioan, ridicată pentru nevoile diasporei ruse în anul 1931.
Peisajul mirific ce înconjoară orașul are tot ce-și poate dori un turist aflat în vacanță. Orașul se află într-o depresiune între munți și dealuri. În jur se află trei râuri importante: Dunărea, Carașul și Nera. Dar și canalul navigabil Dunăre-Tisa curge prin apropiere. Iar salba celor șapte lacuri artificiale din jurul localității atrage ca un magnet mulțimea de pescari. Tot aici se pot încerca navele cu pânze sau scândurile de surf. Cunoscătorii spun că aici se găsesc somni uriași ce întrec orice închipuire. Dar sunt foarte greu de prins acești monștri.
O altă atracție a turistului vânător este rezervația cinegetică ce se întinde pe 70 000 de hectare în jurul a ceea ce sârbii numesc cu mândrie „Sahara Europei”. Este vorba despre dunele de nisip ale Deliblatei. Un loc de o unicitate greu de imaginat în mijlocul continentului. Nu ești în nordul Africii, cum s-ar putea crede, ci în pusta bănățeană în apropiere de malurile Danubiului.
Dar punctul forte al orașului cu care atrage publicul venit preponderent din Timișoara și din Belgrad este Festivalul Florilor. Cu o vechime de peste 150 de ani, este unul din cele mai vechi manifestătri de acest gen din Europa. Parada carelor alegorice, aranjamentele florale ale meșterilor invitați din Slovenia, Croația, Italia, Ungaria sau Rusia reprezintă doar o parte din oferta carnavalului. Scenele pe care au loc concertele cunoscuților interpreți de muzică sârbescă pot fi un alt punct de atracție.
Toate aceste evenimente vor avea loc anul acesta între 19 și 26 iunie. Dar cine apreciază alte bucurii decât florile, poate veni în luna august, la Rakiada aflată la a doua ediție. Aici se degustă (și cumpără) tot ce se poate distila din fructele bănățene. Iar în iulie sunt așteptați motocicliștii să participe la Motoriada.
Iată numai câteva argumente pentru care Biserica Albă este numită cu drag perla turismului din Banatul de Sud. Oricine poate găsi multe alte motive pentru care să revină pe aceste meleaguri.