Bătaie de joc în sănătate! Cum îi umilește statul pe medicii rezidenți cu origini românești

2287

Din România au plecat, în ultimii ani, 15.000 de medici, nemulțumiți de condiţiile în care trebuie să muncească. Există însă tineri care vor să vină în ţara noastră şi să lucreze în spitalele româneşti. Sunt etnici români din ţările de la graniţă, care beneficiază de burse de studii şi fac performanţă în domeniile lor.

Statul îi ajută să ajungă în România, dar apoi îi umileşte şi îi exploatează. Deşi muncesc, tratează şi salvează vieţi, la fel ca medicii români, sunt forţaţi să trăiască la limita sărăciei.

Este şi cazul lui Loredan Miksa. Este cetăţean sârb, la fel ca părinţii săi, dar este etnic român. S-a născut într-un sat micuţ, Sân Ianăş, din Serbia, la 50 de kilometri de graniţa cu România. A învăţat în limba română de la 6 ani, iar după terminarea liceului, a venit la Timişoara, pentru a studia medicina. A intrat pe un loc destinat etnicilor români din jurul graniţelor şi a terminat facultatea, bursier al statului român. Apoi a rămas captivul lui. Munceşte într-un spital românesc, pe banii părinţilor lui din Serbia.

Plătit de 12 ori mai prost ca un român

Acum, Loredan este medic rezident în anul I, specializarea ORL. În continuare, pentru că nu este cetăţean român, are dreptul numai la o bursă nesemnificativă, de 350 de lei.

„Ca salariu, ar fi trebuit să am 4.000 de lei. Cu tot cu orele de sală, ar trebui să ajung undeva la 4.300 de lei. Acum mă încadrez în 350 de lei, asta este bursa mea pe lună. Mă ajută părinţii şi bunicii de când am început facultatea”, a povestit el, pentru Libertatea.

Asta deşi munceşte şi face aceleaşi lucruri pe care le fac şi colegii lui români, care sunt plătiţi de stat.

Citește articolul complet pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.