Asociația Diplomatic Art, în colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, vă
invită la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnată de antropologul american Mike Terry, rezident în Germania. Vernisajul va avea loc joi, 15 noiembrie, ora 18.00, la Galeria Helios din Timișoara. Expoziția beneficiază de sprijinul financiar al Goethe Institut.
„(…) Expoziția Berlin Brigade poartă titlul unei cercetări desfășurate de Mike Terry asupra clădirilor construite la Berlin, în apropierea pădurii Grunewald, de armata americană. Aceste structuri arhitecturale, folosite în timpul Războiului Rece, au fost abandonate de trupele militare ale S.U.A. în 1994, fiind cedate guvernului Germaniei reunificate (…).” (Maria Orosan-Telea, curator).
Expoziția încheie seria de evenimente dedicate Germaniei în anul 2018, primul având loc în luna aprilie prin expoziția de fotografie Berlin 18 meets Timişoara 21 de la Consulatul
General al Germaniei, semnată de fotograful Martin Waltz, curatoare Renée Renard.
https://diplomatic-art.blogspot.com/2018/07/martin-u-waltz-berlin-18-meets.html
Diplomatic Art este un proiect internațional care promovează în principal artiști din țările
care au Consulate Generale și Onorifice în Timișoara, alături de artiști din România, prima ediție având loc în anul 2014 la Timișoara.
http://diplomatic-art.blogspot.ro/ https://www.facebook.com/profile.php id=100020167350875
Berlin Brigade
Mike Terry este preocupat de relația dintre oameni și arhitectură, proiectele sale având, de
multe ori, legătură cu locuirea și modul în care individul se raportează la mediul construit.
Reprezentarea vizuală a acestei relații constituie pentru el baza unei cunoașteri în care
informația e comunicată integrant.
Expoziția Berlin Brigade poartă titlul unei cercetări desfășurate de Mike Terry asupra clădirilor construite la Berlin, în apropierea pădurii Grunewald, de armata americană. Aceste structuri arhitecturale, folosite în timpul Războiului Rece, au fost abandonate de trupele militare ale S.U.A. în 1994, fiind cedate guvernului Germaniei reunificate.
Demolarea lor a fost mereu amânată din motive birocratice. În prezent, în mare parte, ele sunt nefolosite, sau sunt cedate neoficial unor grupuri de squatters pentru realizarea de proiecte artistice. Acest site semi abandonat este abordat de Mike Terry ca o relicvă a istoriei recente a Berlinului și un depozitar al memoriei colective. Discuțiile cu cei care au folosit aceste clădiri de-a lungul timpului și recuperarea vizuală a utilizării lor au constituit punctele de plecare pentru reconstituirea unui grup uman eterogen și dispersat. Materialul documentar se constituie într-o serie de fotografii atât de arhivă, cât și recente, hărți, interviuri filmate și texte descriptive. Prezentarea în expoziție a acestor materiale vizuale, textuale sau video reflectă demersul metodologic al cercetării și are un caracter procesual.
În contraponderea acestei dispuneri experimentale a proiectului Berlin Brigade, a doua
componentă a expoziției prezintă o serie de lucrări finite, foto colaje care completează viziunea despre abordarea antropologică vizuală a lui Mike Terry. Colajele alătură fragmente de arhitectură, documente, portrete într-o succesiune care dorește să păstreze coerența
ansamblului imaginii, dar și să asocieze într-un mod cu totul neașteptat anumite detalii pentru un stimul suplimentar asupra procesului perceptiv.
Evenimentul face parte dintr-o serie mai largă de expoziții și conferințe, bazate pe
interdisciplinaritate, inițiată de Asociația Diplomatic Art în 2017, care valorifică acele demersuri creative și de cercetare aflate la limita dintre antropologie și artă contemporană.
Mike Terry este antropolog, fotojurnalist și artist mixed media. Predă în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală a Freie Universität Berlin. Până la vârsta de 13 ani a crescut într-o comunitate militară americană din Germania, și anume, baza de la Heidelberg, unde lucra tatăl său. A revenit ulterior în Germania pentru a-și definitiva studiile în domeniul antropologiei. În prezent trăiește și lucrează la Berlin.
Curator: Maria Orosan-Telea