Jurnaliștii de la ziarul comunității germanilor bănățeni au ajuns azi la o frumoasă performanță. Publicația lor a împlinit 25 de ani de când se află în slujba cititorilor fideli cărora le aduce cele mai noi știri din comunitate, din țară ori din lume.
Banater Zeitung a pornit la un drum mai aparte în anul 1993, cu o mână de oameni plini de entuziasm ce știau să mânuiască mașinile de scris. Poate cei mai tineri nici nu știu ce este o astfel de mașinărie și ce înseamnă să o folosești spornic. Nu se compară deloc cu actualele calculatoare, nici măcar cu un model mai simplu. Totul presupunea o mai mare atenție. Corecțiile erau mult mai dificile. Fotografiile se prelucrau în laboratorul obscur în băi de chimicale iar articolele se trimiteau prin poștă sau în cel mai bun caz cu fax telefonic. Aceasta era o culme a tehnicii și transmiterea unei pagini dura doar câteva minute (uneori zeci de minute).
Sigur că cei 25 de ani se referă doar la actuala titulatură. Dar ziare de limbă germană apar în Timișoara de mai multe sute de ani. Nu trebuie uitat nici un moment anul 1771 când aici apare primului ziar de pe teritoriul actual al României și totodată primul ziar german din sud-estul Europei, „Temeswarer Nachrichten”.
Mai vechiul Neue Banater Zeitung ce era organ de presă al partidului comunist în limba germană a fuzionat cu Karpatenrundschau, ziar al sașilor ardeleni publicat la Brașov, și cu Neuer Weg de la București pentru a deveni modernul ziar ce apare azi cu numele de Allgemeine Deutsche Zeitung. Mișacarea a fost necesară atât din motive financiare, dar și ca urmare a diminuarii populației germane prin emigrarea masivă de după 1990.
Publicația Banater Zeitung apare acum ca supliment săptămânal al ADZR. Și în continuare are ca public-țintă în special minoritatea germană din România, vorbitoare de limbă germană, dar și comunitatea oamenilor de afaceri ce au ajuns în România din spațiul germanic.
În sala festivă a casei Adam Muller Guttenbrunn membrii redacției au primit oaspeții ce au ținut să marcheze acest moment festiv împreună.
Printre oaspeți s-au remarcat Ralf Krautkrämer, consul al Republicii Federale Germania, omul de afaceri Peter Hochmuth, parlamentarul Ovidiu Ganț, ori decanul de vârstă al germanilor din Timișoara, Ignaz Bernhard Fischer preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi din România în URSS.
A fost o întâlnire ce a scos în evidență caracterul de familie al redacției. Au și fost folosite apelative ca Mutti (mama) când a venit rândul reprezentatei redacției centrale din capitală. Sau de Oma (bunica) adresat doamnei Annemarie Podlipny–Hehn ce a trudit o viață pentru literatura și jurnalistica de limba germană.
La final, Președintele Forumului German din Timișoara, Johann Fernbach, a înmânat redactorului șef Siegried Thiel o plachetă aniversară și o insignă de onoare dedicate evenimentului.
„Este aniversarea a 25 de ani de când Banater Zeitung se numește astfel. Înainte era NBZ. Este cu adevărat Banater Zeitung (doar cu această titulatură) și apare în cadrul cotidianului ADZ. Pe de o parte este o pierdere de identitate, dacă nu ești găsit la chioșc cu sigla Banater Zeitung. Pe de altă parte, eu subscriu ideii colegilor mei, predecesorilor mei de acum 25 de ani, care, atunci, au hotărât această variantă. Pentru că astfel noi suntem prezenți dincolo de Carpați, suntem prezenți în toate zonele țării. Suntem prezenți și în Germania. Deci contează enorm de mult să ai o distribuție foarte bună și atunci nu putea să fie asigurată decât printr-un cotidian care are o răspândire foarte mare care ne permite să atingem cititorii și din alte zone care … se interesează de Banat, dar și de Banater Zeitung” a explicat lucrurile întâmplate cu un sfert de veac în urmă, Siegfried Thiel, redactorul șef al publicației.