Bastonul de cauciuc al lui „A-VRA-MES-CU” împotriva bunului simț și al demnității umane

265

Că în municipiul libertății, așa cum se complac politicienii să prezinte orașul, se întâmplă multe fapte ce nu au nici o legătură cu libertatea, civilizația și bunul simț nu mai este de mult un secret.

Recentul incident, pe care l-am dori singural, aduce din nou în atenția opiniei publice purtarea fără de scrupule a câte unui individ ajuns dintr-o greșeală a societății, să poarte însemnele puterii. Că nu e de ici de colo să fii mare grangure dotat cu un baston de cauciuc ori de lemn. Se poate spune că imparți dreptatea odată cu loviturile de ghioagă.

Derapajele acestor paznici înălțați la rangul de polițiști sunt notorii de mulți ani. Nimeni nu vrea cu adevărat să instituie ordinea în această breaslă. Să avem iertare de la acei polițiști locali ce își fac cu demnitate datoria. Dar parcă cei ce nu onorează uniforma sunt mult mai vizibili și anihilează eforturile celor de bună credință.
Scandalul în care a fost implicat, fără voie, fotojurnalistul timișorean Constantin Duma, a făcut înconjorul urbei. În mod sigur nu este un caz izolat.

Dacă Duma, ca cetățean de onoare al municipiului dar și participant cu multe merite la Revoluția română este bruftuluit de un neica „A-VRA-MES-CU” ( că așa știe să se prezinte ipochimenul) suntem curioși ce ar fi pățit un om simplu ce nu știe să răspundă sau să-și apere drepturile. Și câți sunt în această situație de a înghiți fără vină abuzurile câte unui individ labil psihic, doar ei știu. Spre cinstea lui Jurnalistul Duma nu a făcut mare caz. Nu a fâlfâit sfidător o legitimație ce l-ar fi salvat de situație din jenă. Nici măcar nu și-a declinat faptul că este un angajat al unei structuri guvernamentale centrale. A acceptat cu obidă și a comentat doar pe pagina sa de pe internet. Nici nu a amenințat pe nimeni. Doar a surâs cu amar.

Iată și povestea ce parcă este scoasă din filmări absurde:

„Mă opresc la intrare, unde mă echipez cu o mănușă oferită pentru manipularea unor produse pe care le atingi. Aveam și masca pregătită și mă frapează de la început limbajul și modul de adresare ale lucrătorului de la Poliția Locală, către un cetățean mai în vârstă. Surprins, mirat până la indignare de cele auzite, ridic privirea de la mănușa mea și sunt luat direct de vajnicul polițist. Voi reda în continuare dialogul pe care l-am avut cu acesta:
– Pune masca pe față!, mi s-a adresat, din vârful autorității cu care a fost învestit de comunitate.
– Pune și pe nas, mă! O privire mi-a scăpat peste masca pe care mi-o pusesem. Bineînțeles că m-a taxat precum pe cetățeanul anterior, dar mai hotărât.
– Ce te uiți, mă, nesimtițule?
– Poftim?, i-am răspuns dintr-un instinct.
– Da, ce te uiți asa, nesimțitule?
– Vezi de treaba dumitale, i-am zis.
– Mai vorbești? Nesimțitule. CAR – TEA DE IDENTI-TA-TE! A-VRA-MES-CU!

A fost o solicitare legală, căreia m-am supus. I-am dat buletinul, îl aveam pregătit, împreună cu declarația legală necesară. A plecat spre ieșire și, din ușă, mi-a strigat pe un ton răstit:
LA MA-ȘI-NĂ!”, relatează fotoreporterul.
Amendă, fiindcă așa vrea el

După ce i-a dat polițistului local și declarația pe proprie răspundere, „organul” a luat foc la vederea legitimației de presă. Dialogul a continuat:

– De ce tremuri, mă?
– Pentru că m-ați făcut nesimțit. Or, eu nu v-am jignit.
– Si nu ești nesimțit? Uită-te la tine!
– Eu am vorbit cu „dumneavoastră”.
– Tu esti un nesimțit și ești «tu» înaintea mea. Primești și amendă.
– De ce?
– Pentru că ești nesimțit. A! Un nesimțit de la presă! A observat din documentul pe care îl avea în mână că eram din presă.
– Îți dau amendă de la 500 la 1.500 de lei.
– Pentru ce?
– Pentru că pe HÂR-TIE nu scrie că mergi să-ți cumperi mâncare. Aici nu ești în DO-CU-MEN-TA-RE O-FI-CI-A-LĂ, cum scrie pe foaie.
– Vă înșelați, scrie «magazin».
– Ți-am spus că ești nesimțit! Mai ești și obraznic!

Amenințat cu o amendă, poate și alte urmări neplăcute, Constantin Duma a aflat și că a fost un norocos că a dat de „milițianul” Avramescu. Când a întrebat de ce ar putea fi amendat, răspunsul „lui „A-VRA-MES-CU” a venit pe loc: „Pentru că așa vreau eu (…) Ți-am făcut mustrare verbală, prima. A doua, îți dau 500 de lei amendă. Gradual, să nu-ți dau 1.500 din prima. Ți-am spus să-ți pui masca în magazin”. Vă reamintim, nepurtarea măștii de protecție putea fi sancționată doar din ziua următoare întâlnirii cu purtătorul de baston.

„Mi-a scăpat ceva, domnule Avramescu? În viața mea nu am fost jignit într-un mod atât de grosolan de un om, nu vorbesc de autoritate. Oare cine face examinarea psihologică a acestor persoane spre o carieră de mare succes? Oare să fi fost eu singurul care a avut parte de un astfel de tratament?”, conchide fotoreporterul Constantin Duma, de altfel cetățean de onoare al Timișoarei. Chiar așa… Oare să fi fost singurul?

Dar povestea are și o a doua parte.

Cu o viteză îndoielnică, conducerea Poliției Locale se face că ia măsuri. Probail individul ce nu știe să-și țină în frâu bastonul năzdrăvan va fi mustrat părintește cu o mângâiere pe suportul de chipiu.
„Poliția Locală Timișoara s-a autosesizat cu privire la situația semnalată de mass-media referitoare la incidentul verbal dintre fotoreporterul Constantin Duma și un polițist local care a avut loc în seara zilei de vineri, 24 aprilie 2020.

Astfel, în urma cercetării prealabile efectuate de Compartimentul Control Intern, a fost sesizată Comisia de Disciplină, având în vedere calitatea de funcționar public a polițistului local, în conformitate cu prevederile OUG 57/2019 privind Codul Administrativ coroborat cu HG 1344/2007 în vederea stabilirii gradului de vinovăție a acestuia și a măsurilor legale, în cazul în care se va constata că faptele săvârșite constituie abatere disciplinară, conform legislației în vigoare și Regulamentului Intern al Direcției Poliția Locală Timișoara”, au comunicat reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.