În actualul context politic și economic internațional, în care ultraglobalizarea economiei mondiale face ca până și un strănut al vreunuia dintre marii CEO ai companiilor din „Big four” sau „Big ten”, de pildă, să zgâlțâie, la propriu „bietele” economii naționale, pentru companiile normale, dintr-o țară ca România, regionalizarea poate fi cartea câștigătoare! Dar nu doar pentru companii, ci, mai ales, pentru regiunile unei astfel de țări! De pildă, Banatul, cu principalele sale județe componente, Timișul si Caraș-Severinul, are toate motivele să nădăjduiască ca, într-un interval de timp cât mai apropiat, procesul de regionalizare să reapară pe agenda liderilor politici.
Ilie Vlaicu, managerul uneia dintre cele mai performante companii de nivel mediu din Banat, Aquatim S.A., este unul dintre actorii economici și de opinie locali cei mai devotați conceptului de regionalizare!
„Exemplul companiei Aquatim este pilduitor în acest sens, și anume faptul că ne-am extins în toată regiunea Banatului istoric ne-a ajutat enorm să ne dezvoltăm. În ultimul deceniu, compania pe care o conduc, care este cu capital majoritar de stat, a reușit să atragă și să ruleze în economia reală din regiune aproape 400 de milioane de euro. Vorbim de foarte mulți bani care merg în investiții directe și dau de lucru multor companii și angajaților acestora”, susține Ilie Vlaicu.
Din acest motiv el pledează cu putere pentru relansarea procesului de regionalizare a țării, care, pentru Banatul istoric cel puțin va duce, în cel mult un deceniu, consideră Vlaicu, la o dezvoltare accelerată și profundă a regiunii.
„Regiunea de Vest, Timișul și, evident, Timișoara, dețin toate mecanismele și resursele necesare pentru ca, în contextul unei regionalizări adevărate, din perspectivă administrativă și financiară, a României, să atingă în zece ani un nivel dezvoltare comparabil cu al țărilor vestice. Avem aici toți actorii implicați și necesari pentru ca acest scenariu să prindă contur: forță calificată de muncă, universități de calitate și o administrație locală cel mai puțin atinsă de corupție, în raport cu restul țării, a concluzionat managerul Aquatim S.A. Timișoara.
Mai rămâne ca și politicienii acestei țări să aibă, finalmente, curajul să demareze proiectul de regionalizare a României, printre aceștia numărându-se în primul rând președintele Klaus Iohannis care, înaintea alegerii sale ca președinte, bătea insistent monedă pe acest proces de „dezvoltare fundamentală a ţării noastre”, cum îl numea în campania sa electorală!