La sediul primăriei din comuna Dumbrăvița, azi, au venit oaspeți de seamă de peste hotare. Au sosit partenerii de proiecte transfrontaliere din comunitate din Zitiste, Republica Serbia. A fost închis cu succes proiectul transfrontalier în implementare
„Holding alive four fields in the domain of traditions and customs” (Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii). Proiectul transfrontalier cu fonduri de la comunitatea europeană se circumscrie codului EMS: RORS 31.
Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene prin Programul Regional, Interreg IPA CBC România-Serbia. Obiectivul proiectului, de creștere a integrării culturale în zona transfrontalieră prin acțiuni comune axate pe tradițiile populare și conservarea valorilor culturale, a fost realizat în integralitate.
Prin evenimentele ce au cuprins diverse aspecte ale tradiției locale: dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular obiceiurile vechi locale au căpătat din nou viață în toate cele 13 comunități implicate în proiect.
Prin acest proiect au fost inființate în toate localitățile așa numite Puncte de Tradiție cu rolul de a spori mai mult obiceiul păstrării tradițiilor locale, pe cale de a se pierde. Astfel, au acum un mod instituționalizat de reprezentare a obiceiurilor.
În afara acestor puncte tradiționale a mai cuprins organizarea a șapte festivaluri de dans popular în localități ca: Srpski Itebej, Torda, Banatsko Karadjordjevo, Novi Itebej, Zitiste și Hetin. De asemenea, au mai fost și 3 trei evenimente tradiționale la Torda, Torak și Dumbravița.
Pentru tinerii dansatori a fost organizată o tabăra la Valea lui Liman unde au participat ansamblurile ambelor părți.
La Dumbrăvița s-au ținut nu mai puțin de trei evenimente legate de tradiții și artizanat popular, dar și unul culinar. La clătite înainte a fost și deviza celor de la Hetin în partea sârbă. Cum la toate evenimentele indiferent de loc au participat locuitori din ambele țări, a fost cel mai nimerit mod de a lega contacte strânse între etnii diverse.
Dar au rămas și bunuri ce se vor folosi mult timp de acum încolo. Prin acest program, Dumbrăvița a obținut o scenă modernă și multifuncțională cu echipament modern de sonorizare și de lumini, iar partea sârbă a renovat cinci cămine culturale cu ce era nevoie de la scaune noi până la echipamente noi.
S-a mai tipărit și o monografie comună în patru limbi și o carte de rețete culinare tradiționale vechi.
Valoarea în bani a proiectului derulat este de 264.000 euro, din care fonduri europene 224.000.