1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

(P) Bani europeni pentru o Timişoară restaurată din centru până la periferie, declaraţia publică a candidatului PSD la Primăria Timişoara, Florin Bîrsăşteanu, pe tema accesării banilor europeni pentru restaurarea patrimoniului.

Pentru că timp de patru ani singura grijă a administraţiei locale a fost să ducă la final proiectele fostului primar Gheorghe Ciuhandu, Timişoara are acum zero proiecte pe fonduri europene. Actuala administraţie a ignorat complet posibilitatea obţinerii banilor de la UE şi a reuşit trista performanţă de a nu pregăti nimic pentru a accesa proiecte noi pe cele şapte programe operaţionale deschise în acest moment. Este timpul ca toţi decidenţii politici să deschidă ochii şi să pună interesul oraşului şi al cetăţenilor mai presus de orgolii şi ambiţii. Timişoara este obligată să nu rateze o posibilitate imensă – aceea de a accesa bani pentru restaurarea patrimoniului. Ca primar, aş susţine în prima zi de mandat un demers oficial pe această temă.

Avem oportunitatea de a obţine bani pentru conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural cu cât mai multe proiecte ce pot fi finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Sunt peste 200 de milioane de euro care provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, din care Timişoara trebuie să se zbată să obţină cât mai mult exact pentru a rezolva una dintre problemele cu care se confruntă de 26 de ani – lipsa fondurilor pentru reabilitarea celei mai întinse arii protejate de monumente istorice din România, adică peste 14.000. Chiar dacă este imposibil să rezolvi toate necesităţile din această zonă, trebuie totuşi să încerci. Trebuie consecvenţă şi preocupare pentru a nu lăsa un bun atât de important şi de preţios să ajungă ruină. Istoria Timişoarei, dacă ar putea fi personificată, ne-ar arăta obrazul. Este absolut necesar un plan de intervenţie, o strategie locală, pentru salvarea monumentelor şi pentru transformarea lor.

În lipsă, trebuie luate măsuri urgente pentru depunerea proiectelor în vederea obţinerii finanţării de care Timişoara are nevoie ca de aer.  Între activităţile care pot fi finanţate se regăsesc : restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice; dotări interioare; activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, şi altele. Ne-am lamentat ani de zile că nu sunt soluţii pentru rezolvarea acestei grave situaţii privind patrimoniul şi acum este inadmisibil să ratăm această şansă fantastică.

Îmi doresc să obţinem cât mai mulţi bani europeni pentru o Timişoară restaurată din centru până la periferie. Ca primar m-aş lupta să pun în valoare bogăţia de preţ lăsată de înaintaşi şi aş reda strălucirea cosmopolită a cartierelor istorice şi a monumentelor care zac acum în ruină şi în nepăsare.

Florin Bîrsăşteanu

Candidat PSD la Primăria Timişoarei

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

La Spitalul Județean din Timișoara ar putea fi construit un nou corp de clădire. Consiliul Județean așteaptă să primească bani de la Guvern

La Spitalul Județean din Timișoara, ar putea fi construit un nou corp de clădire. Consiliul Județean a depus o solicitare de finanțare care urmează...

Reîncepe spectacolul! PSD revine la masa negocierilor, alături de PNL și UDMR, pentru a forma noul guvern

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis să reia discuțiile sâmbătă, în jurul prânzului, fără USR. Urmează împărțirea ministerelor, conform informațiilor obținute de la...

Citește și :