Întors pentru câteva zile în orașul său, Ion Ardeal Ieremia, proaspăt numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, a încercat câteva clarificări necesare despre ce se întâmplă cu acest domeniu de colosală importanță și care parcă a trăit în umbră multă vreme.
Cu toate că a preluat funcția de abia trei zile, a reușit să-și facă o idee despre cele mai stringente direcții pe care ar trebui să evolueze ministerul din care face parte.
Cele mai de seamă proiecte pe care le derulează ministerul în acest moment îl cuprind și pe cel legat de soarta Timișoarei de peste trei ani. Acestea merg în paralel, așa că proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 trebuie să-şi câştige cât mai repede un rol de prim-plan. Trebuie să se impună prin eforturile conjugate a tuturor celor ce pot ajuta fără a mai face diferențieri de apartenență politică.
„TCCE 2021 este unul dintre cele cinci proiecte capitale pe care ministrul George Ivaşcu, MCIN şi Guvernul le-au stabilit ca proiecte fundamentale pentru programul de guvernare în curs … Ministrul Ivaşcu va veni la Timişoara peste două săptămâni pentru a discuta cu reprezentanţii Asociaţiei TCCE 2021, ai Consiliului Judeţean Timiş şi ai Primăriei Municipiului Timişoara, ai Operei Naţionale Române şi ai Teatrului Naţional şi cu alte instituţii de cultură iar până atunci trebuie să-i pun la dispoziţie toate informaţiile legate de problemele care sunt, pentru a le găsi rezolvarea”, a explicat secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia.
Noi ca timișoreni suntem foarte ancorați în năzuințele de a merge bine șirul de evenimente ce vor evidenția Capitala Culturală, dar poate ar fi bine de știut care sunt celelate priorități.
În cadrul temelor de majoră prioritate ale ministerului, Ieremia a mai enumerat câteva. Acestea sunt ”Anul Centenar” ce va omagia cei 100 de ani de la realizarea României Mari. Un proiect puțin cunoscut, din păcate, Sezonul România-Franţa, deşi este un calendar ce se întinde pe un an întreg cu evenimente culturale sub patronajul preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis.
Un alt eveniment extrem de complex, de mare anvergură, este aniversarea a 70 de ani de relaţii diplomatice cu statul China, ceea ce presupune un foarte larg schimb cultural, nu doar între țările noastre două. Vor fi angrenate toate cele 16 state central europene ce fac parte din grupul „16 plus 1” ce vor o apropiere și o impulsionare a relațiilor Est-Europene cu mare stat din Orient.
„Calendarul cuprinde câte şase luni de evenimente în cele două ţări, sunt evenimente cu un angajament artistic calitativ valoric foarte ridicat şi cu un program de orgoliu al ministrului de externe pe durata asigurării de către România a preşedinţiei Consiliului Europei; un calendar de nouă evenimente culturale pe teritoriul României, iar unul va avea loc la Timişoara şi care, în marja acestor evenimente, va cuprinde şi activităţi şi manifestări culturale dedicate acelui moment. Sunt probleme care îşi cer rezolvarea astăzi, pentru a nu fi tardive mâine”, a nuanțat lucrurile Ion Ardeal Ieremia referitor la sezonul cultural cu Franța.
Pentru cei ce nu au treabă directă cu administrația se pare că fondurile sunt veșnic insuficiente și nu ajung unde trebuie. „De ce nu se dau bani?” Este întrebarea pe buzele tuturor timișorenilor ce ar vrea să vadă cât mai multe realizări în oraș. Demnitarul a încercat o explicație și în acest domeniu.
„Banii se eliberează de la minister doar în baza unor proiecte eligibile, conforme cu un caiet de sarcini. Banii sunt acolo unde există coerenţă în proiect, nu se dă niciun cec în alb. Lucrurile se întâmplă într-o simultaneitate în care TCCE 2021 trebuie să-şi câştige cât mai repede un rol de prim-plan”, a mai adăugat Ion Ardeal Ieremia.