Biblia, aşa cum a văzut-o Marc Chagall

568

Timişorenii vor putea de joi să admire pe simezele Muzeului de Artă câte ceva din opera de majoră importanţă pentru cultura europeana a celui ce a reuşit să transpună visul şi poezia pe pânze.

Litografiile cuprinse în colecţia „Marc Chagall – Ilustrații pentru Biblie” vin şi la noi. Euro Art Luxembourg şi Consiliul Judetean au colaborat cu muzeul pentru acestă desfătare a iubitorilor de artă. Marc Chagall este unul din uriaşii artei secolului XX. Chiar a inspirat prin creaţiile sale numele unui curent major din cadrul avangardei artistice din trecutul veac, e vorba de suprarealism, ce-şi trage esenţa de la viziunile maestrului.

Marc Chagall a creat litografiile din seria biblică în urma unei călătorii în Orientul Mijlociu. Dupa cum povesteşte artistul impresiile de călătorie au fost „cele mai puternice din viaţa lui” şi au devenit o sursă de inspiraţie pentru ilustraţii. S-a intors din Palestina hotărât să picteze Vechiul Testament.

Începând cu deceniul al treilea al secolului trecut reflectase asupra acestei teme. A fost ajutat la punerea în viaţă a proiectului de către cunoscutul editor parizian Ambroise Vollard, cel ce în anul 1930 i-a comandat ilustraţiile pe tema textelor sacre fundamentale. Același editor îi oferise și asistenţa financiară pentru călătoria în Țara Sfântă.

A lucrat la ilustrarea Bibliei timp de mai bine de două decenii (1931-1956), studiind mai ales transpunerile biblice ale altor doi mari ilustratori de texte sfinte Rembrandt și El Greco.

De altfel artistul a avut o înclinare de-a lungul întregii vieţi asupra temelor religioase. După cum marturiseşte : „Eu nu am văzut Biblia, am visat-o. Din fragedă copilarie am fost captivat de Biblie. A fost pentru mine şi continuă să fie cea mai mare sursă de poezie a tuturor timpurilor”.

Poate de aici inspiraţia de a lucra chiar şi pentru catedrale catolice. Au rămas până azi de neegalat minunatele vitralii ale catedralei din Metz.

Aceste litografii pe care Muzeul de Artă Timișoara vă invită să le admirați, sunt libere la vizionare începând de joi, 18 februarie 2016.Muzeul de Artă Timișoara este deschis publicului de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.