13.1 C
Timișoara
duminică 26 ianuarie 2025

Baroul Timiș sărbătorește 150 de ani de tradiție și inovație în avocatură

Timișoara, 24 ianuarie 2025 – Baroul Timiș celebrează un moment istoric: 150 de ani de activitate continuă, marcată de tradiție, dar și de inovație. Înființat în 25 ianuarie 1875, sub denumirea de Camera Avocaților Timișoara, aceasta a fost prima structură profesională a avocaților din regiune, reprezentând un pilon al justiției în acea perioadă și continuând să fie o forță în democrația actuală. În 2025, după 150 de ani, Baroul Timiș este primul barou din țară complet digitalizat.

În cadrul festivităților aniversare, evenimentul a debutat cu conferința Strategii și Instrumente pentru Succesul Profesioniștilor Dreptului, urmată de Ședința Solemnă a Consiliului Baroului Timiș. Evenimentul a reunit reprezentanți din domeniul juridic, Decani ai barourilor din toată țara, membri ai Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și ai Consiliului UNBR, precum și oficiali din domeniul justiției.
Ședința solemnă a Baroului a debutat cu imnul României, interpretat de Corul Avocaților din Baroul Timiș, o demonstrație simbolică a unității și armoniei din cadrul profesiei.

Avocat Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiș, a subliniat semnificația acestui moment istoric: Suntem recunoscători să aniversăm și să participăm la asemenea momente, cum este împlinirea a 150 de ani de istorie a Baroului Timiș. Dar suntem și responsabili pentru că trebuie să le arătăm înaintașilor noștri că suntem demni să le purtăm mai departe numele și realizările, iar urmașilor noștri că au aceeși menire onorantă și dificilă să mențină strandardele profesiei de avocat.

Seria de declarații din cadrul Ședinței solemne a reflectat importanța istorică și rolul esențial al profesiei de avocat în cadrul sistemului judiciar din România.

Avocat Alina Gorghiu, Deputat, fost Ministru al Justiției, a transmis un mesaj de apreciere pentru colaborarea strânsă cu Baroul Timiș: Este o aniversare de care mă folosesc ca să vă mulțumesc pentru cea mai corectă și loială colaborare din cei aproape doi ani la Minister! În momentele complicate din ultimii ani, ați avut poziții responsabile și curajoase. Îmi doresc poate mai mult decât oricând, să fiți repere, să formați opinii sănătoase, să inspirați tineri. E singura soluție prin care vom ține mereu balanța în echilibru! Pentru că avocatul este opusul populistului.

Alex Florența, Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, a vorbit despre întărirea instituțiilor, dar și despre corectitudine și nevoia de credibilitate din sistemul judiciar. Acesta a subliniat că un sistem eficient nu poate funcționa fără un echilibru între acuzare și apărare, iar respectul reciproc între instituții este esențial.

Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, a evidențiat importanța celor 150 de ani ai Baroului Timiș, subliniind că profesia de avocat a traversat diverse regimuri istorice și că succesul acesteia se datorează valorilor fundamentale ale statului de drept, pe care Baroul le-a promovat constant.

Judecător Cristina Maria Dica, Președinta Curții de Apel, a subliniat că atât profesia de judecător, cât și cea de avocat presupun vocație. A invitat participanți mâine la Palatul Dicasterial din Timișoara, unde va fi dezvelită o placă aniversară dedicată celor 150 de ani de activitate a Baroului Timiș.


În cadrul ceremoniei, 19 săli de judecată vor fi redenumite după numele unor reputați juriști români.

Senator Robert Cazanciuc, fost Ministru al Justiției, a vorbit despre nevoia de cultură juridică, context în care a prezentat două cărți. Prima dintre ele este un Codex constituțional, care va fi lansat oficial în 24 februarie 2025 la Chișinău – care traduce și comentează în limba română toate Constituțiile statelor membre ale UE. A doua carte este Constituția pentru copii și tineri, care poate constitui un instrument important pentru educația juridică în școli.

Marilen-Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, a subliniat că: 150 de ani reprezintă o istorie de muncă și devotament în apărarea dreptății și a adevărului. Avocații au fost mereu în prima linie, contribuind semnificativ la progresul acestei țări, de la Unire până în zilele noastre, în drumul nostru spre modernitate.

Avocat Cristian Niculescu Tâgârlas, Senator, a adăugat: 150 de ani nu înseamnă doar o fărâmă din eternitate, ci și o construcție a omului pentru a se proteja în fața infinitului. Profesia noastră este fundamentul democrației, ea a existat, există și va exista.

Avocat Călin Zamfirescu, Președintele de onoare al UNBR, a amintit momentul său de început: Acum 49 de ani, am pășit pentru prima dată în Judecătoria de la Timișoara. Baroul Timiș a fost întotdeauna un lider, fiind singurul care a avut, încă din 1990, un reprezentant constant în Comisia Permanentă a UNBR.

Avocat Traian Briciu, Președintele UNBR, a vorbit despre importanța argumentelor juridice: Conceptul de Advocatus Diaboli – Avocatul Diavolului este periculos într-o societate care nu are timp să reflecteze și să cultive argumentele. Dacă instituțiile nu sunt suficient de puternice, avocatul poate fi confundat cu diavolul. Numai o cultură juridică puternică poate contracara emoțiile sociale și poate restabili argumentul.

Avocat Mihai Baco, Vicepreședinte al UNBR, a evidențiat impactul Baroului Timiș: Sunt onorat să fiu prezent la acest moment istoric. Ceea ce a realizat Sergiu Stănilă este remarcabil, ridicând standardele profesiei la un nivel deosebit de înalt. Prezența a 36 de decani în sală este o confirmare a acestui lucru.

Avocat Liviu Viorel Mihai, Vicepreședinte al UNBR și Decan al Baroului Suceava, a împărtășit impresia despre atmosfera evenimentului: Am văzut decani din toate colțurile țării, uniți printr-o atmosferă de prietenie și respect reciproc. Aceasta este o imagine extraordinară a modului în care Președintele UNBR a reușit să ne adune și să ne unească. Vreau să rămân cu această imagine de unitate și înfrățire a decanilor, pe care o împărtășesc acum cu dumneavoastră.

Avocat Cătălin Daniel Fenechiu, Vicepreședinte al UNBR, Senator, a subliniat semnificația evenimentului: Prezența numeroasă din sală, alături de participarea a doi foști Miniștri ai Justiției, Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, dar și a multor persoane strâns legate de profesia noastră, subliniază importanța acestui moment. 150 de ani reprezintă, în esență, punți de comunicare între avocați, instituțiile sistemului judiciar, autoritățile locale și partenerii esențiali în realizarea actului de justiție.

Ședința s-a încheiat cu festivitatea de depunere a jurământului de către cei 33 de avocați stagiari, admiși în profesie în perioada februarie 2024 – decembrie 2024. De asemenea, a avut loc premierea avocaților definitivi din Baroul Timiș care au absolvit INPPA, sesiunea 2024, și care au obținut cele mai mari punctaje la examen.

Momentele aniversare Baroul Timiș 150 de ani marchează nu doar trecutul, ci și viitorul unei profesii care, în ciuda provocărilor, rămâne un pilon esențial al statului de drept în România. Declarațiile din cadrul evenimentelor aniversare ale Baroului Timiș au subliniat realizările de-a lungul celor 150 de ani de activitate, dar și provocările profesiei de avocat în contextul actual, precum și contribuția avocaților la educația juridică a noilor generații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :