Cu toţii ne amintim de vremurile când lumina o primeam, la fel ca multe alte produse, cu porţia. Nu era seară înainte de 1989 în care „să nu se ia curentul”. Şi atunci părinţi scoteau lumânările din sertar şi aşa erau petrecute serile în „epoca de aur”. Din păcate, Banatul pare că e întoarce în timp, cel puţin la capitolul becuri aprinse. Tot mai mulţi timişeni se plâng că stau în benză, deşi îşi plătesc facturile cu punctualitate. Întreruperile de curent din Banat au devenit atât de dese, că mulţi consumatori spun că stau mai mult în benză.
Cât stau timişenii în întuneric?
Electricitatea devine un lux în Banat. Zilnic, Enel Distribuţie Banat anunţă întreruperi şi de 10 ore şi nu pe străzi din Timişoara ci în localităţi întregi. Problema a devenit şi mai gravă odată cu venirea iernii. Asta pentru că se întunecă foarte devreme, după ora 16:00 fiind imposibil să stai fără o lumină aprinsă. Mai mult decât atât, cei care au centrale termice rămân şi fără căldură şi apă caldă. Când gradele din termometre scad la doar câteva grade şi în case nu porneşte căldura, situaţia devine de nesuportat. Iar aici sunt afectaţi consumatorii care locuiesc în comunele din preajma Timişoarei. Enel nu a ţinut pasul cu dezvoltarea acestor zone şi astfel, sitemul învechit nu poate face faţă solicitării de pe piaţă. Timişenii au ajuns la capătul răbdării.
„Cea mai deranjată problemă, în Săcălaz, dar probabil şi în alte părţi, este cea a întreruperilor de foarte scurtă durată (o secundă), dar frecvente, care dau peste cap toate echipamentele electrice. Întreruperile programate pe timp de iarnă, când afară sunt în jur de 0 grade, lasă oamenii fără căldură timp de 8 ore (între 9 – 17). Majoritatea acum, chiar şi în mediul rural, au renunţat la sobe si au centrale (pe gaz, pe lemne), care nu funcţionează fără curent. Care e soluţia? Să revenim la sobe? Iar lucrările nu sunt făcute de Enel, ci de fel de fel de firme şi firmuliţe de 2 lei, care au contract cu Enel-ul şi lucrează „româneşte”: unul se urcă pe stâlp, stă acolo o oră ca să lege 3 fire şi 5 se uită la el, de jos. Colac peste pupăză, după ce termină lucrarea, durează încă o oră până vine echipa de la Enel să branşeze din nou reţeaua la curent”, ne-a scris un cititor.
„În toamna asta au început să schimbe stâlpii. Cu alţii aproape la fel. Bineînţeles, o altă firmă (probabil se spală şi nişte bani aici sau e rost de ceva comisioane). De curiozitate am întrebat care e motivul. Răspunsul: „Ăsta e standardul în Uniunea Europeană. Uitaţi că stâlpul ăsta nou are trecut un cod vopsit cu albastru, ăla e stasul”. Am vrut să-i întreb dacă tot standardele Uniunii Europene le-au folosit şi când au plantat stâlpii, când şeful echipei de muncitori stătea cu o broască de la uşă, legată cu o sfoară, pe post de fir cu plumb, iar verticalitatea stă în ochiul mai mult sau mai puţin tulburat de alcool al maistrului. Asta în timp ce la Milano, Enel a inaugurat primul oraş inteligent complet electric. Dar acolo e Italia. Aici e România, ţara unde… merge şi aşa”, ne mai scrie un timişean.
O altă problemă, atunci când se întrerupe curentul spontan, este „Tupeul operatorilor de la deranjamente. Pe lângă faptul că durează foarte mult până catadicseşte vreunul să răspundă, mai sunt şi obraznici. La una dintre întreruperi, îi întreb daca e avarie sau e întrerupere programată. Pe un ton vizibil deranjat îmi spune că e întrerupere programată. „Acum, la sfârşit de noiembrie”, întreb. „Acum a necesitat, domnu'”. Păi a „necesitat” sau e programată? – încerc eu să aflu. „Noi facem toate lucrările ăstea ca să vă fie bine pe viitor, domnu'”. Dar până la viitorul ala promis de ani întregi, stăm şi îngheţăm în casă”, mai spun oamenii.
Timişoara, oraşul luminii stinse
Problemele cauzate de Enel afectează şi oraşul de pe Bega. Cea mai deranjantă situaţie este atunci când străzile Timişoarei sunt în benză. Mai ales acum, când afară se întunecă devreme, să circuli seara prin Timişoara este destul de riscant, multe dintre străzi fiind în beznă seri la rând. Situaţia ne-a fost semnalată de un grup de timişoreni din zona Take Ionescu.
„De câteva zile stăm în beznă, toate străzile din spatele bulevardului Take Ionescu. Nu mai putem să ieşim din casă după lăsarea întunericului. Este periculos! Am sunat şi la Poliţie şi la Poliţia Locală să ia măsuri, dar ne-au spus că nu au ce face, că responsabilitatea este a Enel-ului. Şi noi ce putem face? Circulăm aşa, prin întuneric, cu facturile plătite?”, spun oamenii.
Problemele au ajuns şi la urechile primarului Timişoarei. Acesta a criticat prestaţia Enel din oraş în ultimii 3 ani, dar până acum edilii nu au avut curajul să rezilieze contractul.
„Sunt profund nemulţumit de prestaţia companiei Enel (…) Acum revizuim contractul cu Enel, obţinem un tarif mult mai convenabil şi, în plus, introducem o clauză prin care vor apărea penalităţi mari dacă nu se intervine prompt şi dacă apar multe astfel de întreruperi. După prevederile actuale, ei spun că trebuie să înlăture defecţiunea în 24 de ore. Dacă se întrerupe curentul la ora 09:00 seara, ei repară până a doua seară la ora 09:00, când sunt 24 de ore, dar timişorenii stau cu străzile în întuneric o primă noapte. Nu e în regulă, dar ăsta-i contractul pe care l-am moştenit şi acum îl modificăm astfel încât să nu mai fie astfel de situaţii, fără ca noi să putem să-i penalizăm, să intervenim”, declara, în 2013, Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Nu după mult timp, în 2014, autorităţile anunţau că au semnat un nou contract cu acelaşi furnizor de electricitate. Motivul? Enel a oferit o reducere a facturilor pentru instituţia publică. Normal, nu au lipsit promisiunile de reducere a întrruperilor şi a timpilor de intervenţie în caz de avarie.
„Contractul s-a semnat, Enelul ne face o reducere de 20%, ceea ce în bani înseamnă 1,8 milioane de euro sau 8 milioane de lei pe an. Calculul s-a făcut pe 40 de milioane, cât s-a plătit în anii trecuţi. S-ar putea să consumăm mai puţin, costurile ar fi mai mici, dar oricum vom avea 20% reducere din ceea ce vom consuma”, spuneau edilii în 2014, după semnarea noului contract.
Decizia nu s-a dovedit una bună. După doi ani, tot primarul Timişoarei ieşea în spaţiul public şi critica Enel.
„În repetate rânduri mi-am exprimat nemulţumirea faţă de serviciile furnizate de Enel (…) Din păcate, după ce, într-o vreme, am avut senzația că situația s-a îmbunătățit, constat că din nou sunt foarte frecvente penele de curent la iluminatul stradal şi, mai mult decât atât, am fost informat pe Facebook că în Freidorf a fost zilele trecute o cădere de tensiune generală, oamenii au rămas fără curent şi în locuinţe… Este inadmisibil, un asemenea operator nu are ce căuta pe piaţă. Vreau să fiu foarte limpede: nu va mai ţine cu poziţia lor ultrarigidă, venită de la conducerea naţională, cu un contract în care se scrie că penele vor fi înlăturate în termen de 24 de ore. Pe noi nu ne încălzeşte cu nimic că o pană va fi remediată a doua zi la prânz. Cu atât mai inacceptabil este să stăm fără curent în locuinţe, de parcă am fi în vremurile negre ale comunismului. Dacă nu vedem un proiect de investiţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, e timpul să renunţăm la serviciile Enel. Există concurenţă pe piaţă. Mai rău de atât nu se poate. Vom ieşi pe bursă, vom urma procedurile legale. Simplul fapt că ne-au fost parteneri până acum nu este un motiv pentru a continua, fie şi cu preţuri mai scăzute”, a declarat, din nou, Robu.
După atâtea critici, Enel a ieşit la rându-i cu o declaraţia care ar fi trebuit să îi liniştească pe timişorenii care plătesc sute de lei lunar pentru…. a sta în întuneric.
„Enel Distribuţie Banat investeşte constant în calitatea rețelei de distribuție, iar aceasta a fost confirmată şi de rapoartele oficiale emise de autorități. Conform raportului cu privire la indicatorii de performanță ai distribuitorilor de energie electrică emis de ANRE, indicatorul SAIDI (durata medie de întrerupere a energiei electrice per utilizator/an) a scăzut simțitor, datorită investițiilor făcute în dezvoltarea şi modernizarea rețelei”, suţine Enel.
Realitatea este însă alta. Iar acum urmează o perioadă în care tot Banatul va intra într-un program de schimbare a stâlpilor de curent. Asta înseamnă noi întreruperi, poate şi mai lungi, pentru amplasarea stâlpilor. Enel anunţă că va investi 18 milioane de lei în infrastructura de distribuţie a energiei electrice în toate cele trei zone controlate.
„Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Distribuție Banat vor executa în perioada următoare lucrări de modernizare sau dezvoltare a rețelelor aeriene de distribuție a energiei electrice. Astfel, stâlpii vor fi înlocuiți în cazul în care cei existenți nu mai respectă normele de siguranță, este necesară montarea de conductori cu secțiune mai mare, pentru un consum sporit, sau pentru lucrări de extindere a rețelei.
Procedura urmează standardele înalte stabilite la nivel global, în cadrul Grupului Enel. În cadrul contractului se vor achiziționa minim 2.000 de stâlpi, cu posibilitatea de extindere până la 12.000 de bucăți, valoarea totală a achizițiilor putând ajunge până la aproximativ 18 milioane lei. Procedura se desfășoară transparent, prin intermediul SEAP, și va avea ca rezultat un acord cadru, cu 3 câștigători pentru fiecare dintre companii. Cele 3 companii vor putea face aceste achiziții pentru lucrările de investiții în rețeaua de distribuție a energiei electrice din București, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Tulcea, Constanța, Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin”, anunţă Enel.
Rămâne de văzut dacă investiţiile vor reduce penele de curent şi defecţiunile, astfel încât timişenii să aibă o iarnă liniştită.